Καστοριά

Σύλλογος Νεφροπαθών Καστοριάς: Γίνε και εσύ δωρητής οργάνων

Μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ 1η Νοεμβρίου 2019

O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων. που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, και για το 2019 μέχρι στιγμής 4,8%  τη στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40% στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:

–  να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.

–  να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων.

–  να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης.

Πάνω από 1.300 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000 και άνω.

Περίπου πάνω από 150 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Περίπου 40-50 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

Περίπου 15-20 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Στη χώρα μας έχουμε αυτή τη στιγμή μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο.

Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ,με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την  χώρα μας , όπως  η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία , η Ουγγαρία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών , άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα .

Αυτές οι επιτυχίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μέτρων και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. όπως πηγάζουν από την διεθνή εμπειρία και πρωταρχικά από το πιο πετυχημένο σύστημα μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, αυτό της Ισπανίας.

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας  θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Αξίζει να αναφερθούμε ότι στα τελευταία πέντε χρόνια η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη  βάσει των στοιχείων του ΕΟΜ. Το 2013 από πτωματικούς δότες 107 μεταμοσχεύσεις νεφρού  και από ζώντες δότες 44. Το 2014 από πτωματικούς δότες 90 και 42 από ζώντες δότες. Το 2015  το αντίστοιχο 63 και από ζώντες δότες 45.Το 2016από πτωματικούς δότες  75 και από ζώντες 49. Το 2017 από πτωματικούς δότες 108 και από ζώντες δότες 68,(εδώ φαίνεται ότι είχαμε μια μικρή αύξηση),  το 2018 και έχουμε από πτωματικούς δότες 72 και από ζώντες δότες επίσης 69. Για το 2019 μέχρι στιγμής οι μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες είναι 97 και από ζώντες δότες 44. Επίσης να αναφερθούμε στις μεταμοσχεύσεις ήπατος για το 2019 μέχρι στιγμής από το πτωματικούς δότες ανέρχονται στα 29 και καρδιάς 14.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Ως Σύλλογος Νεφροπαθών Καστοριάς συνεχίζουμε με αισιοδοξία το αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας .

Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:

Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…

Φανταστείτε την πράξη της  Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή

Back to top button