Κόσμος

Τον διάδοχο του Μπαγκντάντι ανακοίνωσε το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, μέσω ηχητικού μηνύματος του πρακτορείο προπαγάνδας της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Amaq, μετά την αμερικανική επιδρομή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν είχε προβεί σε ανακοινώσεις έως σήμερα. Πέραν της ανακοίνωσης του θανάτου του αλ-Μπαγκντάντι, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε και τον διάδοχο του, Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι.

Ο Αϊμέν αλ-Ταμίμι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι με ειδικότητα στο Ισλαμικό Κράτος, επισήμανε ότι το όνομα αυτό είναι άγνωστο, θα μπορούσε, ωστόσο, να πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ονομάζεται Χατζ Αμπντάλα, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατονομάσει μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπαγκντάντι.

«Θα μπορούσε να είναι κάποιος που γνωρίζουμε, ο οποίος έχει πιθανόν μόλις πάρει το νέο του όνομα», εξήγησε ο Ταμίμι.

Επιπλέον, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώνει και τον θάνατο του εκπροσώπου του, Αμπού αλ-Χασάν αλ-Μουχατζίρ, ενώ υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του αρχηγού του, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να δηλώσουν πίστη στον νέο ηγέτη.

«Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (…), θρηνούμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι», αναφέρεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Απευθυνόμενο προς τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος λέει: «Μην χαίρεστε με τον θάνατο του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι».

Επιπλέον, στο ηχογραφημένο μήνυμα επαναλαμβάνεται η περσινή έκκληση του Μπαγκντάντι, που ζήτησε από τους υποστηρικτές του να απελευθερώσουν τα έγκλειστα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

ΑΠΕ

Back to top button