Καστοριά

Συνέντευξη με τη Victoria Hislop λίγο πριν έλθει στην Καστοριά

Η συγγραφέας Victoria Hislop στους “Ορίζοντες”Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Η συγγραφέας  Victoria Hislop επισκέπτεται  την Καστοριά με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου με τίτλο «Όσοι αγαπιούνται».

Η Victoria Hislop γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε «Το Νησί» το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010.

Η Victoria αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της «Το Νήμα» μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το  «Όσοι αγαπιούνται» κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019.

Η Victoria μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.

 Ποια είναι η ιστορία του νέου σας βιβλίου «Όσοι αγαπιούνται»;

Το νέο μου μυθιστόρημα «Όσοι αγαπιούνται» διαδραματίζεται κυρίως στην Αθήνα των δεκαετιών 1930 έως 1980. Αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας που βίωσε τη δικτατορία του Μεταξά, τον Εμφύλιο Πόλεμο και τα χρόνια που ακολούθησαν και κυρίως παρακολουθούμε την μικρότερη κόρη τη Θέτιδα.

 Ποιο ήταν το κίνητρο για να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;

Με ενδιαφέρει πολύ η νεότερη ελληνική ιστορία και όταν ανακαλύπτω κάτι εντελώς καινούργιο για εμένα που με εκπλήσσει, θέλω να διαβάσω για αυτό και κάποιες φορές να γράψω κιόλας. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον και προκάλεσε την έμπνευση για το νέο μου βιβλίο ήταν η Μακρόνησος. Διάβαζα χρόνια για τον τόπο αυτό και κάποια στιγμή κατάφερα να τον επισκεφθώ. Ήθελα να κατανοήσω γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη έχθρα μεταξύ των Ελλήνων εκείνη την περίοδο. Για να το καταφέρω αυτό έπρεπε να μάθω τι έγινε πριν και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Και πάντα όταν γράφω κάνω την ίδια ερώτηση στον εαυτό μου «πώς ένιωθαν» εκείνοι που βίωσαν τέτοιες καταστάσεις.

Μέσα από τα βιβλία σας, βλέπουμε ότι τρέφετε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Πώς γεννήθηκε αυτή η αγάπη;

Πρώτη φορά επισκέφθηκα την Ελλάδα ως έφηβη και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Όλα ήταν τόσο διαφορετικά από την Αγγλία (και δεν είχα ταξιδέψει πολύ τότε). Αγάπησα το φως, τα χρώματα, τα τοπία, το φαγητό, τους ανθρώπους -και αυτά είναι που συνεχίζω και αγαπώ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο μας ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω και το οποίο βασίζεται τόσο σε ιστορικά γεγονότα, όσο και στη μυθοπλασία. Πόσο δύσκολο είναι να  συνδυαστούν αυτά τα δύο στοιχεία;  

Είναι πάντα πρόκληση να καταφέρεις να συνδυάσεις αυτά τα δύο. Όμως, για εμένα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι οι χαρακτήρες. Πρέπει να είναι «ζωντανοί» και αυτό είναι που δημιουργεί το μυθιστόρημα. Αν οι αναγνώστες νιώσουν ότι διαβάζουν ένα ιστορικό βιβλίο, τότε πιστεύω ότι ο μυθιστοριογράφος έχει αποτύχει. Πρέπει να κάνεις ενδελεχή έρευνα, αλλά δεν χρειάζεται να δώσεις στον αναγνώστη κάθε λεπτομέρεια. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα γεγονότα που προχωρούν την ιστορία σου. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.

 Ξεχωρίζετε κάποιο από τα βιβλία σας;

Σίγουρα το «Όσοι αγαπιούνται». Νομίζω ότι έχει τους πιο δυνατούς χαρακτήρες και τους καλύτερα δομημένους.

Ταυτίζεστε με κάποιον ήρωα από τα βιβλία σας;

Νομίζω «συμπαθώ» κάποια στοιχεία όλων. Κανένας δεν είναι αυτοβιογραφικός, αλλά όλοι έχουν χαρακτηριστικά που μπορώ να αναγνωρίσω στον εαυτό μου. Για παράδειγμα ο τρόπος που η γιαγιά συνεχώς προσπαθεί να διατηρήσει την ηρεμία, ακόμη και αν χρειάζεται να συμφωνήσει με αντικρουόμενες απόψεις. Θέλει ειρήνη στο σπίτι με κάθε κόστος. Θέλει να τα εγγόνια της να αγαπούν το ένα το άλλο.

 Πώς είναι η καθημερινότητα ενός συγγραφέα;

Σκληρή δουλειά, αλλά γεμάτη χαρά! Είμαι τυχερή που μπορώ να διαμορφώσω το καθημερινό μου πρόγραμμα -αν θα εργαστώ σε μια βιβλιοθήκη ή θα ταξιδέψω για έρευνα είναι δική μου απόφαση το πότε θα το κάνω. Φυσικά έχει μοναξιά, καθώς η περίοδος συγγραφής είναι μοναχική -το αντίθετο της ομαδικής δουλειάς. Εκείνη έρχεται με τον επιμελητή του βιβλίου, με τον μεταφραστή, στη φάση της έκδοσης. Λατρεύω αυτή τη ζωή.

 Το έχετε σκεφτεί να ζήσετε μόνιμα στην Ελλάδα;

Το ονειρεύομαι! Ειδικά αυτό τον Οκτώβριο που η Αγγλία είναι γκρίζα και βροχερή και όλοι είναι πιεσμένοι με το Brexit. Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα μόνιμα. Την αισθάνομαι σπίτι μου, αυτό είναι σίγουρο και είναι ένα υπέροχο συναίσθημα.

Πιστεύετε η λογοτεχνία έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση;

Αυτό που επηρεάζει τις πωλήσεις των βιβλίων και όχι την ίδια τη λογοτεχνία είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν διαβάζουν. Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να παίζουν με το κινητό τους, να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να βλέπουν το Greece’s Next Top Model. Αυτό δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με την οικονομική κρίση -είναι πολιτιστική η κρίση!

Νομίζω ότι όλοι χρειαζόμαστε ιστορίες -για να χαλαρώσουμε, να ταξιδέψουμε, κάποιες φορές λειτουργούν και καθαρτικά. Και πιστεύω ότι είναι κρίμα όταν οι άνθρωποι χάνουν τη συνήθεια του διαβάσματος.

Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη διαβάζουν και αγοράζουν βιβλία και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Σέβομαι ιδιαίτερα τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες που συνεχίζουν και βάζουν όλη την ενέργειά τους σε αυτή τη δουλειά. Είναι αυτό που έχει σημασία.

Το Public Καστοριάς και οι εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Βικτόρια Χίσλοπ, «Όσοι αγαπιούνται»,  στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» (Πλατεία Ομόνοιας, Καστοριά), την Δευτέρα/  και ώρα  19.00.

orizontespress.gr

Back to top button