Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριοΠρόσωπα

Το συγγραφικό έργο του Γιώργου Αλεξίου

Ο δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου γεννήθηκε στον Γέρμα Καστοριάς το 1952. Απ’ το έτος 1958 κι έως το 1970 μαθήτευσε κατά σειρά, στο Δημοτικό σχολείο Γέρμα και στο 6/τ. Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού. Ως μαθητής ήταν ιδιαίτερα φιλαναγνώστης και φιλομαθής, και ικανός στη συγγραφή “Εκθέσεων Ιδεών”.
Η φιλαναγνωσία και η φιλομάθειά του εντάθηκαν κατά τις μετέπειτα σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τότε αναδείχτηκε και η έφεσή του στη συγγραφή κειμένων ποικίλης θεματογραφίας, κυρίως δε εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου.
Το πρώτο δημοσιευμένο κείμενο του Γιώργου Αλεξίου ήταν μία εκτενής μελέτη για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού Αγίου Γεωργίου Γέρμα (έτ. 1775). Η μελέτη του αυτή δημοσιεύτηκε το έτος 1983 στο αξιόλογο περιοδικό Μακεδονικό Σήμαντρο, που εξέδιδε στην Καστοριά ο Γερμανιώτης λογοτέχνης και δημοσιογράφος Κώστας Δ. Δούφλιας.
Κατά τα επόμενα έτη συνέγραψε πάρα πολλά σύντομα κι εκτενή κείμενα, περισσότερα από 800, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις τοπικές εφημερίδες “Καστοριανή Εστία”, “Καστοριανός Πολίτης”, “Ορίζοντες” Καστοριάς, “Ο Γέρμας”, “Μακεδονικός Λόγος” Καστοριάς, καθώς και στα περιοδικά “Καστοριανή Εστία”, “Πανόραμα” Δυτικής Μακεδονίας, “Μακεδονική Ζωή” Θεσσαλονίκης, “Χρονικά” του ΚΙΣΕ, Αθηνών, “Βυζαντινά Σήμαντρα” και “Άγιος Μηνάς” της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, κ.ά. Έγραψε επίσης 15 βιβλία και βιβλιδάρια, απ’ τα οποία εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν τα δέκα.
Ο Γιώργος Αλεξίου συμμετείχε με δύο συγγραφικά έργα του σε ανάλογους διαγωνισμούς κι έλαβε τα αντίστοιχά τους Πρώτα Βραβεία. Το ένα εξ αυτών των συγγραφών του έφερε τον τίτλο “Πολιτιστικός Οδηγός του Νομού Καστοριάς” και βραβεύτηκε απ΄ τη Νομαρχία Καστοριάς, ενώ το άλλο επιγραφόταν “Ο Χριστός Βηθλεεμίτης” κι έλαβε το σχετικό βραβείο απ’ το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης (ΙΝΒΑ) Κοζάνης, απ’ το οποίο κι εκδόθηκε.
Ο Γιώργος Αλεξίου συνταξιοδοτήθηκε απ’ την υπηρεσία του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το έτος 2010, συνέχισε όμως κι αργότερα το συγγραφικό του έργο και θα το συνεχίζει έως ότου του χαρίζει ο Θεός σωματική υγεία και πνευματική ευεξία.
Βιβλίο του Γιώργου Αλεξίου.

 

Ο Γιώργος Αλεξίου στο Γραφείο Σχολικού
 Συμβούλου Δ.Ε. περιφέρειας Νεστορίου.
Ιούνιος 2000.

Αντίγραφο Καστοριανής τοιχογραφίας.
Ελαιογραφία επί ξύλου του Γ. Αλεξίου.
Το περιοδικό Πανόραμα, όπου
 δημοσιεύτηκαν αρκετές μελέτες
 του Γ. Αλεξίου.
Βιβλίο του Γ. Αλεξίου μη τυπωθέν.

 

Δημοσίευση μελέτης του Γ. Αλεξίου
στο περιοδικό Μακεδονικό Σήμαντρο.
Ο αείμνηστος δημοσιογράφος κι εκδότης
 Παντελής Ζάττας και ο αείμνηστος 
Τριαντάφυλλος  Γ.  Αλεξίου. 

One Comment

  1. Εύγε……………..όλα τα έργα είναι “εκθέσεις Ιδεών” ή περιλαμβάνουν και το γερμανιώτικο βίωμα?

Back to top button