ΑθλητικάΕλλάδα

Ο δυσκολότερος αγώνας δρόμου μαζικής συμμετοχής

Αμέτρητα χιλιόμετρα, κούραση, σχέδια, πόνος και στόχοι για έναν αγώνα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως ο δυσκολότερος μαραθώνιος αγώνα δρόμου μαζικής συμμετοχής στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λεωνίδας Ιωάννου, Ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η προετοιμασία, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογα δύσκολη, μακρά, ατέρμονη και επίμονη για τον μέσο δρομέα και έχει ως στόχο να σταθεί επάξια στη γραμμή εκκίνησης στον Μαραθώνα, καταβάλλοντας προσπάθειες ενίσχυσης της φυσικής κατάστασης του σώματός του αρκετούς μήνες πριν.

Για να εξηγήσει: «Οι υψηλές θερμοκρασίες, επιδρούν καταλυτικά στην ποιότητα της προπόνησης των δρομέων η πλειονότητα των οποίων αναφέρει αυξημένη δυσκολία στην ολοκλήρωση μίας προπόνησης». Σε γενικές γραμμές, εξηγεί ο ερευνητής, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι για κάθε έναν βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία δέρματος του ανθρώπου υπάρχει μείωση κατά 1,5% στην αερόβια ικανότητά του, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη του αγωνιστικού στόχου.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ιωάννου, 20.000 δρομείς αναμένεται να σταθούν στη γραμμή εκκίνησης του Αυθεντικού Μαραθώνιου δρόμου. Αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος δείκτης θερμικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια του αγώνα κυμάνθηκε στους 22°C την τελευταία δεκαετία, δηλαδή περίπου 10°C πάνω από το βέλτιστο θερμικό στρες για έναν αγώνα μαραθώνιου δρόμου, ο αγώνας αυτός συνεχίζει να συναρπάζει το δρομικό κίνημα.

Όπως ειπώθηκε από τον Ρομπ ντε Καστέλα, παγκόσμιο πρωταθλητή μαραθωνίου το 1983: «Αν αισθανθείς άσχημα στα 10 μίλια, είναι πρόβλημα. Αν αισθανθείς άσχημα στα 20 μίλια, είναι φυσιολογικό. Αν δεν αισθανθείς άσχημα στα 26 μίλια, είναι αφύσικο”.

AΠΕ

Back to top button