Καστοριά

Στρατιωτικά οικήματα Καστοριάς: Τι απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή

Στο υπ΄ αριθμ. πρωτ. 101/2019 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.), που προωθήθηκε αρμοδίως με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 372/2019 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας (δείτε εδώ) και κατατέθηκε στη ΒτΕ από το ΚΚΕ, με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου (δείτε εδώ), σχετικώς με τα προβλήματα στα στρατιωτικά οικήματα της περιοχής της Καστοριάς, απάντησε ο κ. ΥΕΘΑ, ως εξής:

Το ΓΕΣ έχει καταγράψει το σύνολο των επιφανειών με επικάλυψη από αμίαντο στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του Στρατού Ξηράς, εν προκειμένω δε και στην περιοχή της Καστοριάς.

Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες που θα αναληφθούν, για την απομάκρυνση υλικών από αμίαντο, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στη (β) σχετική απάντησή μου επί της (α) όμοιας ερώτησής σας για το ίδιο θέμα.

Αναφορικά με την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών του Στρατού Ξηράς και των οικογενειών τους, προγραμματίστηκε η κατασκευή νέων στρατιωτικών οικημάτων (ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ) και δρομολογήθηκαν δράσεις συντήρησης και επισκευής των υπαρχόντων, όπως παρακάτω:

  • Έχουν παραδοθεί 205 νέα διαμερίσματα προς χρήση, ενώ κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 101 οικημάτων και έχει προγραμματισθεί η έναρξη κατασκευής επιπλέον 47 διαμερισμάτων.
  • Έχουν διατεθεί πιστώσεις συνολικού ποσού 1.700.000€ περίπου, από τον προϋπολογισμό του ΓΕΣ, για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβατικών δράσεων για τη συντήρηση, επισκευή, ανακαίνιση και εξωραϊσμό στρατιωτικών οικημάτων και προγραμματίζεται η διάθεση επιπλέον ποσού 1.500.000€ από το διαθέσιμο πλεονάζον κεφάλαιο των Στρατιωτικών Πρατηρίων (ΣΠ).

Ειδικότερα για την περιοχή της Καστοριάς έχουν διατεθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, στην περιοχή ευθύνης της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (Μ/Π ΤΑΞ), πιστώσεις 26.000€ και έχει προβλεφθεί η διάθεση επιπλέον πιστώσεων ύψους 75.000€ περίπου, για την ανακαίνιση των ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των στρατοπέδων της περιοχής, τα στρατόπεδα «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΛΙΤΣΑ» και «ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ» έχουν συμπεριληφθεί σε πίνακες ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν αρμοδίως από το ΤΕΘΑ και την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, το στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΛΙΤΣΑ», εναπομένουσας έκτασης περίπου τεσσάρων (4) στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ θα επαναδιατεθεί στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, για αξιοποίηση με μέριμνά της, στο πλαίσιο του Ν.4407/2016 ενώ το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ», συνολικής έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων, στην παρούσα φάση, δε δύναται να αξιοποιηθεί, διότι:

  • Η κατοχύρωση της ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ στο Εθνικό Κτηματολόγιο, επί έκτασης 16 περίπου στρεμμάτων εκ του συνόλου του Στρατοπέδου, δεν έχει μέχρι στιγμής διευθετηθεί.
  • Η λοιπή έκταση εμβαδού σαράντα τεσσάρων (44) στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Καστοριάς έχει παραχωρηθεί από το Δήμο στη Στρατιωτική Υπηρεσία με όρους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την περαιτέρω αξιοποίησή της από το ΤΕΘΑ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

poes.gr

 

Back to top button