ΑγροτικάΚαστοριά

Εξαιρετικό το φετινό κρασί στην Καστοριά

H φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»: Μία εξαιρετική χρονιά στο σύνολο των αμπελουργικών ζωνών, στην οποία συνετέλεσε ο καιρός μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, και εκτιμώντας ότι η χρονιά ίσως χαρακτηριστεί οινικά ως η καλύτερη της δεκαετίας.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Η αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μέτριες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος. Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο.

Ο τρύγος του 2019 ξεκίνησε τρεις ημέρες νωρίτερα από πέρσι, αλλά ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα ετών. Η ωρίμαση των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τον υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο, την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και τα καλά επίπεδα ολικής οξύτητας .

Παρόλες τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων Μαΐου – Ιουλίου, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά.
——————————————————

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ:

Η αμπελουργική περίοδος του 2019 για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν όψιμη για όλες τις ποικιλίες (πρώιμες και όψιμες), καθώς και σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Υπήρξαν βροχοπτώσεις τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος – πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου), οι οποίες συχνά ήταν έντονου τοπικού χαρακτήρα.

Η ανομβρία που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα είχε διπλή επίδραση στα σταφύλια: Αφενός δεν υπήρξε πρόβλημα ανάπτυξης ασθενειών, αφετέρου σε αρκετές περιοχές, υπήρξε υψηλός βαθμός υδατικού στρες στα αμπέλια, το οποίο μετριάστηκε με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και άρδευσης, όπου ήταν δυνατόν.

Πιο αναλυτικά, ο χειμώνας στις ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές, χαρακτηρίστηκε από ισχυρές χιονοπτώσεις, χωρίς όμως να καταγραφούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της βλαστικής περιόδου, για τις περισσότερες ποικιλίες αμπέλου. Την Άνοιξη, επίσης παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις με κανονικές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε καθυστέρηση της άνθισης. Η περίοδος του καλοκαιριού, είχε σποραδικά έντονα φαινόμενα κυρίως στις ορεινές και παράκτιες περιοχές, όμως την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος, επικράτησαν παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, ευνόησαν τη διατήρηση της υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίμανση της παραγωγής.

Αξίζει να τονιστεί ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων για όλη την περίοδο από τον περκασμό μέχρι την ωρίμανση, αποτέλεσε πρόκληση για τους παραγωγούς και ανέδειξε την ανάγκη ορθής διαχείρισης του υδατικού καθεστώτος στους αμπελώνες, για την παραγωγή σταφυλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μια μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10-15%.

Οι προσδοκίες για τους οίνους που θα παραχθούν το 2019 στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ οι ερυθροί οίνοι εμφανίζονται υψηλόβαθμοι, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινοι, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη συμπύκνωση, συνθήκες που μπορούν να μας χαρίσουν τόσο εξαιρετικούς φρέσκους, όσο και μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης, ερυθρούς οίνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας!

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α’ υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις  5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β’ υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από τις 27 Σεπτεμβρίου ο τρύγος συνεχίστηκε και στα μεικτής φύτευσης αμπελοτεμάχια στο υψηλότερο υψόμετρο της ΠΟΠ ζώνης (Γ’ υποζώνη στα 500 – 800 μέτρα), όπου βρίσκονται τα παλαιότερα κλήματα με το παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα. Συνολικά καταγράφηκε οψίμιση κατά 10 ημέρες επαναφέροντας τα σταφύλια στη φυσιολογική εποχή ωρίμασης. Τα σταφύλια ήταν υγιή, με υψηλό φαινολικό δυναμικό, έντονο φρούτο, καλή χρωματική ένταση και υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο.

 

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Όψιμη εκκίνηση της αμπελουργικής χρονιάς  παρά τον σχετικά ήπιο χειμώνα με αρκετές χιονοπτώσεις. Η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου στις πρώιμες ποικιλίες και στις αρχές Απριλίου στις υπόλοιπες. Οι βροχοπτώσεις της άνοιξης ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι σχετικά ήπιες θερμοκρασίες οδήγησαν σε μια ιδανική ανάπτυξη των βλαστών.

Τα θερινά κλαδέματα ξεκίνησαν επίσης με σχετική καθυστέρηση. Το καλοκαίρι ήταν άνυδρο και το υδατικό στρες στα φυτά ξεκίνησε στα μέσα Ιούνιου. Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που χρειάστηκε να εφαρμοστεί άρδευση στις ερυθρές ποικιλίες.

Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν υποδειγματική και μακρά, αλλά οι ποσότητες ήταν αρκετά χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και παροδικών ακραίων φαινομένων (χαλάζι).

Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μικρή επιτάχυνση της ωρίμανσης στο τελευταίο στάδιο, σε μια όμως κατά τα άλλα όψιμη χρονιά.

Συνολικά πρόκειται για μια όψιμη χρονιά, με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεγάλη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών στα σταφύλια, απουσία ασθενειών, αλλά και χαμηλών αποδόσεων (μείωση της τάξης του 15 %).

 

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η χρονιά ξεκίνησε με πολλές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα την καθυστερημένη έναρξη του βλαστικού κύκλου.

Τις πρώτες μέρες του Μαΐου επικράτησε όψιμος παγετός και χαλαζόπτωση στο τέλος του μηνός Μαΐου, στην ευρύτερη περιοχή της αμπελουργικής ζώνης.

Οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού ήταν πάρα πολύ καλές για την ομαλή εξέλιξη της βλαστικής περιόδου της αμπέλου, εκτός του πενθήμερου καύσωνα κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπου παρουσιάστηκαν και μικρές ζημιές από ηλιοκαύματα. Επιπλέον, κυριάρχησε παρατεταμένη ανομβρία κατά τους θερινούς μήνες με εξαίρεση μια θερινή απαλή βροχή κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου η οποία ήταν ευεργετική για τους αμπελώνες της περιοχής.

Ο καιρός την περίοδο του τρύγου ήταν εξαιρετικός και ο τρύγος εξελίχθηκε ομαλά κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα επέφεραν και μια σημαντική μείωση φορτίου της παραγωγής σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση.

Η ημερομηνία τρυγητού κυρίως για την Ντεμπίνα ήταν περίπου δέκα ημέρες αργότερα από πέρυσι, οπότε η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη.

Η παραγωγή για την ποικιλία Ντεμπίνα, αλλά και τις υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται (το Βλάχικο, το Μπεκάρι, αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες) χαρακτηρίζεται από, ελαφρώς μειωμένη ποσότητα, αλλά πολύ ποιοτική με πολύ καλές ωριμάνσεις.

 

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1.000 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah και κάποιες ντόπιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

Το 2019 ο χειμώνας ήταν πιο αρκετά βαρύς. Οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και η διάρκεια τους ήταν μακρύτερη καθιστώντας την άνοιξη αρκετά κρύα. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω η έναρξη του βλαστικού κύκλου καθυστέρησε. Οι θερινοί μήνες κύλησαν με κανονικές θερμοκρασίες για την περιοχή, με ολική απουσία βροχοπτώσεων. Συνολικά το 2019 ήταν μία όψιμη χρονιά. Ο Σεπτέμβρης ήταν αρκετά ξηρός και ζεστός μήνας και τελικά ο τρύγος να λαμβάνει χώρα σε κανονικές για την εποχή ημερομηνίες. Ο τρύγος του Traminer  έγινε στις 23/9 με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους της τάξης των 13,0% vol ενώ το Pinot Noir τρυγήθηκε στις 29/09. Ο τρύγος των Cabernet, Merlot δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αλλά υπολογίζεται στα μέσα Οκτωβρίου. Γενικά ο τρύγος το σταφυλιών έλαβε χώρα περίπου 10-15 ημέρες πιο όψιμα σε σχέση με το 2018 και χαρακτηρίστηκε από φυσιολογικές για την περιοχή σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες. Όλα τα σταφύλια ήταν σε άριστή υγιεινή κατάσταση.

Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 300-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η Αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800 μέτρα. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μέτριες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος. Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου . Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο.

Τον χειμώνα παρατηρήθηκαν αρκετές χιονοπτώσεις συνοδευόμενες από θερμοκρασίες που διατηρήθηκαν στα συνηθισμένα για την περιοχή χαμηλά επίπεδα μέχρι και τον Μάρτιο. Τον παρατεταμένο αυτό χειμώνα διαδέχθηκε ο Απρίλιος στα μέσα του οποίου ξεκίνησε και η έκπτυξη των οφθαλμών, δείγμα καθυστέρησης του βιολογικού κύκλου. Από τα μέσα Μαΐου έως και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου σημειώθηκαν πολλές βροχές και για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών απαιτήθηκαν συχνές και προσεκτικές καλλιεργητικές φροντίδες στους αμπελώνες. Την περίοδο βροχοπτώσεων διαδέχθηκε μια περίοδος ζέστης και ανομβρίας από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Οκτώβρη, μέχρι να ολοκληρωθεί δηλαδή ο τρύγος.

Ο τρύγος του 2019 ξεκίνησε 3 ημέρες νωρίτερα από πέρσι, αλλά ήταν στα πλαίσια της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα ετών. Η ωρίμαση των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τον  υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο, την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και τα καλά επίπεδα ολικής οξύτητας . Παρ όλες τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων Μαΐου – Ιουλίου, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά .

 

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

H ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 560 μέτρα και φτάνει σχεδόν στα 700 μέτρα, η δε έκτασή της ξεπερνά τα 7.500 στρέμματα. Στην περιοχή φυτεύονται συνεχώς νέες εκτάσεις κυρίως με πρώιμες ποικιλίες (Sauvignon, Chardonnay, Ασύρτικο, Μαλαγουζιάκλπ), ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για την επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων παλαιών αμπελώνων Ξινόμαυρου.

Παρόλες τις ισχυρές χιονοπτώσεις στις αρχές του χρόνου δεν καταγράφηκαν ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Ακολούθως οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις ήταν σχετικά πολύ λιγότερες από το μέσο όρο για την περιοχή Αμυνταίου. Η έκπτυξη όλων των ποικιλιών ήταν όψιμη, όπως και η ανθοφορία και η έναρξη του περκασμού. Ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος στη συνέχεια έδωσαν δυνατές και πολλές βροχές που αναπλήρωσαν τα υδατικά αποθέματα στο έδαφος. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε την εαρινή εξέλιξη της αμπέλου. Η κατά συνέπεια, ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη του φυλλικού τοιχώματος σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία που ακολούθησε (65 διαδοχικές μέρες μηδενικής βροχόπτωσης) είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση ελλειμματικής υδατικής θρέψης. Οι καταγεγραμμένες ημερήσιες θερμοκρασίες δεν κινήθηκαν σε ακραία επίπεδα και σε συνδυασμό με τις μέγιστες θερμοκρασιακές διαφορές μέρας – νύχτας, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες ώστε να επιτευχθούν υψηλοί δείκτες ωρίμασης. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν στην διάρκεια της τελευταίας φάσης ωρίμανσης δημιούργησαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την πλήρη αποτροπή εκδήλωσης οποιασδήποτε ασθένειας στον αμπελώνα.

Η εσοδεία 2019 ανέδειξε έντονα την αναγκαιότητα μίας ισορροπημένης εφαρμογής άρδευσης για την απρόσκοπτη λειτουργία της φωτοσύνθεσης καθώς και την συνεπακόλουθη ολοκλήρωση της διαδικασίας ωρίμανσης. Παρατηρήσαμε ότι σε μη έχοντας την δυνατότητα άρδευσης αμπελώνες έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το σταφυλικό τους φορτίο και σε μερικές περιπτώσεις να χαθεί ακόμη και το φυτικό κεφάλαιο. Η ελεγχόμενη υδατική θρέψη ελαχιστοποιεί τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις ακραίας υδατικής καταπόνησης και κατά συνέπεια αναδεικνύει την έκφραση των τυπικών ποικιλιακών χαρακτηριστικών τόσο αρωματικών όσο και γευστικών. Οι (στρεμματικές) αποδόσεις κινήθηκαν 10-15% χαμηλότερα από το μέσο όρο των ποικιλιών γεγονός που εξηγείται κυρίως το μειωμένο μέγεθος της ράγας των σταφυλιών.

Οι ευνοϊκές για την ωρίμανση θερμοκρασίες (μέρας και νύκτας) και η έλλειψη βροχόπτωσης τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου ωρίμανσης, ενώ οι βροχές που σημειώθηκαν στο τέλος τους Σεπτέμβρη –αρχές Οκτώβρη μάλλον ευνόησαν την παραγωγή και την ωρίμανση των σταφυλιών.

Ο τρυγητός αναφορικά με τις λευκές ποικιλίες άρχισε και ολοκληρώθηκε κατά 65% μέσα στον Αύγουστο και κατατάσσεται σε μία από τις πλέον πρώιμες σοδειές για την περιοχή του Αμυνταίου μαζί με το 2017. Οι πιο όψιμες λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης με αυτή την σειρά, ακολούθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσαν την ωρίμανσή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της χρονιάς είναι ότι όσο πιο πρώιμα ερχόταν μία ποικιλία, τόσο χαμηλότερο ήταν το pH της και αυξημένες οι συγκεντρώσεις σε τρυγικό και μηλικό οξύ. Όσο περισσότερο προχωρούσε ο τρύγος των ποικιλιών μέσα στον Σεπτέμβρη τόσο πλησιέστερα έρχονται τα νούμερα αυτά στους ετήσιους μέσους όρους που έχουν ιστορικά καταγραφεί. Μία άλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι εξαιτίας των πολύ ευνοϊκών καιρικών συνθηκών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο δεν υπήρχε απολύτως καμία χρονική απόκλιση για όλα τα αμπελοτεμάχια της προσδιοριζόμενης ημερομηνίας τρυγητού σε σχέση με την πραγματοποιούμενη.

Η υδατική καταπόνηση της χρονιάς έφερε μία πρωίμηση 2 – 3 εβδομάδες για το Ξινόμαυρο. Επιπλέον, επιτεύχθηκαν εξαιρετικοί δείκτες φαινολικής και αρωματικής ωριμότητας.

Ποιοτικά οι λευκές ποικιλίες είναι έντονα αρωματικές με πολύ καλή οξύτητα, όπως και οι πρώιμες ερυθρές, ενώ τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα ωριμότητας, εφάμιλλα του 2018.

 

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η ζώνη της Νάουσας περιλαμβάνει αμπελώνες έκτασης περίπου 4.850 στρεμμάτων, με το Ξινόμαυρο να έχει περιοριστεί σε 3.850 στρέμματα. Την υπόλοιπη έκταση καταλαμβάνουν ερυθρές ποικιλίες όπως το Merlot, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Montepulciano, η Μαυροδάφνη κ.α., αλλά και λευκές όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Chardonnayκ.α. κλπ. Οι αμπελώνες  ξεκινούν από τα 100 μέτρα υψόμετρο και φθάνουν τα 350 μ.

Οι καιρικές συνθήκες, σε μία φυσιολογική χρονιά ως προς το χρόνο ωρίμανσης, ήταν μέτριες με αρκετές βροχοπτώσεις κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και έντονη ξηρασία κατά το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μέτρια ωρίμανση όσο αφορά το σακχαρικού τίτλο του Ξινόμαυρου, ενώ διαπιστώνεται καλή ωρίμανση όσο αφορά τα φαινολικά συστατικά του.

Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών είναι καλή, αφού δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα ασθενειών με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά 10-20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο χειμώνας ήταν αρκετά ψυχρός με χιόνια, αλλά ο Μάρτιος σχετικά ζεστός με αποτέλεσμα το φούσκωμα των οφθαλμών να ξεκινήσει πρώιμα. Όμως ο Απρίλιος που ακολούθησε με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, πολλές βροχές και σχετικά χαμηλή ηλιοφάνεια καθυστέρησε την έκπτυξη των οφθαλμών κατά 10 μέρες σε σχέση με την υπερπρώιμη χρονιά του 2018. Ο Μάιος ήταν επίσης βροχερός και ψυχρός με συνέπεια και η ανθοφορία να είναι όψιμη κατά 10 μέρες σε σχέση με το 18 (κανονική όμως για την περιοχή). Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αυξημένη πίεση περονοσπόρου και ωϊδίου και σε αυξημένη ζωηρότητα και παραγωγή των αμπελώνων. Ο βροχερός και δροσερός καιρός συνεχίστηκε μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια η θερμοκρασία ήταν καλή, χωρίς ακραίες τιμές και οι βροχοπτώσεις περιορισμένες. Έτσι ο περκασμός εμφανίστηκε οψιμότερα και πάλι σε σχέση με το 2018, αλλά σε κανονικές ημερομηνίες για την περιοχή (μέσα με τέλος Ιούλη). Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν εξαιρετικοί για την ωρίμανση και τον τρυγητό των αμπελιών (με μεγάλη διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας). Οι ποικιλίες τρυγήθηκαν με 5 μέρες καθυστέρηση σε σχέση με πέρσι, ενώ ο τρύγος του Ξινόμαυρου σε κάποια από τα αμπελοτεμάχια έγινε στις ίδιες ημερομηνίες όπως και πέρσι και σε κάποια καθυστέρησε και ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Ο περκασμός ξεκίνησε μετά τα μέσα Ιούλη, οψιμότερα κατά 10 μέρες σε σχέση με το 2019. Ο καιρός σε όλη τη διάρκεια της περιόδου περκασμός – ωρίμανση ήταν ζεστός, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες, ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες. Η έλλειψη ακραίων θερμοκρασιών και η διαφορά ημερήσιας και νυκτερινής θερμοκρασίας βοήθησε τις ποικιλίες να διατηρήσουν την οξύτητά τους, αλλά και να ωριμάσουν φαινολικά.

Στους περισσότερους αμπελώνες της περιοχής, η παραγωγή ήταν σχετικά μικρότερη σε σχέση με το 2018, κυρίως λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο περκασμού-ωρίμανσης.

Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα κρασιά των πρώιμων ερυθρών ποικιλιών που έχουν αποζυμώσει είναι υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα, καλό  χρώμα, και εξαιρετικά αρώματα. Το Ξινόμαυρο, δεν έχει ακόμη αποζυμώσει, μοιάζει όμως εξαιρετικά καλό, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό και καλό χρώμα στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με εξαιρετικά αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων.

 

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ

Η φετινή χρονιά είχε μια άνοιξη πρώιμη με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι οφθαλμοί άνοιξαν 1 εβδομάδα περίπου νωρίτερα. Ακολούθησε μια περίοδο με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας. Παρόλα αυτά δεν παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα εκτός από μία μικρή επίθεση Χρυσόμυγας.

Το καλοκαίρι επικράτησαν ομαλές κλιματικές συνθήκες και δεν χρειάστηκε να γίνει άρδευση ως το Σεπτέμβριο. Εξαιτίας των δύο χαλαζοπτώσεων, υπήρξε μικρή πτώση στην ποιότητα των σταφυλιών. Η φετινή χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες ήταν πολύ καλή, με τον τρύγο να γίνεται μια βδομάδα νωρίτερα με καλές οξύτητες και καλά φαινολικά συστατικά.

Το Σεπτέμβριο οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για τις όψιμες ποικιλίες με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του σταφυλιού. Κρούσματα από τις εποχικές ασθένειες (βοτρύτης) δεν παρουσιάστηκαν.

 

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φετινή χρονιά κινήθηκε σε φυσιολογικούς χρόνους ωρίμασης. Χαρακτηρίστηκε από έναν κρύο χειμώνα, με μακρά περίοδο χιονιά, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες. Η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, όμως ακολούθησε περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών για την εποχή, που οδήγησε στην καθυστέρηση του βλαστολογήματος για 10 ημέρες.

Η χρονιά ξεκίνησε καλά με κάποιες σποραδικές βροχές μέχρι τις αρχές του Απρίλη, μετά όμως είχαμε απουσία βροχοπτώσεων. Στα μέσα του Μαΐου ξεκίνησε η άνθιση. Κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στις 10 Ιουλίου σημειώθηκε μία μεγάλη βροχόπτωση, που ευτυχώς δεν δημιούργησε προβλήματα στον αμπελώνα. Από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι και το τέλος του τρύγου δεν παρατηρήθηκε καμία βροχόπτωση και η θερμοκρασία κυμάνθηκε γύρω στους 30-32oC κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ γύρω στους 19-20oC.

Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Chardonnay Sauvignon Blanc και Viognier. Γύρω στα τέλη Αυγούστου τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 16 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών και ολοκληρώθηκε με τις ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και τελευταίο το Ξινόμαυρο που τρυγήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμαση με αποτέλεσμα ακόμη και οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες.

Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική. Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά και μικρή μείωση στα ερυθρά σε σχέση με πέρσι, και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή. Ίσως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 20 χρόνια.

 

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ / ΜΕΤΩΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ

Στη Χαλκιδική ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Sauvignon blanc, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 20 Αυγούστου, ενώ των ερυθρών ποικιλιών (Merlot, Cabernet Sauvignon) από 30 Αυγούστου.

Στο Μετόχι Χρωμίτσας ο τρύγος των λευκών ποικιλιών (Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης) ξεκίνησε από 2 Σεπτεμβρίου και των ερυθρών ποικιλιών (Grenache, Λημνιό, Cabernet Sauvignon) από 10 Σεπτεμβρίου

Στους αμπελώνες σε Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και στο αγιορείτικο Μετόχι Χρωμίτσας, ο τρύγος κυμάνθηκε σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά και ροζέ κρασιά διακρίνονται για την ποικιλιακή αρωματική ένταση και την υψηλή οξύτητα, ενώ τα ερυθρά για  την αρωματική συμπύκνωση και την καλή δομή.

Η τελευταία μεγάλη βροχόπτωση (10 Ιουλίου) συνοδεύτηκε και από ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία κατέστρεψε τη βορινή πλευρά των αμπελώνων, αφήνοντας άθικτη τη νότια. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν τα σταφύλια να αναπτύξουν καλή φαινολική ωριμότητα και υψηλό αλκοολικό βαθμό λόγω του μειωμένου φορτίου παραγωγής, κατά 50% τουλάχιστον.

 

ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

H χρονιά του 2019 διακρίθηκε από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών, με αποκορύφωμα έναν βροχερό Ιούνιο που ομαλοποιήθηκε τον Αύγουστο, ενώ η απουσία βροχοπτώσεων τον Σεπτέμβριο αποτέλεσε ένα ιδανικό επιστέγασμα. Η έναρξη του τρύγου έγινε σχετικά νωρίς με πρώτη ποικιλία στις 6 Αυγούστου το Sauvignon Blanc. H άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης σε επίπεδο αμπελώνα. Οι προσεγμένες καλλιεργητικές τεχνικές, ο πράσινος τρύγος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις πρόσφεραν εξαιρετικά σταφύλια και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που ακολούθησαν. Ο Σεπτέμβριος μήνας με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες, ευνόησε την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμανση, των ερυθρών ποικιλιών.

Η παραγωγή κυμάνθηκε στα περσυνά επίπεδα.

Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζουν μια ιδιαίτερη χρονιά.

 

ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η σοδειά του 2019 ήταν ομολογουμένως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών για τους αμπελώνες της περιοχής.

Χαρακτηριστικό αυτής της αμπελουργικής χρονιάς ήταν η θύελλα της 10ης Ιουλίου συνέπεια της οποίας ήταν η καταστροφή σημαντικού μέρους της σταφυλικής παραγωγής.

Παρά το στρες που υπέστησαν τα φυτά από την έναρξη του περκασμού, συνοδευμένα από την έλλειψη βροχοπτώσεων μέχρι τον τρύγο των σταφυλιών, οι συνεχείς θερινές επεμβάσεις στο εναέριο τμήμα των φυτών επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο τρύγος, που άρχισε στις 18 Αυγούστου, διάρκεσε 22 ημέρες και ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Η συντόμευση του χρόνου του τρύγου πρώτα στις λευκές και μετά στις ερυθρές ποικιλίες συνετέλεσε καθοριστικά στο ποιοτικό δυναμικό των σταφυλιών.

Οι λευκές ποικιλίες τρυγήθηκαν όσο το δυνατόν συντομότερα, ειδικά η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Τα σταφύλια διακρίνονται από άριστη κατάσταση υγιεινής, με καλό αρωματικό δυναμικό και η φαινολική ωριμότητα τους ήταν πολύ καλή με ικανοποιητική εκχυλισιμότητα χρώματος και με υψηλό αλκοολικό τίτλο.

Η χρονιά αυτή υπόσχεται λευκά κρασιά σύνθετων αρωμάτων πολύ καλής ποιότητας και ερυθρά πλούσια με μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.

 

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Στη συνέχεια η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν πολύ δροσερά, με αρκετές βροχές που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, χωρίς την ανάπτυξη ασθενειών.

Η εξέλιξή της μας θύμισε χρονιά πριν από 10 χρόνια, που ο τρυγητός στο Παγγαίο άρχιζε μετά τις 20-25 Αυγούστου. Ο Ιούλιος όμως ήταν αρκετά ζεστός, χωρίς βροχοπτώσεις και η ωρίμαση των σταφυλιών ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Έτσι, ενώ αναμενόταν να αρχίσει ο τρύγος στις 20 Αυγούστου, ξεκίνησε τελικά στις 14, με την ποικιλία Sauvignon Blanc, ενώ ολοκληρώθηκε για τις λευκές ποικιλίες, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή των ποικιλιών Ασύρτικο και Semillon. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμασης και του τρυγητού (καλός καιρός, χωρίς βροχές), οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή.

Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε ουσιαστικά με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot στις 20 Αυγούστου. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Γενικά, η εσοδεία του 2019 θα χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι 5-10% μικρότερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 ίσως να χαρακτηρισθεί οινικά, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας.

 

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΔΡΑΜΑΣ

Η αμπελουργική περίοδος ξεκίνησε στο τέλος του Μάρτη με την έκπτυξη των οφθαλμών να εμφανίζεται στις περισσότερες ποικιλίες. Η άνοιξη ήταν σχετικά ψυχρή με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της βλαστικής ανάπτυξης και την οψίμηση του φαινολογικού κύκλου.

Η άνθηση έφτασε στα μέσα προς τέλη Μαΐου και εξελίχθηκε κανονικά χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα και ικανοποιητική καρπόδεση.

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες επέβαλαν ειδικές αμπελουργικές επεμβάσεις για την βελτίωση του μικροκλίματος. Ο επικίνδυνος καιρός συνεχίστηκε έως και τα μέσα Ιουλίου. Οι συνθήκες αυτές επιβράδυναν τον βλαστικό κύκλο ακόμα περισσότερο.

Κατόπιν, εμφανίστηκε μεταστροφή των συνθηκών. Με την έναρξη της ωρίμανσης σταμάτησε η κακοκαιρία και τα σταφύλια μπήκαν στο τελικό στάδιο υπό ιδανικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία. Ο κίνδυνος μυκητολογικών προσβολών παρέμεινε χαμηλός για ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ενώ η συνεχής ηλιοφάνεια βοήθησε στην ωρίμανση ακόμη και των οψιμότερων ποικιλιών.

Γενικά επρόκειτο για μία σοδειά που ξεκίνησε με ανησυχητικά σημάδια ως προς τις καιρικές συνθήκες, αλλά έκλεισε με τις ιδανικότερες συνθήκες για όλες τις ποικιλίες.

 

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Οι αμπελώνες ανέρχονται στα 600 στρέμματα, με τα 200 στρέμματα να βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και τα 400 στρέμματα στην Περιχώρα Δράμας. Οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, ενώ οι διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Syrah και το Tempranillo. Παράλληλα, διατηρείται ένας πειραματικός αμπελώνας με επιπλέον ελληνικές ποικιλίες. Οι οίνοι που παράγονται φέρουν την ονομασία προέλευσης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα».

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Η χρονιά ξεκίνησε με καλές καιρικές συνθήκες, αλλά από την εποχή της Άνοιξης μέχρι και τα τέλη Ιουνίου οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν. Ο καιρός ήταν άστατος με υψηλές και συχνές βροχοπτώσεις.

Η χρονιά φαινόταν ότι θα είναι δύσκολη, αλλά οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν  κατά το κλείσιμο των σταφυλιών, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και την περίοδο της ωρίμανσης μας επιτρέπουν να μιλήσουμε τελικά για μια πολύ καλή χρονιά.

Οι βροχές σταμάτησαν στα μέσα Ιουλίου, οπότε προσαρμόστηκαν και τα ποτίσματα, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του σταφυλιού ήταν ιδανικές, χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και με δροσερές νύχτες.

Σημειώθηκε μια μικρή μείωση περίπου 3-5% σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων την περίοδο που τα σταφύλια ήταν στο στάδιο του «μπιζελιού». Σε κάποιες ποικιλίες υπήρχε μείωση του μεγέθους της ρώγας του σταφυλιού, ένα στοιχείο όμως που μπορεί να δώσει ποιοτικά αποτελέσματα στο κρασί λόγω της καλής αναλογίας μεταξύ του φλοιού και της σάρκας των σταφυλιών.

Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά με πλούσιο τανικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και ωραίες οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Φέτος η χρονιά ήταν σχετικά καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, παρ’ όλες τις καιρικές δυσκολίες.

 

 

Back to top button