ΑθλητικάΕκδηλώσειςΚαστοριάΚοζάνηΝεστόριο

Brevet Καστοριάς 2020: “H Γυναίκα της Πίνδου” 200 χλμ (φωτογραφίες – βίντεο)

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς 620 ανακοινώνει το Brevet Καστοριάς 2020 με την ονομασία “Η Γυναίκα της Πίνδου” 200 χλμ, το οποίο θα είναι διαφορετικό από τις τρεις πρώτες διοργανώσεις και θα διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου 2020 και εκτός από την Καστοριάς θα περιλαμβάνει περιοχές των νομών Κοζάνης και Καστοριάς

Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης.
Η μια πίσω απ’ την άλλη ανέβαιναν… ανέβαιναν… οι κάσες λύγιζαν τις μέσες τους, το χιόνι τις μάχονταν… ο θάνατος, το φαράγγι, δεξιά ζερβά τις παραμόνευε…
Κι αυτές ανέβαιναν… ανέβαιναν…

Σε είδα στα πετρωμένα τα χωριά να κρατάς την Ελλάδα στην κυρτωμένη ράχη σου, Γυναίκα της Πίνδου.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” μετά από τρία χρόνια ποδηλατικής περιπλάνησης στα όμορφα μέρη του νομού μας μέσα από το Brevet “ Γύρος του Γράμμου”, ανοίγει πλέον τα φτερά του και σας καλεί να μας ακολουθήσετε σε ένα καινούριο ταξίδι που διασχίζει τρεις νομούς, της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Κοζάνης. Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην μνήμη και στην ιστορία ακολουθώντας μια διαδρομή από τα χωριά του Γράμμου στα πετρόκτιστα χωριά της Πίνδου και από εκεί στα Mαστοροχώρια του Βοΐου αναζητώντας την Γυναίκα της Πίνδου.
Σας καλούμε να ποδηλατήσετε σε δρόμους που κάποτε γυναίκες αγρότισσες των κακοτράχαλων Ηπειρωτικών βουνών, από το Ζαγόρι, το Πωγώνι, τη Φούρκα, τον Πεντάλοφο, τo Επταχώρι, τη Βούρμπιανη, χωριά της Δυτικής Μακεδονίας,… έδειξαν με την αξιοσύνη και την λεβεντογέννα καρδιά τους, τι θα πει “Ελληνίδα”. Ατέλειωτες φάλαγγες από κορίτσια, νέες και γριές, αψηφώντας το κρύο, τη βροχή, τον αέρα και το χιόνι σκαρφάλωναν σε υψόμετρο πολύ πάνω από 2.000 μέτρα κουβαλώντας πολεμοφόδια, τρόφιμα, όπλα και τραυματίες. Ο ηρωισμός, η πίστη, η τόλμη, το θάρρος και η αντοχή αυτών των γυναικών, που κουβάλησαν στους ώμους τους την “Ελλάδα” αποτελεί αιώνιο σύμβολο ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας.
Στον Πεντάλοφο Κοζάνης υπάρχει ένα άγαλμα της γυναίκας που μεταφέρει τη νίκη στην πλάτη της. Η νίκη είναι ένα κουτί δυσανάλογο του μεγέθους της που το μεταφέρει με πολύ κόπο.

“Η Γυναίκα της Πίνδου”
Προς τιμήν της, η ποδηλατική μας πρόκληση-δραστηριότητα φέρει την επωνυμία “Η Γυναίκα της Πίνδου” και διασχίζει τρεις νομούς καταγράφοντας 204 χιλιόμετρα και 2700 θετικά υψομετρικά.

Η διαδρομή περνάει μέσα από τους οικισμούς, χωριά – Μανιάκι, Κολοκυνθού, Μεσοποταμία, Καλοχώρι, Νεστόριο, Πέυκος, Πευκόφυτο, Χρυσή, Π υρσόγιαννη,Επταχώρι,Πεντάλοφος,Τσοτύλι,Νεάπολη,Καστοριά.

Συνολικά 204 χλμ με 2700 θετικά υψομετρικά
                              Σημεία ελέγχου (Control)1. Αφετηρία      Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς2. Νεστόριο      στο 25ο  χλμ  (Ν.Καστοριάς)3. Πυρσόγιαννη   στο 91ο  χλμ  (Ν.Ιωαννίνων)4. Πεντάλοφος    στο 134ο χλμ  (Ν.Κοζάνης)5. Τερματισμός   Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς
Θα ξεκινήσουμε από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς και περνώντας απο τους οικισμούς Μανιάκων, Κολοκυνθούς, Μεσοποταμίας, Καλοχωρίου θα φτάσουμε στο Νεστόριο που είναι η πύλη εισόδου στον Γράμμο και βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων.
Στην πλατεία του χωριού θα σφραγίσουμε την κάρτα μας στο πρώτο σημείο ελέγχου και θα συνεχίσουμε ανηφορίζοντας στα επόμενα χωριά Πέυκος (980μ), Πευκόφυτο (980μ), Χρυσή (1050μ). Πριν το Πευκόφυτο στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, μια όαση δροσιάς θα σας δώσει μια ανάσα για να συνεχίσετε.

Κεφαλόβρυσο Πευκοφύτου .Το Πευκόφυτο είναι κτισμένο στις πλαγιές του όρους Κάτω Αρένα (βουνό του Γράμμου), δυτικά του ποταμού Σαραντάπορου, ανάμεσα σε κατάφυτη περιοχή με πολλά νερά και σε απόσταση 33 χλμ. νοτιοδυτικά από το Νεστόριο.
Το μεγαλύτερο σημείο ανάβασης εδώ βρίσκεται στα 1350μ περίπου ανάμεσα στα χωριά Πεύκος και στο Πευκόφυτο.
Μετά την Χρυσή θα κατηφορίσετε μέχρι να συναντήσετε την παλιά εθνική οδό Κοζάνης Ιωαννίνων. Εκεί θα πάρετε την κατεύθυνση προς Κόνιτσα, Ιωάννινα. Σε μία ήσυχη διαδρομή δίπλα στον Σαραντάπορο μετά από περίπου 25 χιλιόμετρα θα συναντήσετε δεξιά την διασταύρωση προς Πυρσόγιαννη.

Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων
Στην Πυρσόγιαννη, στα 91 χιλιόμετρα, στην πλατεία του χωριού είναι το επόμενο σημείο ελέγχου.

Η Πυρσόγιαννη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χωριά της επαρχίας Κονίτσης. Η διασταύρωση για το χωριό και σήμερα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μαστοροχωρίων βρίσκεται στον επαρχικό δρόμο Ιωαννίνων-Κοζάνης στο 27ο χιλιόμετρο μετά την Κόνιτσα. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ.
Επιστρέφουμε στην Εθνική οδό με κατεύθυνση προς Κοζάνη. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι το Επταχώρι.

Ο Σαραντάπορος συγκεντρώνει τα νερά των ρεμάτων που χύνονται προς τη νότια πλευρά του Γράμμου και την δυτική πλευρά του Σμόλικα, μεταξύ των οποίων και αυτό του Βουρκοπόταμου που κατεβαίνει από το χωριό Κεράσοβο και ακολουθεί μια διαδρομή ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Γράμμου, του Βοΐου και του Σμόλικα.

Ο Σαραντάπορος είναι ποταμός της Ηπείρου και Μακεδονίας με συνολικό μήκος 50 χλμ. Πηγάζει από το όρος Μαύρη Πέτρα, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, της οροσειράς του Γράμμου και ενώνεται με τον ποταμό Αώο
Το Επταχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880 μέτρα, σε χαράδρα ανάμεσα στο Βόϊο, το Σμόλικα της Πίνδου και τις Αρένες Γράμμου. Υπάρχει βρύση μέσα στο χωριό για να γεμίσετε τα παγούρια σας πριν να αρχίσει η ανάβαση για τον Πεντάλοφο.

Το Επταχώρι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της πρώην Κοινότητας Αρρένων και τώρα Δημοτικής Ενότητας Αρρένων του Νομού Καστοριάς της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας σε υψόμετρο 880 μ.
Ο Πεντάλοφος είναι ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης χτισμένος σε υψόμετρο 1.018 μέτρων. Πριν τον Πεντάλοφο βρίσκεται το υψηλότερο σημείο της ανάβασης στα 1400 μέτρα .

Ο Πεντάλοφος είναι το σημαντικότερο χωριό από τα Μαστοροχώρια του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται πάνω στο πέρασμα από την δυτική Μακεδονία στην Ήπειρο σε υψόμετρο 1018 μ στις πλαγιές του όρους Βόιο.

Στον απόκρημνο και βραχώδη λόφο «Γκραντίσκα» μαρτυρείται η ύπαρξη αρχαίου φρουρίου, το οποίο είχε ξαναχρησιμοποιηθεί στον 3ο μ.Χ. αιώνα, κατά τις βαρβαρικές επιδρομές, καθώς και στα βυζαντινά χρόνια.

Η ανάπτυξη του χωριού στο παρελθόν είναι αποτυπωμένη στην εικόνα. Είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πετρόχτιστο χωριό και οι κάτοικοί του ήταν ξακουστοί χτίστες, οι οποίοι μάλιστα ανέπτυξαν και δική τους γλώσσα, τα κουδαρίτικα.
Μπαίνοντας στο χωριό υπάρχει πεζόδρομος με διάφορα καταστήματα, καφέ και φαγητό. Εδώ βρίσκεται το τελευταίο μας σημείο ελέγχου στο τέλος του πεζόδρομου μπροστά στο άγαλμα της “Γυναίκας της Πίνδου”.

Ο Πεντάλοφος, εκτός από την ομορφιά του και τους τεχνίτες του, είναι επίσης γνωστός και για τις αφανείς ηρωίδες του πολέμου του 1940. Από αυτό το χωριό ξεκινούσαν φορτωμένες με πυρομαχικά οι γυναίκες της Πίνδου, για να βοηθήσουν στο αλβανικό μέτωπο τους Ελληνες στρατιώτες.Η ιστορία αξιολογώντας τη συμβολή τους στον πόλεμο του ’40, τις κατέταξε στις ηρωίδες της Πίνδου και το άγαλμα που στήθηκε προς τιμή τους στην είσοδο του χωριού δηλώνει την ευγνωμοσύνη όλων προς αυτές
Ξεκινάμε να κατηφορίζουμε περνώντας από το Τσοτύλι, την Νεάπολη και μέσω της παλιάς εθνικής οδού ολοκληρώνουμε την διαδρομή μας στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς όπου σας περιμένει η γνωστή φιλοξενία του συλλόγου μας.
1ο Brevet Καστοριάς 2017 – ΄’Γύρος του Γράμμου”

 2ο Brevet Καστοριάς 2018 – ”Γύρος του Γράμμου”

3ο Brevet Καστοριάς 2019 – ”Γύρος του Γράμμου”

https://www.facebook.com/groups/736468536444004/

Back to top button