Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Ο λαϊκός ζωγράφος Αλέξανδρος Καλύβας στο 4ο Δημοτικό Καστοριάς (φωτογραφίες)

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς γιόρτασε την απελευθέρωση της Καστοριάς με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε σε μια όμορφη έκθεση τα έργα ζωγραφικής του συμπολίτη και γείτονά μας του κ. Αλέξανδρου Καλύβα. Αρχοντικά, καστοριανοπούλες, βυζαντινές εκκλησίες, καλντερίμια, στιγμιότυπα της ζωής στη λίμνη, χιονισμένα τοπία και άλλα έργα , ομόρφυναν την αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την 11η Νοεμβρίου.

Ο κ. Καλύβας, είναι ένας λαϊκός ζωγράφος, ο οποίος σε μεγάλη ηλικία ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Εκτός από τη ζωγραφική γράφει στίχους, τους οποίους μελοποιεί και τραγουδά. Για τα ποιήματά του διακρίθηκε και σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Έχει δημιουργήσει περίπου 100 πίνακες χρησιμοποιώντας λάδια σε μουσαμά.

Είναι ένας ευαίσθητος και πολύ σεμνός άνθρωπος που εκφράζει την αγάπη για τον τόπο του μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής και της ποίησης. Αν και αυτοδίδακτος τα έργα του διακρίνονται από μεγάλη μαστοριά που μαγνητίζουν το βλέμμα και επιδρούν ευεργετικά στην καρδιά.

Ο κ. Καλύβας γεννήθηκε στη Λάγγα Καστοριάς όπου και τελέιωσε το Δημοτικό Σχολείο. 13 χρονών ήρθε στην Καστοριά, φοίτησε στη σχολή Γουνοποιίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με την γούνα. Για 50 χρόνια συμμετείχε, αδιάλειπτα στη χορωδία «Αρμονία» με μαέστρο τον κ. Π Φωτιάδη. Είναι δημιουργός ενός ντοκυμαντέρ διάρκειας 1 ώρας και 15 λέπτών με τίτλο «από το. Α – Ω», στο οποίο προβάλλει την Καστοριά και τις ομορφιές της. Το ντοκιμαντέρ κυκλοφορεί στο Youtube.

Σύνθημά του: « Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο στη ζωή μας, προσπαθείστε κι εσείς».

Κ. Καλύβα σας ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη πλαισίωση της γιορτής μας και ιδιαίτερα σας ευχαριστούμε που μας μιλήσατε τόσο απλά αλλά από την καρδιά σας γι’ αυτό πολύ αληθινά.

 

 

Back to top button