Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι το μέλλον της Καστοριάς, όχι όμως το παρόν (ρεπορτάζ – φωτο)

“Μπαίνεις σε ένα club 3.000.000 φανατικών του πεζοπορικού τουρισμού σε όλoν τoν κόσμο”

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών διοργανώθηκε  το διήμερο Σαββατοκύριακο  2 και  3 Νοεμβρίου  από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τις Οργανωτικές Ομάδες των Ursa Trail και Epirus Trail στο  Μέτσοβο.

Ο πεζοπορικός τουρισμός σε πιστοποιημένες διαδρομές γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 4 πιστοποιημένες διαδρομές, σε Αρκαδία, Άνδρο, Ξάνθη και η Ursa Trail στην Ήπειρο.

Tις εργασίες του διημέρου της Πανελλήνιας Συνάντησης παρακολούθησαν περισσότεροι από 130 συμμετέχοντες, από τις περιοχές της Ηπείρου, αλλά και από Ξάνθη, Υμηττό, Αίγινα, Καρδίτσα, Νέο Μαρμαρά, πεδιάδα Φιλίππων, Αμοργό, Πάρο, Βυτίνα, περιοχές της Πελοποννήσου, Νότιο Πήλιο, Καβάλα, Χαλκιδική κλπ.

Από την Καστοριά ήταν ο Νίκος Μερτζανίδης, ο Τάσος Γερονίκος, ο Μίλτος Μαλέας, καθώς και ο Παντελής Δημητριάδης.

Έγιναν 156 παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, από πολύ μικρά (2 χλμ.,) έως πολύ μεγάλα( 200χλ.) Ακόμη παρουσιάστηκε το φιλόδοξο σχέδιο της ανασύστασηs της Αρχαίας Εγνατίας οδού από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη ως περιπατητική διαδρομή.

Ο πιστοποιημένος συνοδός βουνού Παντελής Δημητριάδης δήλωσε στο ΦΟΥΙΤ: «Καταρχήν μιλάμε για τουρισμό τεσσάρων εποχών και νομίζω αυτό τα λέει όλα. Πρόκειται για ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται πολύ, για την Καστοριά βέβαια, ούτε λόγος από την επίσημη πολιτεία. Χρειάζονται σοβαρές δράσεις και επενδύσεις. Θα πρέπει οι δήμοι, περιφέρεια και αντιπεριφέρεια να δώσουν βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα. Ο νομός μας είναι ιδανικός για τον περιπατητικό τουρισμό».

Το παράδειγμα της Αρκαδίας είναι χαρακτηριστικό. Το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι δέχθηκε τα τελευταία 2 χρόνια περισσότερους από 6.000 επισκέπτες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν από το εξωτερικό. Τώρα σχεδιάζουν να το διπλασιάσουν σε μήκος

Στην Καστοριά μία διαδρομή 150 χλμ. έχει κατατεθεί εδώ και 3 χρόνια από τον Νίκο Μερτζανίδη στην Αντιπεριφέρεια, όμως δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το κομμάτι “Βογατσικό – Καστοριάς”.

Ο κ. Μερτζανίδης δήλωσε στο ΦΟΥΙΤ: «Το να καταστεί μια διαδρομή πιστοποιημένη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρμόδιος φορέας είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων που θέτει 41 κριτήρια για να δώσει το χαρτί. Αξιολογούνται πέρα από το φυσικό περιβάλλον, η ευκολία ή η δυσκολία της, τα αξιοθέατα που περιλαμβάνει (ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά κλπ.)ενώ θα πρέπει να υπάρχουν ενδιάμεσα πολλοί σταθμοί (χωριά, ξενώνες κλπ.) για ξεκούραση, φαγητό ή αναχώρηση, για όσους δεν μπορούν να συνεχίσουν.

Όμως από εκεί και πέρα μπαίνεις σε ένα club 3.000.000 φανατικών του πεζοπορικού τουρισμού σε όλον τον κόσμο  και  η διαδρομή προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία διαδικτυακά και σε παγκόσμιες κλαδικές εκθέσεις. Η διαδρομή Βογατσικό – Καστοριάς που έχω καταθέσει,  πληροί  και τα 41 κριτήρια και μπορεί να επεκταθεί, φτάνοντας τα 300 χλμ., περιλαμβάνοντας κι άλλες περιοχές του νομού μας. Ήρθε ο καιρός οι αρμόδιοι να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, γιατί αποτελεί επένδυση για την ανάπτυξη του τόπου μας».

 

 

 

Back to top button