Κόσμος

Τραμπ: «Πολύ σοβαρή πρόκληση» η αγορά των S-400 από την Τουρκία – «Ειλικρινείς» οι συνομιλίες με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι είχε μια «θαυμάσια, παραγωγική συνάντηση» με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας «μεγάλος οπαδός» του και χαρακτηρίζοντας «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα είναι ένας «μεγάλος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο 2% του ΑΕΠ της.

Εντούτοις, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι αυτή δημουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο συμμάχων έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Στη συνέχεια, αναφορικά με το θέμα της Συρίας, ο Τραμπ σχολίασε ότι η εκεχειρία, αν και «περίπλοκη», κρατάει, ευχαριστώντας την Τουρκία για τις προσπάθειές που έχει καταβάλει.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «πολύ ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Όπως δήλωσε, είπε στον Αμερικανό ομόλογο του, ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή.

Η Τουρκία, σημείωσε ο Ερντογάν, κρατά αυτή τη στιγμή σε φυλακές περισσότερους από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες από τις οποίες προέρχονται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK».

«Εναλλακτικές» λύσεις για το πρόγραμμα των F-35

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του και με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, από το οποίο η Ουάσιγκτον απομάκρυνε την Τουρκία με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι, στην οποία έδωσαν το «παρών» επίσης πέντε Ρεπουμπλιανοί γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ για το πρόγραμμα των F-35.

«Για αυτό είμαστε εδώ, το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάτι θα βρούμε. Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε», είπε ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι «πολύ απογοητευμένη» ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επικαλούμενος την έλλειψη συντονισμού και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ.

Ο Μακρόν διερωτήθηκε ανοιχτά αν έχει μέλλον το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στη στρατιωτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. «Αν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ αποφασίσει να ανταπαντήσει στην Τουρκία, εμείς θα εμπλακούμε; Είναι ένα εύλογο ερώτημα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist.

Λίγο νωρίτερα, έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τον Τραμπ να προστατεύσει τους Κούρδους που απειλούνται από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Κάποιοι κρατούσαν κουρδικές σημαίες ενώ σε ένα πλακάτ είχαν γράψει: «Η Αμερική στέκεται στο πλευρό σας, Κούρδοι σύμμαχοι».

ΑΠΕ

Back to top button