ΕλλάδαΚαστοριά

Τα τελευταία νέα από την κατάρρευση της Astra Airlines

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση της Astra με την όποια θα δηλώνει επίσημα ότι αναστέλλει τη λειτουργία της, κάτι που επί της ουσίας έχει ήδη συμβεί καθώς ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της, τα γραφεία της στο αεροδρόμιο είναι κλειστά (φώτο) και το τηλεφωνικό κέντρο δεν απαντά.
Τα σενάρια περί στρατηγικού επενδυτή που θα την βοηθούσαν να συνεχίσει τη λειτουργία της δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ η IATA σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση προς τα τουριστικά γραφεία της χώρας, γνωστοποιεί πως έχει αναστείλει την συμμετοχή της Astra στο BSP Ελλάδος (πρόκειται για το σύστημα πληρωμής των αεροπορικών εισιτηρίων ανά 15 μέρες από τα τουριστικά γραφεία μέλη της IATA). Αυτό συνέβη μετά από επικοινωνία που είχε η IATA με τον ιδιοκτήτη της Astra, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσε την αδυναμία της εταιρείας να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Προηγήθηκε επικοινωνία με την IATA της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, του HATTA και του ΠΕΤΑΓΑ.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Βύρων Θεολόγης, “οι τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις δείχνοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά, επικοινώνησαν με την IATA, ζητώντας να μην πληρώσουν τα τουριστικά γραφεία τα εισιτήρια που εξέδωσαν αυτό το δεκαπενθήμερο για μελλοντικές πτήσεις της Astra και να επιστρέψουν τα χρήματά πίσω στους πελάτες τους. Η IATA αποδέχθηκε το αίτημα και στην ανακοίνωση της ζητά από τα τουριστικά γραφεία να αφαιρέσουν από τον συνολικό λογαριασμό τους που θα πληρώσουν την προσεχή Δευτέρα τα εισιτήρια της Astra”.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όλους όσους με διάφορους τρόπους έχουν εκδώσει εισιτήρια για μελλοντικές πτήσεις της Astra, πτήσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Η απάντησή είναι πως δεν θα τα πάρουν όλοι. Θα τα πάρουν αυτοί που το τελευταίο δεκαπενθήμερο έβγαλαν το εισιτήριο τους μέσω τουριστικού γραφείου και ίσως κάποιοι ακόμη που πλήρωσαν μέσω πιστωτικής κάρτας. Θα χρειαστεί ωστόσο να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία με την τράπεζα τους. Επιστροφή χρημάτων από την ίδια την εταιρεία που καταρρέει, δεν θυμόμαστε να έχει συμβεί στο παρελθόν με μοναδική εξαίρεση την κρατική Cyprus Airways η οποία επέστρεψε η ίδια τα χρήματα σ΄αυτούς που είχαν βγάλει εισιτήρια για μελλοντικές πτήσεις.
Στο μεταξύ υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες μέρες που λένε πως η Sky Express, η περιφερειακή εταιρεία που εδρεύει στην Κρήτη, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ανεβάσει αεροπλάνα της στην Θεσσαλονίκη για να καλύψει το κενό που αφήνει η Astra, τόσο σε τακτικές πτύσεις όσο και σε τσάρτερ.

Omorfa Taxidia

 

 

Back to top button