ΕλλάδαΚαστοριά

H Aegean προσθέτει 306 πτήσεις για νησιά – H IATA πέταξε εκτός την Astra

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ενημέρωσε τα τουριστικά πρακτορεία να διακόψουν κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines

Αντιμέτωπη με την πλέον απότομη προσγείωση βρίσκεται η θεσσαλονικιώτικη αεροπορική εταιρεία Astra Airlines καθώς η Διεθνής Ένωση Aερομεταφορών (IATA) τη θέτει εκτός αγοράς.

Σήμερα το πρωί η ΙΑΤΑ ενημέρωσε τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που είναι μέλη της και διαθέτουν τις σχετικές άδειες για να πραγματοποιούν κρατήσεις και να εκδίδουν εισιτήρια για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της, να διακόψουν κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines.

Η επιστολή στάλθηκε από το παγκόσμιο κέντρο διανομής της Διεθνούς Ένωσης (IATA Global Delivery Center) και είχε αποδέκτες τα ταξιδιωτικά γραφεία που ανήκουν στο γραφείο BSP Ελλάδας της ΙΑΤΑ. Σημειώνεται πως το BSP αποτελεί το άτυπο κοινό ταμείο των αεροπορικών εισιτηρίων και λειτουργεί παραρτήματα στις χώρες – αεροπορικές αγορές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Βύρων Θεολόγης, «σήμερα το πρωί στις 10.10 λάβαμε τη σχετική επιστολή που μας ζητά να σταματήσουμε τις κρατήσεις και την έκδοση εισιτηρίων για την Astra Airlines. Η εξέλιξη είναι θλιβερή. Ελπίζω το κενό που δημιουργήθηκε να αναπληρωθεί με κάποιο τρόπο. To πρόβλημα είναι εντονότατο για τα νησιά που συνδέονταν με Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω της Astra. Από τη Θεσσαλονίκη μάλιστα δεν υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση προς τους συγκεκριμένους προορισμούς, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Astra Airlines, πέραν της ανακοίνωσής της στις 10 Νοεμβρίου προς το επιβατικό κοινό σχετικά με τις αποζημιώσεις των εισιτηρίων για πτήσεις που ακυρώθηκαν, όπου προσδιόριζε τη σημερινή ημέρα, ως απώτερη ημερομηνία για να ενημερώσει τι μέλλει γενέσθαι με τα αιτήματα των επιβατών, δεν έχει εκδόσει κάποια άλλη ανακοίνωση για τα επόμενα βήματά της.

Η εταιρεία, πλέον, βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς ακόμη και αν κατάφερνε να παραμείνει στη ζωή θα έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν τις διαδικασίες για να ενταχθεί στο δίκτυο της ΙΑΤΑ.
Στο μεταξύ, μεγάλο μέρος των πτήσεων που εκτελούσε η Astra Airlines αναλαμβάνει η Aegean Airlines. Όπως αναφέρει η Aegean σε χθεσινή επιστολή της προς τα ταξιδιωτικά γραφεία από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Μαϊου του 2020 προσθέτει 306 πτήσεις και πιο συγκεκριμένα 28.476 θέσεις για δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Χίο – Σάμο –Κω – Ηράκλειο και Μυτιλήνη και από Αθήνα προς Χίο.

voria.gr

Back to top button