ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην εκδήλωση για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καλλιθέας (φωτογραφίες)

Εξαιρετική η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Καστοριάς για τον συνοικισμό της Καλλιθέας, που ήταν η περιοχή εγκατάστασης των προσφύγων. Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Πάνος Τσολάκης, ο οποίος έχει μελετήσει το θέμα και έχει γράψει το βιβλίο “Ο προσφυγικός συνοικισμός της Καστοριάς”.

Στην ομιλία του ο κ. Τσολάκης ξεκίνησε με μια περιγραφή της Απολλωνιάδας του τότε και του σήμερα και στην συνέχεια προχώρησε, μέσα από συγκινητικές λεπτομέρειες και ιστορικά ντοκουμέντα, στην αφήγηση της πορείας των Μικρασιατών Προσφύγων της Απολλωνιάδας σε διάφορα μέρη του Ελληνικού κράτους και στην Καστοριά.

Για τους Απολλωνιαδίτες της Καστοριάς, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τις πρώτες μέρες φιλοξενίας τους και κατόπιν όλη η διαδρομή για την κατασκευή και εγκατάσταση τους στον συνοικισμό της Καλλιθέας, δίπλα από το «Βαρόσι» και πάνω από την «Αγορά»!

Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών θα συνεχιστούν αύριο με περιήγηση στον συνοικισμό της Καλλιθέας, στα διασωθέντα προσφυγικά σπίτια. Συνάντηση την Κυριακή, 17/11/2019 στις 11:00 πμ μπροστά από το ΣΤ’’ Δημοτικό Σχολείο.

 

Back to top button