Κόσμος

Η Σουηδία αποσύρει τις κατηγορίες βιασμού κατά του Ασάνζ

Μετά από 9 χρόνια έρευνας, οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις κατηγορίες βιασμού κατά του Τζούλιαν Ασάνζ και κλείνουν την υπόθεση.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής εισαγγελέας Εύα-Μαρί Πέρσον δήλωσε πως τα στοιχεία της ενάγουσας κρίθηκαν αξιόπιστα και φερέγγυα, αλλά πως, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, οι μνήμες των μαρτύρων ξεθωριάζουν.

«Έπειτα από τη διενέργεια εμπεριστατωμένης αξιολόγησης όσων προέκυψαν στη διάρκεια της πορείας της προκαταρκτικής έρευνας αξιολογώ πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση για την απαγγελία κατηγορίας», δήλωσε η Πέρσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, η εισαγγελέας είπε πως η απόφαση να τεθεί στο αρχείο η έρευνα, μπορεί να εφεσιβληθεί.

O Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απρίλιου του 2019 στο Λονδίνο, αφού  απομακρύνθηκε διά της βίας από την πρεσβεία του Ισημερινού  μετά την άρση της ασυλίας του τον Απρίλιο.

Ο Ασάνζ έκτοτε κρατείται  την φυλακή Belmarsh επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του.

Η σημερινή απόφαση της εισαγγελέως της Σουηδίας απομακρύνει ένα ενδεχόμενο δίλημμα για τα βρετανικά δικαστήρια.

Ωστόσο, η πλήρης ακρόαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ –  όπου κατηγορείται για συνωμοσία – θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020.

ΑΠΕ 

Back to top button