ΑθλητικάΚαστοριά

Στιγμές άθλησης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην κοινωνική δομή της Κορησού (βίντεο)

Το   Κοινωνικό Ελληνικό Κλιμάκιο Άμεσης Βοήθειας  (ΕΚΑΒ), θα ήθελε να ευχαριστήσει εκ βάθους καρδίας την κα Εριφύλλη Κορεντσίδου για την ευγενική παραχώρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου Κορησού. Τα παιδιά  που φιλοξενούνται στη δομή της Κορησού  είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στο άθλημα του ποδοσφαίρου και να περάσουν όμορφες στιγμές άθλησης και χαλάρωσης.

 Τι είναι το Κοινωνικό ΕΚΑΒ

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ (ακρώνυμο για το Κοινωνικό Ελληνικό Κλιμάκιο Άμεσης Βοήθειας), είναι μια ανεξάρτητη κοινωνική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Η ονομασία «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» παραπέμπει στην έννοια της αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, όπου βρίσκονται άτομα κοινωνικά περιθωριοποιημένα, κυριολεκτικά τραυματισμένα στην κοινωνική τους υπόσταση.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ αποσκοπεί να προσεγγίσει και να βοηθήσει ανθρώπους και ομάδες, οι οποίοι έχουν χάσει τη δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι τις βασικές τους ανάγκες (στέγαση, σίτιση, υγειονομική φροντίδα κλπ.), αλλά συχνά ούτε και να ζητήσουν από μόνοι τους βοήθεια, εβρισκόμενοι σε βαθιά απόγνωση. Τέτοιες ομάδες είναι πχ οι άστεγοι, τα παιδιά του δρόμου, οι πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά κλπ. Στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης, τα άτομα αυτά πληθαίνουν και η κοινωνική περιθωριοποίηση χτυπάει πλέον και ανθρώπους που ανήκαν μέχρι πρόσφατα σε ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ δρα μέσω κινητών ομάδων, που παρέχουν μια πρώτη φροντίδα, υγειονομική, ψυχολογική, στον τόπο όπου εντοπίζονται οι άνθρωποι που την έχουν ανάγκη. Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία μιας ανθρώπινης επικοινωνίας, η οποία αξιοποιείται ώστε να οδηγήσει σταδιακά σε κοινωνική επανένταξη. Επίσης το Κοινωνικό ΕΚΑΒ οργανώνει χώρους φιλοξενίας, όπου τα απομονωμένα άτομα μπορούν να βρουν φροντίδα, παρέα, να κοινωνικοποιηθούν και να διεκδικήσουν εκ νέου τα δικαιώματά τους. Στους χώρους φιλοξενίας παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα ιατρικά, υγειονομικά, ψυχολογικά, νομικά κλπ.

Το κοινωνικό ΕΚΑΒ ιδρύθηκε το 2016 στην Ελλάδα από μια ομάδα ιατρών, υγειονομικών, νομικών, δημοσιογράφων, κοινωνικών και πολιτικών επιστημόνων, που είχαν ήδη πλούσια εμπειρία στην κοινωνική δράση και τις εθελοντικές ανθρωπιστικές αποστολές. Βασικό κίνητρο για την ίδρυσή του, υπήρξε η ανάγκη συμβολής στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, που μαστίζει παρατεταμένα την χώρα μας, σπρώχνοντας στο περιθώριο της οργανωμένης κοινωνίας όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, καθώς και η συμβολή στην περίθαλψη των πιο ευάλωτων ομάδων προσφύγων, όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, οι απομονωμένες γυναίκες κλπ.

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ είναι οργάνωση δράσης, ανεξάρτητη από κάθε πολιτικό, θρησκευτικό, κυβερνητικό ή άλλο φορέα, και με ισχυρή αναφορά στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και στις αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης, όπως διατυπώνονται στον Χάρτη Αρχών της Οργάνωσης.

Περισσότερα στο orizontespress.gr

 

 

 

Back to top button