Τους τρόπους για να διαμείνει το κοινωνικό μέρισμα ψάχνει η κυβέρνηση. Το ύψος του υπερπλεονάσματος βάζει… φρένο στα σενάρια που ξέραμε έως σήμερα. Ποια είναι τα νέα σενάρια που εξετάζονται. Πριν από τις 10 Δεκεμβρίου θα έχει καταλήξει ο Κυρικάκος Μητσοτάκης στις αποφάσεις του.
Τελικά όπως όλα δείχνουν το υπέρ πλεόνασμα δεν είναι τόσο μεγάλο έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία τελικά επιλέγει άλλον τρόπο προκειμένου να είναι συνεπής στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγεται η λύση για εφάπαξ μείωση φόρων αντί για χρήματα στο χέρι. Το μέτρο βέβαια θα είναι στοχευμένο και θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως πριν από τις 10 Δεκεμβρίου.
Ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο δεν ταυτίζεται με το εύρος των ενδεχόμενων πρόσθετων κοινωνικών παροχών καθώς θα πρέπει να κρατηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό).
Η εξίσωση αυτή περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα , το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών. Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό άλλωστε, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ευρύτερα πως «πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορες εισηγήσεις και ανάλογα με το ύψος του υπέρ πλεονάσματος αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες θα ληφθούν οι αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να κλειδώσουν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Προτάσεις στο τραπέζι
Η συνέχεια στο Newsit.gr