Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Καστοριά: Η υπαίθρια γκαλερί του Φίλιππου Σαμανόπουλου (φωτογραφίες)

Ο ομορφότερος σκαλόδρομος της πόλης

Ένας υπαιθριστής εικαστικός της Καστοριάς
Στην οδό Μητροπολίτου Νικηφόρου, μπροστά στο σπίτι του (δίπλα στη Μητρόπολη) εκθέτει υπαίθρια τη σπουδαία εικαστική του άποψη,ο συντοπίτης μας Φίλιππος Σαμανόπουλος, καταγόμενος εκ Νοστίμου. Η πόλη μας,που αδιαφορεί για τον πολιτισμό,δεν του έδωσε βήμα εικαστικής έκφρασης,όπως και σ’ άλλους σπουδαίους ,σαν κι’ αυτόν, καστοριανούς καλλιτέχνες. Έκθαμβος από την ευρηματική ποιότητα και ομορφιά του έργου του, (συνθέσεις με συμβολισμούς, από παλιά σιδερικά, ελάσματα, πέτρα, λουλούδια κλπ,σε ύπαιθρο χώρο), σας φέρνω, με χαρά, φωτογραφικά δείγματά του.
Ηρακλής Κίτσος

 

 

 

 

3 Comments

  1. Ο Τσαρούχης έλεγε πως ” με την τέχνη μου ( ζωγραφική ) μπορώ να βγάζω το ψωμί μου σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου ” .

    Ο Φίλιππας Σαμπανόπουλος μας λέει , πως , με την τέχνη του , μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε χώρο της Καστοριάς ( και μόνο ; ) , ακόμη και κάτω ( ή με φόντο ) από κάδους σκουπιδιών !

    Προσέχτε τους κάδους πάνω απ’ τα έργα του Σαμπανόπουλου : παύουν να είναι σκουπιδοτενεκέδες ! είναι αντικείμενα καθημερινής ανθρώπινης χρήσης συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση και ζωή , όπως οι γλάστρες και οι φιγούρες του καλλιτέχνη , που βρίσκονται από κάτω τους .

    Αυτή είναι η τέχνη : δεν μας λυτρώνει μόνο από την αγοραία αίσθηση της πραγματικότητας , αλλά την εξαγνίζει κιόλας ( τους σκουπιδοτενεκάδες ) · μη ξεχνάμε και τον Μπωντλαίρ , που έγραψε ωραιότατο ποίημα με τίτλο ” το ψοφίμι ” !……..

    Τι κι αν δεν του δίνουν ” βήμα εικαστικής έκφρασης ” του Σμπανόπουλου ; Φαίνεται πως ο άνθρωπος ούτε στιγμή δεν ” χάνει τον βηματισμό του ” και μας τον δείχνει , γιατί τον ΕΧΕΙ ακέραιο μέσα του !

    Σαμπανόπουλε ! τώρα θα μας κάνεις ν’ανηφορίζουμε και να ψάχνουμε την οδό Νικηφόρου Μητροπολίτου για να σε δούμε …….

  2. ΜΠΡΑΒΟ σου Φιλιππε!Πραγματικα μπραβο!Πως αλλαζει η εικονα και η διαθεση με μια παρεμβαση.Μακαρι ο καθενας μας να εκανε κι απο μια μικρη κινηση.Ολα θα ηταν διαφορετικα.

  3. πριν λιγο καιρο περασαμε τις σκαλες και μας εχουν μεινει χαραγμενες στ νου για μια ζωη και αλλες δεκα… δυο φιλοι απο Χανια Κρητης, ευγε Φιλιππε ..περηφανοι που σε γνωρισαμε

Back to top button