Ελλάδα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριά πρόστιμα για τα Airbnb! Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στη Βουλή από χθες το φορολογικό νομοσχέδιο με… αλλαγές. Τσουχτερά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται με το νόμο για τα Airbnb. Απλουστεύεται η διαδικασία πώλησης ακινήτων για την πληρωμή φόρων. Διαγράφονται τα χρέη κάτω των 10 ευρώ προς την Εφορία. Ποιοι εξαιρούνται από το 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Στην Βουλή είναι από αργά χθες το βράδυ το φορολογικό νομοσχέδιο, με αρκετές αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε δοθεί σε διαβούλευση πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι βασικότερες αλλαγές, σε σχέση με το σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση είναι:

  • Διαγράφονται όλες οι οφειλές προς την Εφορία κάτω των 10 ευρώ.
  • Δεν θα συνυπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα, με βάση το οποίο θα χτίζεται η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων 30% η διατροφή.
  • Μειώνεται από τα 48.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, που ως αντιστάθμιση θα έχει την μείωση του φόρου.
  • Κυρώσεις από 5.000 έως και 100.000 ευρώ σε διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία διαμοιρασμού (AirBnb) εάν δεν δώσει μετά από αίτημα της φορολογικής διοίκησης οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή.
  • Αυξάνεται από τα 12.000 ευρώ στα 17.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο Λιανική Τιμή πριν από τους Φόρους το πόσο για παραχώρηση από επιχειρήσεις σε εργαζόμενους ΙΧ αυτοκινήτου μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης πιστοποιητικού για μεταβίβαση ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση χρεών έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να μπορεί να πουλήσει ακίνητο χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται να ρυθμίσει τα χρέη του. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων κάτι που θα γλιτώσει τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να πάνε στην εφορία για να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο.
  • Καταργείται και η υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Η συνέχεια στο Newsit.gr

Back to top button