Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία με βαλίτσες νέων πτυχιούχων – εργαζομένων σε προγράμματα του ΟΑΕΔ (φωτογραφίες – βίντεο)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ ζητώντας μεταξύ άλλων να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους αλλά και να μην υπάρξει καμιά απόλυση.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης 

Έχοντας παρατάξει τις βαλίτσες τους μπροστά στο ΥΜΑΘ συμβολικά, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, τονίζουν πως η κυβέρνηση τους αναγκάζει να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. “Η πολιτική που έλεγε πως θα ακολουθήσει η ΝΔ μόλις εκλεγεί θα έφερνε τους νέους πίσω στη χώρα όμως δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό, αντίθετα, αναγκαζόμαστε όλο και περισσότεροι να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας”.

Όπως τονίζει η Δήμητρα Βαλσαμίδου “Στην πράξη δεν είμαστε 5.500 αλλά 3.600 γιατί στην πράξη δεν προσλήφθηκαν όλοι όσοι έπρεπε. Το πρόγραμμα είναι ειδικό για την καταπολέμηση της φυγής των πτυχιούχων νέων στον εξωτερικό και αν και είμαστε το μοναδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας (σ.σ. των νέων) η κυβέρνηση δεν θέλει να το ανανεώσει “.

Όπως τονίζει “ζητάμε τουλάχιστον μια 12μηνη ανανέωση του προγράμματος για να μας δώσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να μείνουμε στη χώρα μας” ενώ όπως υπογράμμισε οι βαλίτσες συμβολίζουν ότι” η κυβέρνηση μας διώχνει στο εξωτερικό για να βρούμε δουλειά “.

Όπως δήλωσε στη Thesstoday.gr ο Νίκος Αργυρός: “Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε φωναχτά στη κυβέρνηση πως δεν πρέπει να διορίζει άτομα για ψηφοθηρικούς λόγους. Πρέπει από δω και πέρα να διορίζει άτομα για να βοηθάει τους φορείς τους οποίους θα απορροφήσουν και να σταματήσει η ανεργία. Δεν γίνεται σε έναν χρόνο να φεύγουν τα άτομα τα οποία μπαίνουν μέσα, γίνονται κομμάτι ενός φορέα, ειδικά στα προνοιακά ιδρύματα όπως είναι η σχολή τυφλών και να ανανεώνονται τα άτομα συνεχώς.

Θα πρέπει τα άτομα που έρχονται για εργασία, να μαθαίνουν τις ανάγκες και να συνεχίζουν να προσφέρουν το έργο τους” ενώ όπως τονίζει “πάνω που προσαρμόζονται και γίνονται λειτουργικό κομμάτι του φορέα σταματάει η σύμβαση και ξανά ξεκινάμε από την αρχή. Αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα, θα πρέπει να απορροφηθούν αυτά τα άτομα και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να βοηθάνε για τη λειτουργία του κάθε φορέα”.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν αυτά που διεκδικούν είναι:

-Την ΑΜΕΣΗ ανανέωση της σύμβασης μας για 1 χρόνο ή έως ότου γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ στον οποίο θα έχουμε ειδική εμπειρία.

-Να σταματήσει η διαρροή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό.

-Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

-Καμία απόλυση συναδέλφου.

-Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

-Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

-Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων.

-Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.

-Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα».,

thesstoday.gr

 

 

Back to top button