ΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Ο χαμένος τουρισμός των γιορτών – Διαμονή στην Καστοριά, περιήγηση σε γειτονικούς νομούς


Η εορταστική περίοδος πλησιάζει, εκατοντάδες χιλιάδες εκδρομείς οργανώνουν ήδη τις εξορμήσεις τους σε προορισμούς εντός κι εκτός Ελλάδας. Για τους λάτρεις του εγχώριου τουρισμού η Καστοριά αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές τα τελευταία χρόνια.

Της Χρυσούλας Κυρατζή
Παραδοσιακός χειμερινός προορισμός, ιδανικός για επισκέπτες από τη Νότια Ελλάδα που «διψούν» για σκηνικά με χιόνι, τζάκι και καλό φαγητό.
Πρακτορεία τουρισμού από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν και φέτος δεκάδες εκδρομές με προορισμό την πόλη μας για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.
Οι κρατήσεις στα καταλύματα είναι ήδη αυξημένες και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Όλα μέχρι εδώ φαντάζουν ιδανικά…Πόσο όμως απέχει όλο αυτό από την πραγματικότητα; Θα προβληματιστούμε, αν ψάξουμε στο διαδίκτυο και διαβάσουμε προσεκτικά τα αναρτημένα προγράμματα αρκετών πρακτορείων.
Πρόγραμμα 4ήμερης εκδρομής στην Καστοριά ισοδυναμεί με επίσκεψη στο Ενυδρείο, στον Λιμναίο Οικισμό, στην Σπηλιά του Δράκου…στροφή του λεωφορείου με ολιγόλεπτη στάση στην Παναγία Μαυριώτισσα και από εκεί και πέρα ολοήμερες επισκέψεις σε Νυμφαίο, Πρέσπες και Φλώρινα (κάποιες εκδρομές ίσως περνούν τα σύνορα για να επισκεφθούν τα Μπίτολα)!
Ίσως και μια βόλτα στην παλιά πόλη, όπως συνηθίζεται να αναφέρεται το Ντολτσό…ας συνυπολογίσουμε και 2 καφέδες στην παραλία, για να είμαστε δίκαιοι και χρόνο για αγορά ενός γούνινου αξεσουάρ από τα καταστήματα της παραλίας!
Αντιλαμβανόμαστε το οικονομικό κόστος που έχει καθένα από τα προγράμματα αυτά στον Καστοριανό τουρισμό.
Τα ξενοδοχεία της Καστοριάς γίνονται η βάση για τη διαμονή των τουριστών, προσφέροντας ελκυστικά πακέτα με πρωινό/ημιδιατροφή. Από εκεί και πέρα όμως το χάος…Οι οργανωμένοι τουρίστες όλη μέρα εξαφανίζονται σε γειτονικούς νομούς.
Σε αναζήτησή μας βρήκαμε φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσκεψη ακόμη και στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα!
Και κάπου εδώ αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ένας Νομός όπως ο Νομός Καστοριάς δεν μπορεί να κρατήσει τους επισκέπτες του ούτε για 4 ημέρες….
Γιατί δεν επισκέπτονται τον Γράμμο, το Βίτσι (ίσως και το χιονοδρομικό τώρα τον Χειμώνα, παρά προτιμούν τη Βίγλα), το Νόστιμο, το Νεστόριο, την Οξυά, τον Απόσκεπο…και τόσες ακόμη όμορφες γωνιές της περιοχής μας;
Η απάντηση είναι μάλλον η έλλειψη σοβαρών τουριστικών υποδομών και προγραμμάτων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της τουριστικής βιομηχανίας. Η απαξίωση των πραγματικών δυνατοτήτων του Νομού. Η εσωστρέφεια σε συνδυασμό με την ολιγάρκεια!
Κάποιες (ελάχιστες) από τις δυνατότητες;
Η μετατροπή τοπικών οικισμών σε χειμερινά θέρετρα… (βλέπε Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα ή Άγιος Αθανάσιος)
Η πραγματική εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών της Αμμουδάρας για ιαματικό τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο…
Η εκμετάλλευση της λίμνης της Καστοριάς με το εκπληκτικό οικοσύστημα που την περιβάλλει.
Πρωτότυπες περιηγητικές διαδρομές μέσα στην πόλη της Καστοριάς.
Δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος για μικρούς και μεγάλους.
Ανάπτυξη του γαστριμαργικού τουρισμού. Εμπειρίες σε οινοποιεία, τυροκομεία κλπ. Ανακαλύπτοντας τις γεύσεις του Νομού.
Η γνωριμία με τη γούνα, σε πραγματικά εργαστήρια.
Απεριόριστες προοπτικές, ελάχιστες προσδοκίες.

Ο πήχης βρίσκεται πολύ χαμηλά, ακόμη.
Όσο και αν χαρούμε για την 100% πληρότητα των δωματίων κατά το εορταστικό 12ήμερο, άλλο τόσο πρέπει να προβληματιστούμε για το πραγματικό κέρδος που θα μείνει στην πόλη, σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες.

Ήρθε η στιγμή να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι φορείς με τους επαγγελματίες και τους εκπροσώπους των Συλλόγων, προκειμένου να καταστρώσουν ένα έξυπνο σχέδιο «εγκλωβισμού» των επισκεπτών στο Νομό Καστοριάς. Να δημιουργήσουν ένα ελκυστικότατο πρόγραμμα που θα πουλήσουν στη συνέχεια στα ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Και λίμνη και αρκούδες και χιονοδρομικό και ποτάμια και γέφυρες και καρναβάλι και απεριόριστη ομορφιά έχουμε. Σε όραμα υστερούμε!

aboutkastoria.gr

 

 

Back to top button