ΓούναΕκδηλώσειςΚαστοριά

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας: Όλοι στο συλλαλητήριο στις 30 Νοεμβρίου

Προπαγανδίζουν ότι ο «ατομικός κουμπαράς» και το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων θα είναι προς όφελος των ασφαλισμένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου σχεδιάζει το επόμενο χτύπημα, την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΕΒ, της μεγαλοεργοδοσίας για τη μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους» όπως ονομάζουν ότι έχουμε κερδίσει οι εργαζόμενοι με μακροχρόνιους αγώνες για την προστασία τη δική μας και των οικογενειών μας, για να έχουμε σύνταξη να ζούμε με αξιοπρέπεια στα γηρατειά.

Η Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκεται διαχρονικά στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους για να ξεμπερδεύουν με μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων:

 • Να απαλλαγεί η εργοδοσία από τις ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν κομμάτι του μισθού του εργαζομένου.
 • Το κράτος ώστε με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης(νόμος ΣΥΡΙΖΑ) από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 13,4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια να ενισχύει με κίνητρα, να πηγαίνουν και αυτά στις τσέπες των επιχειρηματιών.
 • Να πέσει ως επενδυτική ευκαιρία στα νύχια των αρπαχτικών η σύνταξη, η πρόνοια, η υγεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Αυτό το σχέδιο προωθείται με τους τρείς πυλώνες. Μόνο μια πενιχρή εθνική σύνταξη θα είναι εξασφαλισμένη, η οποία επιδιώκουν να κατρακυλήσει στο ύψος του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» δηλαδή στα 220 ευρώ και από εκεί και πέρα οι επικουρικές και η ιδιωτική ασφάλιση, στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και του χρηματιστηριακού τζόγου η ζωή του εργαζόμενου και του συνταξιούχου.

Προπαγανδίζουν ότι ο «ατομικός κουμπαράς» και το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων θα είναι προς όφελος των ασφαλισμένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Το μόνο σίγουρο είναι το πόσα ο εργαζόμενος θα βάζει στον κουμπαρά γιατί κανείς δεν δεσμεύεται για τις παροχές ή τη σύνταξη μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς. Δεκάδες είναι τα παραδείγματα και σε κάθε χώρα από τα «κανόνια» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Επίσης εκατοντάδες δις ευρώ των αποθεματικών, των επενδυμένων εισφορών των εργαζομένων «χάθηκαν» στη διάρκεια της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης.

Η επίθεση στοχεύει ιδιαίτερα στους νέους σε ηλικία εργαζόμενους και στον αφοπλισμό τους προβάλλοντας με το «δεν θα πάρεις σύνταξη ποτέ» ως δεδομένη την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για να τους σπρώξουν στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών και των εμπόρων της υγείας που ακονίζουν τα νύχια τους.

Για όσους πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας όπως έγινε και γίνεται κατά κόρον στο κλάδο μας ή για όσους δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις(μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασίας κ.τ.λ) δηλαδή για το 62% των νέων προσλήψεων, ο κουμπαράς δεν θα γεμίζει.

Για σοβαρές παθήσεις και για τους σακατεμένους των εργατικών «ατυχημάτων» ο κουμπαράς θα είναι σαν να μην υπάρχει. Η «ασφάλεια» δεν θα καλύπτει για να βρει ο εργαζόμενος την υγειά του ή να πάρει σύνταξη. Στον κλάδο της Γούνας μέχρι να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν,  χρησιμοποιείται ένα κοκτέιλ επικίνδυνων τοξικών ουσιών.  Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας βρίσκονται σε κίνδυνο οξέων και χρόνιων επιπτώσεων, οι οποίες κυμαίνονται από παθήσεις του δέρματος και ερεθισμό των ματιών μέχρι καρκίνους. Μπροστά σε αυτήν την άθλια κατάσταση όχι μόνον δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής προστασίας, εργαζόμαστε με μισθούς πείνας και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται η καταβολή των δεδουλευμένων, των δώρων, των αδειών και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που είναι 15% για τους εργαζόμενους στα βυρσοδεψία και 10% για όλους τους γουνεργάτες.

Καλούμε όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του σωματείου μας για την ένταξη όλου του κλάδου της γούνας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Η υγεία μας, η σύνταξη, η φροντίδα για τους ηλικιωμένους, για τη μητέρα και το παιδί, η προστασία μας στο χώρο δουλειάς δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση. Είναι έγκλημα να αποτελεί τζογάρισμα «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού» ρίσκου, να είναι πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι εργοδότες και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση ως κόστος και την ιδιωτική ασφάλιση ως ευκαιρία για επενδύσεις και κέρδη. Για εμάς η ασφάλιση αποτελεί δικαίωμα, είναι η ζωή μας. Δεν είναι όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως «λογιστικό» ζήτημα αλλά πέρα για πέρα ταξικό ζήτημα. Για να κερδίζουν παραπάνω οι επιχειρηματικοί όμιλοι πρέπει να βαθύνουν και άλλο την εκμετάλλευση μας, να αρπάξουν και άλλα, μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτο που εμείς παράγουμε.

Μιλάνε για βιωσιμότητα όταν έχουν κατακλέψει τα αποθεματικά των ταμείων(άτοκη τοποθέτηση στην ΕΤΕ, χρηματιστήριο, κουρέματα κ.τ.λ.) τον ιδρώτα των προηγούμενων γενιών εργαζομένων.

Μπροστά οι ανάγκες μας, το δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε:

 • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων.
 • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
 • Πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Συντάξεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών .
 • Ένταξη όλου του κλάδου της γούνας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
 • Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους, επίσκεψη υγειονομικού γιατρού στους χώρους εργασίας.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

       ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΩΡΑ 11 π.μ.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

                ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ –

                            ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ    ΝΟΜΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

 

 

Back to top button