Ο προπονητής Αντισφαίρισης Χρήστος Τοκατλίδης μιλά για το άθλημα που έχει μαγέψει όλη την Ελλάδα
Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου
Είναι ένα ευγενικό άθλημα. Ένα άθλημα ψυχολογίας και στρατηγικής. Ένα άθλημα, μέσα από το οποίο η Ελλάδα ακούστηκε σε όλη την υφήλιο για τις επιτυχίες της. Ο λόγος για την αντισφαίριση, αγγλιστί για το τένις.
Ο κ. Χρήστος Τοκατλίδης είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, όπου στη συνέχεια επέλεξε την ειδικότητα της αντισφαίρισης. Σήμερα είναι Προπονητής και Σύμβουλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Καστοριάς “Κέλετρον” και Ομοσπονδιακός Προπονητής. Είναι Υπεύθυνος Διεθνών Συναντήσεων και συνοδός των ομάδων Junior που συμμετέχουν στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Μιλώντας στους “Ορίζοντες” εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θέλησε να ασχοληθεί με το εν λόγω άθλημα «Ήμουν δρομέας μεγάλων αποστάσεων με αρκετές διακρίσεις πανελλαδικά. Το άθλημα της αντισφαίρισης το γνώρισα στο Πανεπιστήμιο. Με συνεπήρε η εμπειρία του τένις και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό και επαγγελματικά ως προπονητής». Ο κ. Τοκατλίδης τόνισε επίσης πως το τένις είναι ένα από τα κορυφαία αθλήματα το οποίο «προσθέτει χρόνια ζωής, είναι ένα ελιξίριο μακροζωίας. Πρόκειται για ένα πνευματικό και κατεξοχήν άθλημα ψυχολογίας».
Μέσω του Ομίλου Αντισφαίρισης Καστοριάς “Κέλετρον”, ασχολούνται με το τένις ενενήντα ενήλικες και παιδιά. Ο κ. Τοκατλίδης ανέφερε πως πρόκειται για ένα σωματείο κόσμημα «Πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερα Σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας και πάρα πολύ ανταγωνιστικό σε πανελλήνιο επίπεδο». Με το άθλημα ασχολούνται πολύ μικρά παιδιά, αλλά και άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Παράλληλα το τένις είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στα δύο φύλα «Κάποια χρόνια πιο πριν, τα κορίτσια έδειχναν μια ιδιαίτερη αγάπη προς το άθλημα. Πλέον μπορώ να πω πως είναι μοιρασμένα τα πράγματα. Γενικότερα η τενιστική παιδεία της Καστοριάς, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Για να ασχοληθεί κάποιος με το τένις, θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση. Αυτό το οποίο όμως χρειάζεται στα σίγουρα, είναι σύμφωνα με τον κ. Τοκατλίδη, η θέληση «Για τα πρώτα δοκιμαστικά μαθήματα, ο Όμιλός μας, παρέχει τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό. Μπορεί κάποιο άτομο, να μην θέλει να συνεχίσει τις προπονήσεις, να δοκίμασε δηλαδή το τένις και να μην του άρεσε. Πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Όποιος μπει σε γήπεδο τένις, πραγματικά αμέσως κολλάει το τενιστικό μικρόβιο».
Πέρασε από τα μεγάλα σαλόνια της Α1 Εθνικής η αντρική ομάδα του Ο.Α. Καστοριάς “Κέλετρον”
Πριν από δύο χρόνια, η αντρική ομάδα του Ο.Α. Καστοριάς “Κέλετρο”, ήταν ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες της ελληνικής επικράτειας. Στο συγκεκριμένο πανελλήνιο πρωτάθλημα, συμμετείχαν περισσότερα από 400 Σωματεία.
Επίσης η αντρική ομάδα του Ο.Α. Καστοριάς “Κέλετρον φιγούραρε για 2 χρόνια στην Α΄ Εθνική Κατηγορία «Είναι ασύλληπτες οι επιτυχίες της ομάδας μας. Ακόμα και σήμερα ο κόσμος μας λέει πώς τα κατάφερε η ακριτική Καστοριά και ανέβηκε τόσο ψηλά». Έκτοτε η αντρική ομάδα αγωνίζεται στην Β’ Εθνική Κατηγορία «Είμαστε πολύ καλά και σε αυτή την κατηγορία», επεσήμανε ο κ. Τοκατλίδης.
Η κακοκαιρία δεν πτοεί τους τενίστες της Καστοριάς
Στην Καστοριά, η ζέστη και η ηλιοφάνεια, αποτελούν την εξαίρεση και όχι των κανόνα. Οι βροχές, τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο, είναι τα καιρικά φαινόμενα τα οποία κυρίως επικρατούν στην περιοχή. Παρόλα αυτά, οι τενίστες, δεν πτοούνται και πραγματοποιούν κανονικά τις προπονήσεις τους «Σημαντικό ρόλο, για να μπορέσεις να προπονηθείς στην αντισφαίριση, παίζει και η ποιότητα του γηπέδου. Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, έχουμε μια ειδική τεχνοτροπία και άριστες κατασκευές. Διαθέτουμε από τα καλύτερα γήπεδα της Βόρειας Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Τοκατλίδης.
Ο Τσιτσιπάς έφερε ακόμα περισσότερους ανθρώπους στα γήπεδα του τένις
Οι τρομερές παγκόσμιες επιτυχίες του τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, έκαναν τους Έλληνες να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το άθλημα της αντισφαίρισης. Ο Προπονητής του Α.Ο. Καστοριάς “Κέλετρον” είπε συγκεκριμένα πως «Βιώνουμε το θαύμα του μπάσκετ του ’87. Βέβαια, τένις στην Ελλάδα έπαιζε και παίζει πολύς κόσμος. Ο Τσιτσιπάς, μας έδωσε τη δημοσιότητα και την προβολή. Από τη στιγμή που είδαμε πως υπάρχει κάποιος τενίστας από την Ελλάδα που διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ταυτιζόμαστε μαζί του. Έχω διαπιστώσει πως για το άθλημα του τένις, τα Μ.Μ.Ε. δεν αφιέρωναν ούτε χώρο, αλλά ούτε χρόνο. Πλέον αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει».