ΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Ατίθαση Καρδιά”: Ντέιβιντ Λιντς στην Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

Στο «κολασμένο» road movie “Ατίθαση Καρδιά” του Ντέιβιντ Λιντς, ο ήρωας Σέιλορ Ρίπλεϊ είναι τρελά ερωτευμένος με τη Λούλα Φόρτιουν . Η μητέρα της τελευταίας, Μαριέτα, μια εντελώς παρανοϊκή γυναίκα, προσλαμβάνει ένα δολοφόνο για να σκοτώσει τον εραστή της κόρης της. Μετά από μια βίαιη συμπλοκή, ο Σέιλορ εξοντώνει τον πληρωμένο δολοφόνο και καταλήγει στη φυλακή. Όταν θα αφεθεί ελεύθερος, οι δύο εραστές αποφασίζουν να το σκάσουν στην Καλιφόρνια. Όμως η μανιασμένη δίψα για εκδίκηση της Μαριέτας, θα μετατρέψει το οδοιπορικό τους σ’ ένα ταξίδι στην Κόλαση…

Δεκατρία χρόνια μετά το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, με το αλλόκοτο Eraserhead, ο Ντέιβιντ Λιντς σκηνοθετεί ένα διαστροφικό road movie, ένα «καταραμένο παραμύθι» βγαλμένο από εφιάλτη. Επιτομή του μοντέρνου σινεμά, η Ατίθαση καρδιά με τις διαρκείς σινεφιλικές της αναφορές, δανείζεται και ενσωματώνει στοιχεία των ταινιών τρόμου, των σατιρικών κομεντί, του φιλμ νουάρ, των road movies του ΄50… Οι ήρωες μοιάζουν παιδιά της goth αισθητικής, αναμεμειγμένης με το rock ‘n’ roll και τους καταραμένους ήρωες της γενιάς των μπιτ.

Ως εξαιρετικός κινηματογραφιστής, ο Ντέιβιντ Λιντς δημιουργεί ένα φιλμ με «σπασμένα φρένα», που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το πρώτο λεπτό του φιλμικού του χρόνου, μέχρι να κορυφωθεί, με μεγάλη ένταση, στο εκρηκτικό φινάλε. Στο κέντρο της ιστορίας, ο Λιντς τοποθετεί μια από τις πιο τρυφερές και ταυτόχρονα σπαρακτικές ιστορίες αγάπης του σύγχρονου κινηματογράφου.

Η Ατίθαση καρδιά πριν και πάνω απ’ όλα είναι μια ταινία για την ακατάλυτη δύναμη του έρωτα και την αναζήτηση της ελευθερίας μέσα σε μια ανελεύθερη Αμερική που σκοτώνει τα όνειρα, ενώ ο Σέιλορ και η Λούλα πετούν με τα φτερά της αγάπης, τραγουδώντας το Love me Tender.

Η ταινία απέσπασε ομόφωνα και πανάξια το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1990.

Ατίθαση Καρδιά

Wild at Heart

Η.Π.Α., 1990, Εγχρωμο

  • Παραγωγή: Στιβ Γκόλιν, Μόντι Μοντγκόμερι, Σιγκουρζόν Σάιτβατσον
  • Σκηνοθεσία: Ντείβιντ Λιντς
  • Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς
  • Φωτογραφία: Φρέντερικ Ελμς
  • Μοντάζ: Ντουέιν Ντάναμ
  • Μουσική: Αντζελο Μπανταλαμέντι
  • Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Λόρα Ντερν, Γουίλεμ Νταφό, Κρίσπιν Γκλόβερ, Ντάιαν Λαντ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Χάρι Ντιν Στάντον
  • Διάρκεια: 125 λεπτά

Back to top button