Οδικό χάρτη με τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα φέρει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, όπως είπε ο ίδιος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης, στο πλαίσιο αναλυτικής ενημέρωσης για το έργο.
Παράλληλα αποφασίστηκε, ΠΕΔ-ΚΜ και Αττικό Μετρό να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προχωρήσει η ωρίμανση των μελετών για τις επεκτάσεις του Μετρό.
Νωρίτερα ο κ. Ταχιάος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι η πρόοδος του έργου οδηγεί αναγκαστικά στην ολοκλήρωσή του τον Απρίλιο του 2023, ενώ τότε θα γίνει και ο σταθμός της Βενιζέλου. Επίσης σημείωσε ότι μέσα σε 10 μέρες το πολύ θα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία η οδός Βενιζέλου και οι διαβάσεις των πεζών, οι οποίες δεν πρόκειται να ξανακλείσουν και ανέφερε ότι έχουν γίνει υποδείξεις στον ανάδοχο του Μετρό να μπει σε πλήρη ανάπτυξη των εργοταξίων.
Η επέκταση στην Καλαμαριά θα παραδοθεί λίγο αργότερα καθώς, «η επέκταση πρέπει να έρθει και να κολλήσει πάνω στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα της βασικής γραμμής, άρα εκ των πραγμάτων η σύμβαση της Καλαμαριάς θα κλείσει 6 με 8 μήνες μετά τη σύμβαση της βασικής γραμμής».
Ο σταθμός της Βενιζέλου
Ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι έχει γίνει ήδη μια συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου πολιτισμού την προηγούμενη Παρασκευή και θα ακολουθήσει άλλη μία μεθαύριο ενώ το αίτημα της Αττικό Μετρό είναι να ανακληθεί από το υπουργείο η προηγούμενη απόφαση του 2017, ως μη υλοποιήσιμη και με πάρα πολλά στοιχεία αμφιβολίας. Παράλληλα θα ζητηθεί η έγκριση μιας μελέτης η οποία έχει ως βάση της την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους μετά την κατασκευή του σταθμού πριν την παράδοση σε λειτουργία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το θέμα του σταθμού της Βενιζέλου δεν ήταν ορθόδοξες, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση του σταθμού της Βενιζέλου και τόνισε ότι αν δεν παραδοθεί στο σύνολό του το έργο, “οφείλουμε να επιστρέψουμε το σύνολο των επιχορηγήσεων που έχουν δοθεί και είναι 700 εκ. ευρώ όταν στη βασική γραμμή πληρώθηκαν 1 δισ. 260 εκ. ευρώ και ένα πολύ σημαντικό επίσης ποσό για την Καλαμαριά”. Χαρακτήρισε το Μετρό ως το μόνο έργο στην Ευρώπη που “πατάει” σε 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης και κατέστησε σαφές ότι πρέπει να είναι σε εμπορική λειτουργία το 2023.
Δεν είναι ορατή η επέκταση του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη
Σχετικά με την επέκταση του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι αυτή «δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον γιατί δεν υπάρχει καμία δεσμευμένη πίστωση, ούτε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».
Πάντως γνωστοποίησε ότι «υπάρχει στον αέρα και είναι πιθανόν να τεθεί τις επόμενες μέρες μια συμφωνία – πλαίσιο που αφορά περισσότερες από μια συμβάσεις και έχει να κάνει με τις πρόδρομες εργασίες» για το θέμα αυτό.
«Κυκλοφοριακή μελέτη θα ξαναγίνει. Πρόκειται να ανατεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και εφόσον δεν έχει εμπλοκές άλλου είδους θα ξεκινήσει η έρευνα την άνοιξη του 2020. Αποτέλεσμα θα έχει μετά από 22 μήνες. Αυτή είναι η μελέτη πάνω στην οποία θα στηριχτεί το σύνολο των παρεμβάσεων για τις συγκοινωνίες και θα μας δώσει το πώς πρέπει να αναπτυχθούν και οι σταθμοί του Μετρό στις επεκτάσεις. ‘Αλλου είδους μελέτη δεν υπάρχει» πρόσθεσε.
Η επέκταση στην Καλαμαριά
Αναφορικά με τις επεκτάσεις στην Καλαμαριά ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό σημείωσε ότι τα έργα πολιτικού μηχανικού προχώρησαν πάρα πολύ, δεν δημοπρατήθηκαν τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα, τώρα βγήκαν δύο δημοπρασίες και παραλαμβάνεται η σιδηροδρομική υποδομή ενώ μένει να δημοπρατηθούν άλλες 7 εργολαβίες για να προχωρήσουν τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα.
ΑΠΕ