Καστοριά

Το δυνατό lifting που άλλαξε την εικόνα της Καστοριάς (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Δ. Λίτσκας: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας»

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

Ο κόσμος αισθάνεται, καταλαβαίνει και βλέπει πως ο Δήμος της Καστοριάς επιτέλους έχει αλλάξει. Μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά. Τι είναι αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και δεν γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια;

Ο Αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος, Πρασίνου και  Πολιτικής Προστασίας Διονύσης Λίτσκας μιλώντας στους “Ορίζοντες”  παρουσίασε την αλυσίδα των εργασιών που πραγματοποιούνται τις τελευταίες 100 ημέρες στον Δήμο Καστοριάς και μίλησε για τη συνεργασία και την ανταπόδοση των πολιτών σε όλο αυτό το εγχείρημα.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες η νέα  Δημοτική Αρχή Καστοριάς, με Δήμαρχο τον Γιάννη Κορεντσίδη, κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της πόλης, να την καθαρίσει,  να την ομορφύνει και κυρίως να κάνει τους πολίτες να αισθανθούν πως πραγματικά κάποιος νοιάζεται για αυτούς και για την καθημερινότητά τους.

Σημαντικές παρεμβάσεις καλλωπισμού με αμελητέα έξοδα

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διονύσης Λίτσκας ενημέρωσε πως σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται εργασίες για να διατηρείται το πράσινο της πόλης σε καλή κατάσταση. Φυσικά, η Αντιδημαρχία Πρασίνου θέλησε να κάνει το ένα βήμα παραπάνω και προέβη στη δημιουργία βραχόκηπων σε διάφορα σημεία της πόλης της Καστοριάς.  «Σε συνεργασία με τα παιδιά της υπηρεσίας, προσθέσαμε όμορφες πινελιές στην πόλη μας. Τα οικονομικά του Δήμου μας, δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, έτσι με ένα αμελητέο κόστος πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις καλλωπισμού. Ο Δήμαρχός μας, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην καθημερινότητα των δημοτών», ήταν τα λόγια του κ. Λίτσκα.

Δια του  λόγου το αληθές, οι υπάλληλοι του Δήμου περισυνέλεξαν οι ίδιοι πέτρες από τα βουνά για τη δημιουργία των βραχόκηπων  και αγοράστηκαν λουλούδια με πολύ χαμηλό κόστος «Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο», είπε ο λιτά ο Αντιδήμαρχος.

Στην παρούσα φάση, εργάζονται στην υπηρεσία Πρασίνου 10 υπάλληλοι (σ.σ.  6 μόνιμο προσωπικό και 4 μέσω της κοινωφελούς εργασίας) «Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερους υπαλλήλους για αυτό και καταθέσαμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Έχουμε να διαχειριστούμε καθημερινά έναν τεράστιο Δήμο».

Δ. Λίτσκας: «Δεν ξεχνάμε ποτέ τα χωριά του Δήμου μας»

Στη σημερινή εποχή, το έργο του καθενός, καλώς ή κακώς,  κρίνεται…  από τα social media. Έτσι λοιπόν και οι εργασίες από την αρμόδια Υπηρεσία   κρίνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά 99% ο σχολιασμός είναι θετικός, αποδίδοντας τα εύσημα σε όλους όσοι προσπαθούν για μια καλύτερη Καστοριά. Ένα μικρό ποσοστό ωστόσο, εκφράζει τα παράπονά του, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνονται ανάλογες παρεμβάσεις και στα χωριά του Δήμου. Ο κ. Λίτσκας τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως «Με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων έχουμε μια άριστη συνεργασία. Έχω συνεννοηθεί ήδη μαζί τους, μιας και οι ίδιοι έχουν καλύτερη εικόνα για τις κοινότητές τους, να με ενημερώσουν για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε. Μάλιστα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις εργασίες, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. έχουν δημιουργήσει εθελοντικές ομάδες οι οποίες συμβάλλουν στις εργασίες καλλωπισμού».

Την ημέρα οι υπάλληλοι φύτευαν λουλούδια, το βράδυ  άγνωστοι τα ξερίζωναν

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, σημαντικό παράγοντα για να διατηρηθεί ο Δήμος όμορφος και καθαρός παίζει η συνεργασία με τους δημότες. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δήμου εργάζονται  νυχθημερόν και δίνουν στον κόσμο μια Καστοριά καθαρή,  μια Καστοριά όμορφη, μια Καστοριά περιποιημένη. Ο κόσμος όμως στο τέλος είναι εκείνος που θα διατηρήσει ή θα καταστρέψει όλη αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Λίτσκας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ανέφερε ένα τραγελαφικό περιστατικό, το οποίο έχει ως εξής «Κατά την προηγούμενη χρονιά, φυτέψαμε 100 χρυσάνθεμα. Πόσα απέμειναν; Μόλις τα 10! Άγνωστοι έκλεβαν τα λουλούδια. Πιστεύω ότι τα μεταφύτευαν στους κήπους τους. Πραγματικά είχα χάσει τα λόγια μου».

Ο Αντιδήμαρχος επέλεξε να μην ακολουθήσει τη νομική οδό για τα περιστατικά κλοπής των λουλουδιών, αλλά μέσω ανακοινώσεων και εκκλήσεων προσπάθησε να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά «Μπορεί πέρυσι να μην είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Φέτος με μεγάλη μου ευχαρίστηση έχω να δηλώσω πως ο κόσμος σέβεται τις προσπάθειές μας και δεν αντιμετωπίσαμε, προς το παρόν, κρούσματα κλοπών».

Καθόλα έτοιμος ο Δήμος Καστοριάς σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς

Παρόλο που η Καστοριά, μεταξύ των άλλων, φημίζεται και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μέχρι αυτή τη στιγμή ο καιρός είναι σχετικά ήπιος.

Σε περίπτωση όμως που επακολουθήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα, με χιονοπτώσεις και παγετούς, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Καστοριάς είναι καθόλα έτοιμα για να τα αντιμετωπίσει «Φέτος θα μπορούσα να πω πως είχαμε παρατεταμένο… καλοκαίρι. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα καλές. Όσον αφορά το ενδεχόμενο βαρυχειμωνιάς, έχουν ήδη γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα από τη μεριά του Δήμου. Πραγματοποιήθηκαν τα δύο Σ.Ο.Π.Π. σε Περιφέρεια και Δήμο με όλους τους αρμόδιους φορείς. Έχει ήδη γίνει επίσης η προμήθεια του αλατιού. Όλος ο μηχανισμός είναι έτοιμος, για να υποδεχθεί τον χιονιά. Κανένα χωριό, κανένας δρόμος δεν θα αποκλειστεί».

orizontespress.gr

 

One Comment

  1. Η εικόνα της πόλης δείχνει πολύ καλύτερη με συγκεκριμένες δράσεις. Το καθάρισμα των φύλλων εν’όψει των βροχών και των χιονιών που έρχονται, τα κλαδέματα και κάποιες καλλωπιστικές δράσεις δείχνουν ότι κάτι κινείται και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη νέα δημοτική αρχή. Πρέπει όμως να συμμετάσχουν και οι πολίτες σε αυτό. Αρκετά με την ανευθυνότητα κάποιων που πετάνε μπάζα και βαριά αντικείμενα όπου τους βολεύει, που δεν ανακυκλώνουν και που πετάνε αστικά απορίμματα στους δρόμους. Όπου βεβαιώνονται τέτοιες παραβάσεις ο Δήμος καλό είναι να ρίχνει και κανένα πρόστιμο.

Back to top button