Η διόρθωση των λανθασμένων στοιχείων (ως προς τα τέλη φωτισμού) αφορούσε την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου προς την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία όντως η προτεινόμενη αύξηση κυμαίνονταν από 40% έως 42,9% (και γι’ αυτό ζητήσαμε δημοσίως συγνώμη).
Η συγκεκριμένη εισήγηση όμως δεν πέρασε στην Οικονομική Επιτροπή (στην οποία ήμασταν οι μόνοι που μειοψηφήσαμε).
Στην απόφαση που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο,
οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας κυμαίνονται,
στις κατοικίες από 45,8% στην Καστοριά έως 137,5% στις περιφερειακές κοινότητες,
στους επαγγελματικούς χώρους από 14,3% στην Καστοριά έως 57,9% στις περιφερειακές κοινότητες,
ενώ αυξήσεις στα τέλη φωτισμού (διορθωμένα: και γι΄ αυτό ζητήσαμε δημοσίως συγνώμη) κυμαίνονται από 50% στην Καστοριά έως 100% στις περιφερειακές κοινότητες.
Να σημειώσουμε ότι τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην πρόταση που καταθέσαμε στις 30-11-2019 καταγράφηκαν αυτές οι αυξήσεις και ισχύουν στο ακέραιο (με απλά λόγια οι αυξήσεις που πέρασαν – όπως πέρασαν – δεν είναι 40%, αλλά όπως αναλύθηκαν παραπάνω).
Αυτά αποτελούν την μια όψη του νομίσματος. Από την άλλη μεριά θεωρούμε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και αναπόφευκτα. Το να δέχεσαι το λάθος σου και να ζητάς δημόσια συγγνώμη καταδεικνύει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, θάρρος και όχι αναξιοπιστία όπως μπορεί να θεωρούν ορισμένοι.
Όταν στέλνεται ένα δελτίο τύπου κατ’ ελάχιστον πρέπει να δημοσιεύεται αυτούσιο. Η σύνδεση προτάσεων από διαφορετικές παραγράφους, με διαφορετικό νόημα έχουν σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, οδηγούν σε παραπληροφόρηση και παραποίηση των όσων γράφονται σε ένα δελτίο. Ο τίτλος μιας δημοσίευσης οφείλει να συνάδει με το νόημα των γραφομένων.
Στη συνέχεια τα σχόλια μπορεί να είναι όσο επικριτικά επιθυμεί ο γράφων τηρώντας όμως τον κώδικα δεοντολογίας όπως και τον ποινικό κώδικα. Απαγορεύονται σχόλια και χαρακτηρισμοί που μειώνουν ηθικά τους ενδιαφερόμενους (αυτό ισχύει και για τις αναδημοσιεύσεις). Τα γεγονότα αυτά τα είδαμε βέβαια σε μεγαλύτερο βαθμό με αφορμή προηγούμενες αποφάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και προφορικά έγιναν κάποιες επισημάνσεις.
Έχουν άραγε το θάρρος να παραδεχθούν τα λάθη τους και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη;
Ενδεικτικά δείτε παρακάτω ορισμένες από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα:
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ
Άρθρο 361
Εξύβριση
- Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμησης ( άρθρα 362 και 363 ), προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή. Αν τελεί την πράξη δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.
2. Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 308 έχει και σ΄ αυτή την περίπτωση εφαρμογή
Άρθρο 362
Δυσφήμηση
Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Αν η πράξη τελέστηκε δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
Άρθρο 363
Συκοφαντική Δυσφήμηση
Αν στην περίπτωση του προηγούμενου άρθρου, το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή και αν τελεί την πράξη δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.
Αγαπητοί συνδημότες, συνδημότισσες,
Συνεχίζουμε σταθεροί στην υπόσχεσή μας. Θα είμαστε η φωνή της λογικής και της υπευθυνότητας.