Κόσμος

Οι πιο φιλικές στο ποδήλατο πόλεις του κόσμου

Aκόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα, στους δρόμους πολλών πόλεων κυκλοφορούν με ποδήλατο άτομα όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, ενώ οι περισσότερες οικογένειες διαθέτουν και ποδήλατα φορτίου, στα οποία μεταφέρουν είτε τα ψώνια τους, είτε τα μικρά μέλη της οικογένειας.

Στην πραγματικότητα το ποδήλατο δεν αποτελεί έναν τρόπο άσκησης, αλλά έχει ενσωματωθεί στον τρόπο ζωής τους και είναι ο πιο απλός τρόπος για να φτάσουν οπουδήποτε, ακόμα κι όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Φυσικά υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που φροντίζει να εξυπηρετεί τους ποδηλάτες και να τους κάνει τη ζωή ευκολότερη. Σε αντίθεση με άλλους τρόπους μεταφοράς, το ποδήλατο επιτρέπει στους αναβάτες να βλέπουν την πόλη, να μυρίζουν τα αρώματα των φαγητών και της φύσης, να ακούν τους ήχους και να «νιώθουν» την πόλη, ενώ παράλληλα είναι εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον.

Άμστερνταμ

Αν το Άμστερνταμ είναι γνωστό γα τρία πράγματα τότε αυτά μάλλον θα είναι ο ναρκοτουρισμός, οι τουλίπες και τα ποδήλατα. Ο περισσότερος κόσμος εκεί κινείται με τα ποδήλατα όχι μόνο για τις βόλτες αλλά και γα να πάει στη δουλειά.  Και οι συνθήκες για κάνει κανείς ποδήλατο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας θεωρούνται ιδανικές. Όσον αφορά στον πολεοδομικό της σχεδιασμό, η πόλη είναι ασυναγώνιστη, επενδύοντας συνεχώς στην ποδηλασία ως μέσο μεταφορά, ενώ για δεκαετίες κατείχε την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο φιλικές στο ποδήλατο πόλεις. Παρόλο που η κοντινή και γραφική Ουτρέχτη μπορεί να έχει καλύτερους ποδηλατόδρομους, δεν έχει το συνολικό πακέτο του Άμστερνταμ, που είναι επίπεδο και γεμάτο χώρους στάθμευσης για ποδήλατα.

Διαβάστε την συνέχεια στο Tvxs.gr

Back to top button