Καρότο και μαστίγιο για όσους έχουν κόκκινα δάνεια – Προστασία από τη μία και πλειστηριασμοί από την άλλη

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι το τέλος Απριλίου του 2020 ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να μπορέσουν όσοι περισσότεροι γίνεται να ενταχθούν στην σχετική ευνοϊκή ρύθμιση και παράλληλα να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Την ίδια στιγμή όμως η διαδικασίας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πατάει γκάζι. Από το οικονομικό επιτελείο εξάλλου της κυβέρνησης έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι ναι μεν η προστασία θα τρέξει και θα παραταθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δοθεί ασυλία σε αυτούς που βρίσκουν παράθυρα στο νόμο, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή του δανείου τους. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι ο ν. Κατσέλη λειτούργησε και λειτουργεί ως καταφύγιο για πολλούς κακοπληρωτές.

Έτσι στο εξής θα τρέχουν παράλληλα και οι δύο διαδικασίες. Από την μία η προστασία της πρώτης κατοικίας και από την άλλη η «πίεση» μέσα από όλες τις νόμιμες οδούς, ώστε να ρυθμιστεί το δάνειο.

Ένα ακόμη όπλο έχει προστεθεί τελευταία στην φαρέτρα όσων καταπολεμούν ή προσπαθούν να καταπολεμήσουν τους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Αυτό δεν άλλο από την δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία, ακίνητα, κλπ) όσων δηλώνουν αδυναμία να εκπληρώσουν το δάνειό τους. Εφόσον αποδειχθεί ότι μπορούν αλλά δεν θέλουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τότε παύει να υπάρχει η προστασία από τον ν. Κατσέλη ή οποιασδήποτε άλλης μορφής προστασίας χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα.

Πατάνε γκάζι οι πλειστηριασμοί

Η συνέχεια στο Newsit.gr