Κοζάνη

Σιάτιστα: Μη πόσιμο το νερό για πέμπτη μέρα, αλλά τα αποτελέσματα είναι καθαρά!

O δήμος Βοΐου από την  Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου έχει κλείσει την κεντρική παροχή του νερού μετά τις ανεβασμένες τιμές που σημειώθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης σε τετραχλωροαιθυλένιο, ως αποτέλεσμα των εντατικών ελέγχων της ΔΕΥΑΒ. Έγιναν ήδη δύο δειγματοληψίες  με την πρώτη να δείχνει 82 mg/l στη Σιάτιστα και 31 mg/l στο Καλονέρι με ανώτατη τιμή τα 10 mg/l.

Σύμφωνα με τη δεύτερη μέτρηση της 6ης Δεκεμβρίου όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου ο δήμος, τα ποσοστά του τετραχλωροαιθυλένιου βρέθηκαν καθαρά, δηλαδή μέσα στα όρια. Στο εξής είναι υποχρέωσή του για περαιτέρω δειγματοληψίες και υγειονομικές αναγνωρίσεις, προκειμένου να προκύψει και η αιτία του προβλήματος. Οι δεξαμενές καθαρίστηκαν με το νερό της Πραμόριτσας και οι δύο οικισμοί 6.500 κατοίκων πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό μέχρι να επιτρέψει η διεύθυνση υγείας της περιφέρειας εκ νέου την χρήση του δικτύου. Φυσικά προβληματίζει το γεγονός ότι το τετραχλωροαιθυλένιο είναι μια χημική ένωση που δημιουργείται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και συνήθως προέρχεται από τα βυρσοδεψεία και τα πλυντήρια των γουναράδων.

Δελτίο Τύπου δήμου

Κατόπιν ανάλυσης των δειγμάτων που λήφθηκαν στις 06.12.2019 από όλες τις πηγές που υδροδοτούν τους οικισμούς της Σιάτιστας, του Καλονερίου και της Γαλατινής, τα αποτελέσματά τους βρέθηκαν καθαρά και απαλλαγμένα από τετραχλωροαιθένιο.

Ο Δήμος, από την πρώτη στιγμή εφάρμοσε τις εντολές που του δόθηκαν από το Τμήμα Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας τα αποτελέσματα που αφορούσαν τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έλαβε χώρα στις 27.11.2019 όπου ανιχνεύτηκε η ανωτέρω χημική ένωση.

Καταρχάς προέβη στην διακοπή της υδροδότησης θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων και άμεσα προχώρησε στην λήψη, όπως είχε ανακοινωθεί, πολλαπλών δειγμάτων από όλες τις πηγές και τελικά σημεία εκροών των δικτύων.

Σήμερα ο δήμος σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του τμήματος υγιεινής της ΠΔΜ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι  το νερό θα συνεχίσει να θεωρείται ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ. Αυτό γίνεται για επιπλέον προληπτικό έλεγχο, προς άρση κάθε αμφιβολίας Συνεχίζεται εντατικά η δειγματοληψία από πολλαπλά σημεία εν αναμονή της τελικής απόφασης των αρμοδίων υπηρεσιών της ΠΔΜ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Απαγόρευση του πόσιμου νερού στη Σιάτιστα λόγω τετραχλωροαιθυλενίου – Δόθηκαν εμφιαλωμένα νερά σε όλους τους κατοίκους

 

 

Back to top button