Κόσμος

Μια «χριστουγεννιάτικη κραυγή» του Banksy για τους άστεγους (βίντεο)

Σε βίντεο το οποίο ανήρτησε χθες 10 Δεκεμβρίου, στον λογαριασμό του στο Instagram, o Banksy παρουσίασε το τελευταίο του έργο. Η τελευταία αστική παρέμβαση του δημοφιλούς καλλιτέχνη δρόμου και ακτιβιστή εμφανίστηκε στην οδό Vyse Street, στη συνοικία με τα κοσμηματοπωλεία του Μπίρμιγχαμ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις γενικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί, το βίντεο και η τοιχογραφία αναδεικνύουν το πρόβλημα των αστέγων, των οποίων ο αριθμός έχει φτάσει σε ύψη-ρεκόρ στη Βρετανία.

Στην τοιχογραφία, ο Banksy, με τη γνωστή άσπρη και μαύρη παλέτα του η οποία είναι και το σήμα κατατεθέν του, απεικονίζει τους δύο ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη στον ουρανό. Αντί όμως, να σέρνουν ένα γεμάτο παιχνίδια έλκηθρο, οι τάρανδοι μοιάζει να έχουν «προσδεθεί» σε ένα παγκάκι, υπονοώντας ότι θα ανεβάσουν στον νυχτερινό ουρανό το παγκάκι κι όποιον κοιμάται ή κάθεται σ’ αυτό.

Το φιλμάκι το οποίο ανήρτησε στο Instagram του ο Banksy συνοδεύει μια διασκευή της κλασικής χριστουγεννιάτικης μελωδίας «I’ll Be Home for Christmas». Σε αυτό παρακολουθούμε έναν – υποτίθεται – άστεγο που διαλέγει να περάσει τη νύχτα στο παγκάκι. Ο άντρας αυτός ξαπλώνει το κορμί του πάνω κι αφήνει τα λιγοστά υπάρχοντά του στο παγκάκι το οποίο είναι δίπλα στην τοιχογραφία του Banksy, προσφέροντάς μας την ψευδαίσθηση ότι τα μαγεμένα τετράποδα θα τον πάρουν μακριά στο ταξίδι τους στη δεκεμβριάτικη, διάστικτη μ’ αστέρια νύχτα.

https://www.instagram.com/p/B52l1NkHa71/

ΑΠΕ

Back to top button