Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

CHHAUPADI: Νεπαλέζες στον “βωμό” σκληρών εθίμων και θρησκευτικών προκαταλήψεων (της Ιωάννας Αντωνιάδου)

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας  περιπτώσεις ανθρωποκτονιών βασισμένες σε σκληρά έθιμα και παραδόσεις με φονταμεταλιστικό πρόσημο, που καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υποτιμούν τη γυναικεία φύση και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το νεπαλέζικο έθιμο Chhaupadi . Παρόλο που έχει απαγορευθεί και καταδικαστεί το 2005 από την κυβέρνηση του Νεπάλ καθώς και  ποινικοποιηθεί  αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017, συνεχίζει να υφίσταται άτυπα κυρίως σε μεγάλο μέρος αγροτικών περιοχών .

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το έθιμο , οι γυναίκες θεωρούνται ακάθαρτες και μιασμένες κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, δηλαδή της περιόδου τους. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκασμένες τις ημέρες εκείνες να μένουν έξω από το σπίτι τους, συνήθως σε κάποια καλύβα, ώστε να μη “μολύνουν” οτιδήποτε  αγγίξουν , καθώς και να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε θρησκευτική ή άλλου είδους δραστηριότητα.  Απαγορεύεται να ακουμπήσουν τον  σύζυγο, τα παιδιά  τους  αλλά και αντικείμενα για να μην τα μολύνουν. Αναγκάζονται  λοιπόν μένουν σε καλύβες και να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πέθαναν λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής . Εκατοντάδες είναι αυτές που απεβίωσαν από γρίπη και πνευμονία, από τις  αναθυμιάσεις  της φωτιάς που άναβαν για να ζεσταθούν καθώς και από δαγκώματα φιδιών και άλλων άγριων ζώων.

Είναι πια καιρός να δοθεί ένα τέλος σε όλες αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες , που στιγματίζουν και υπονομεύουν την γυναικεία φύση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι υποχρέωση όλων μας να αντισταθούμε και να καταδικάσουμε τέτοιου είδους ενέργειες εις βάρος των γυναικών αλλά και όλων των ανθρώπων που αποτελούν θύματα τέτοιων αλλά και άλλων παρόμοιων εθίμων και θρησκευτικών παραδόσεων, λόγου χάρη της κλειτοριδεκτομής. Το δικαίωμα στη ζωή και στις ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης είναι αναφαίρετο και δεν μπορεί κανένα έθιμο και καμιά θρησκευτική παράδοση να το θέσει σε κίνδυνο και να το εκμεταλλευτεί.

  • Η Ιωάννα Αντωνιάδου από το Άργος Ορεστικό, είναι φοιτήτρια πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ

 

Back to top button