ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Π. Τόσκος: «Εύχομαι κάποια μέρα, όλοι οι συνάθρωποί μας να αποκατασταθούν επαγγελματικά και οικονομικά και να μην έχουν ανάγκη το Κοινωνικό Παντοπωλείο»

Πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου  του Δήμου Καστοριάς

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

Ο Πέτρος Τόσκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Καστοριάς, μίλησε στους “Ορίζοντες” για όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται μέσω της προαναφερόμενης δομής ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. «Μαζί με την Αντιδήμαρχο Όλγα Θεοχάρη, “τρέχουμε” όλη τη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου και τα προγράμματα που το αφορούν. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο να έχουν όλοι οι συμπολίτες μας, όλα τα απαραίτητα αγαθά και τρόφιμα και ειδικά κατά την εορταστική περίοδο. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε δίπλα σε όλους όσοι μας χρειάζονται».

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και η ανάγκη οδήγησαν στην ίδρυση τής δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Πρόκειται για μια δομή η οποία εντάχθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα των πολιτών.   Οι δικαιούχοι -ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως οικογένειες ή άτομα που έχουν χαμηλό εισόδημα- μπορούν με την Κάρτα Κοινωνικού Παντοπωλείου να προμηθεύονται κάθε μήνα δωρεάν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα ή παιχνίδια.

Την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί  μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου η διανομή 250 δεμάτων-πακέτων ειδών διαβίωσης σε άπορες και αναξιοπαθούσες οικογένειες, οι οποίες  ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα δέματα θα περιλαμβάνουν κρέας χοιρινό, λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, μακαρόνια και σάλτσα ντομάτας.

Γεύμα Αγάπης για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες όλου του Δήμου Καστοριάς

Οι δράσεις αλληλεγγύης δεν σταματούν όμως εδώ. Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 στη Λέσχη Αξιωματικών Καστοριάς θα πραγματοποιηθεί Γεύμα Αγάπης, για όλους τους πολίτες του Δήμου Καστοριάς οι οποίοι είναι οικονομικά αδύναμοι. «Είναι η πρώτη φορά που θα παρατεθεί το Γεύμα Αγάπης στην αίθουσα εκδηλώσεων της  Λέσχης Αξιωματικών.  Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση. Αποφασίσαμε, λοιπόν,  να πραγματοποιηθεί εκεί, καθώς η οικονομική προσφορά ήταν πάρα πολύ καλή και με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε ένα αξιοσέβαστο ποσό, το οποίο θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη παρόμοια δράση, φιλανθρωπικού χαρακτήρα», ενημέρωσε ο κ. Τόσκος.

Όσον αφορά τους κατοίκους που μένουν εκτός της  πόλης της Καστοριάς, δηλαδή  κατοικούν στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου η διανομή του Γεύματος Αγάπης θα πραγματοποιηθεί μέσω εταιρίας catering. Συγκεκριμένα θα διανεμηθούν 338 γεύματα σε μορφή πακέτου  και θα περιλαμβάνουν χοιρινό με πατάτες φούρνου ή μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες φούρνου συνοδευόμενο με σαλάτα λάχανο-καρότο, ψωμί και ένα μελομακάρονο.

Διανομή καυσόξυλων σε άπορες οικογένειες

Στις άπορες οικογένειες της πόλης της Καστοριάς και των Δημοτικών Ενοτήτων, ο Δήμος Καστοριάς πραγματοποιεί διανομή καυσόξυλων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες θέρμανσης «Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι η Πρόνοια μας οδηγεί σε αυτές τις οικογένειες, άλλωστε αυτό είναι ένα κομμάτι των δικών της αρμοδιοτήτων. Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά, για κάθε είδους διανομή μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και γενικά όλων των δομών, τα εξετάζει αποκλειστικά και μόνο η Πρόνοια.  Όσο αφορά στη διανομή καυσόξυλων, μέχρι αυτή τη στιγμή, πραγματοποιείται σε 67 οικογένειες του Δήμου μας», ενημέρωσε ο κ. Τόσκος.

 Π. Τόσκος: «Θέλουμε να χτυπήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας στη ρίζα του»

Ο κ. Τόσκος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τον στεναχωρεί και τον ανησυχεί το γεγονός πως οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου φτάνουν τις 250 οικογένειες. Τόνισε δε πως ο αριθμός αυτός είναι το αντίκτυπο της ανεργίας που μαστίζει ολόκληρη την Π.Ε. Καστοριάς «Γνωρίζουμε δυστυχώς την κατάσταση. Αυτό το οποίο προσπαθούμε όλοι μας μαζί με τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη,  είναι να βρούμε θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να κάνουμε κάτι το ουσιαστικό για αυτούς τους ανθρώπους. Με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε ξεδιπλώνουμε όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε».

Τέλος να σημειωθεί πως από τα τέλη Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται και οι διανομές του ΤΕΒΑ με ευθύνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου.  Οι διανομές θα πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα «Η ροή των διανομών, όλων των δομών βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Μακάρι κάποια στιγμή να αποκατασταθούν επαγγελματικά και οικονομικά, όλοι οι συνάθρωποί μας και να μην χρειάζονται το Κοινωνικό Παντοπωλείο».

orizontespress.gr

 

 

Back to top button