Οδοιπορικό στους ντόκους και τις δεξαμενές του Νεωρίου Σύρου (βίντεο)

Οι «φουρτούνες και τρικυμίες» που γνώρισε στο παρελθόν το Νεώριο Σύρου- ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης -φαίνεται να έχουν αντικατασταθεί τώρα με μια σταθερή γαλήνια «μπουνάτσα» καθώς το «success story» της αναγέννησης του μετά την θυελλώδη παρακμή, δείχνει ότι το Νεώριο γίνεται μοντέλο για ολόκληρη την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας . Στα λαμπερά επίσημα εγκαίνια της 4ης Δεκεμβρίου έγινε σαφές ότι οι ελληνο-αμερικανικές επενδύσεις στην ναυτιλία θα συνεχιστούν με μεγαλύτερους ρυθμούς, αρχής γενομένης από την εξαγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας από την ONEX ενώ ο ίδιος ο αμερικανός πρέσβης κ. Τζ. Πάϊατ ήταν αποκαλυπτικός στην Σύρο:

« Ενθαρρύνω τους Αμερικανούς επενδυτές να δώσουν προτεραιότητα στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και Βόλο και ελπίζω ότι η ΟΝΕΧ θα επαναλάβει την επιτυχία της Σύρου σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελευσίνα.»

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρακολούθησε από τον περασμένο Μάρτιο όπου για πρώτη φορά το Νεώριο σημείωσε ρεκόρ αφίξεων καθώς 7 πλοία ήταν στους ντόκους και άλλο ένα περίμενε στην ουρά , και κατέγραψε με εικόνα και ήχο την μετάβαση του ναυπηγείου -σταθμό της σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας της χώρας-από τον βυθό της κρίσης στην επιφάνεια , την επιβίωση και την επιτυχία . ΤΟ Πρακτορείο παρουσιάζει σήμερα ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών μάλιστα σε διάφορες φάσεις. ‘Αλλωστε όπως τονίζεται στο ντοκιμαντέρ από τους ομιλητές είναι η πρώτη διαχρονική «βιομηχανική συνεργασία» αφού ξεκίνησε και υποστηρίχτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα και ολοκληρώθηκε και διευρύνεται επι κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Την έρευνα και την σκηνοθεσία υπογράφει ο δημοσιογράφος του Πρακτορείου Γιώργος Κουβαράς ο οποίος κατέγραψε πλάνα από την ζωή στους ντόκους και τις δεξαμενές του Νεωρίου, τα εγκαίνια της ανακαινισμένης μετά τη βύθιση της θρυλικής δεξαμενής Βιολαντώ Γουλανδρή , την εργασιακή αντίδραση, τις απόψεις του Σωματείου και την στρατηγική της νέας διοίκησης που επιθυμούν το Νεώριο να γίνει η «ναυαρχίδα» της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.