Καστοριά

Χριστούγεννα, μοναξιά και τρίτη ηλικία

Της Ειρήνης Χριστοφίδου, MSc Ψυχολόγου Υγείας

Σε μερικές μέρες πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, γιορτή που ειδικά τα παιδιά περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά αφού θα κλείσουν τα σχολεία και ο Άγιος Βασίλης θα επισκεφτεί τα σπίτια των μικρών παιδιών, όπου θα γευτεί λιχουδιές και θα αφήσει τα δώρα του.

Γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα καθώς γιορτάζουμε την γέννηση του Χριστού αλλά και συγχρόνως μαζεύονται οι οικογένειες, ώστε να γιορτάσουν μαζί ενωμένοι και αγαπημένοι.  Μία χαρούμενη εποχή που μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε στιγμές και αναμνήσεις με τους αγαπημένους μας που θα μας είναι πολύτιμες για πολλά χρόνια.  Είναι η εποχή όπου οι οικογενειακές παραδόσεις, η κουλτούρα και οι αξίες θα διοχετευθούν στις καινούργιες γενιές και έτσι η οικογένεια θα κάνει τον κύκλο της.

Έρευνες έδειξαν πως οι γιορτές ενδυναμώνουν την οικογένεια μέσα από την προσωπική ιστορία που έχει η κάθε μία και γίνεται πιο σταθερή προσφέροντας θετικά συναισθήματα, θαλπωρή και προσωπική ευδαιμονία και ισορροπία στο κάθε μέλος της.  Οι γιορτές ενδυναμώνουν την πεποίθηση του «ανήκειν» και προσφέρουν ευτυχία, ελπίδα, αγάπη και μέχρι ένα σημείο ικανοποίηση για τα όσα επετεύχθησαν και συντηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Παρόλο που για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δημιουργούν θετικά συναισθήματα, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος , όπου επικρατεί μοναξιά και απαισιοδοξία.  Η κατάθλιψη για κάποιους ανθρώπους είναι έντονη αυτές τις μέρες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αντίφασης που δημιουργείται με το πνεύμα των εορτών.  Δυστυχώς τα Χριστούγεννα και ο μήνας Δεκέμβριος έχουν το υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών.

Τα ποσοστά γίνονται ακόμα υψηλότερα όταν αναφερόμαστε στην τρίτη ηλικία.  Στην χώρα μας το 2004 ο πληθυσμός άνω των 60 ξεπερνούσε τα 2.547.000 άτομα.  Το 17,1% του πληθυσμού μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω με πρόβλεψη το 2020 να φτάσει το 24%.

Αν και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικογένειας με το να αναλαμβάνουν την φροντίδα  των μικρών παιδιών καθώς οι γονείς δουλεύουν, υπάρχουν πολλοί που δεν ανυπομονούν για τις γιορτές καθώς ξυπνούν μοιραία αναμνήσεις ανθρώπων που χάθηκαν  ή λόγω κινητικών προβλημάτων και  υγείας αδυνατούν να συμμετάσχουν ενεργητικά στις οικογενειακές παραδόσεις και έτσι νιώθουν μοναξιά και απομονωμένοι. Για τους μισούς ανθρώπους πάνω από τα 65, κύρια συντροφιά είναι η τηλεόραση καθώς πολλοί έχουν χάσει επαφή με τους φίλους τους και τους συγγενείς.

Στον κόσμο μας τα πράγματα αλλάζουν δραστικά από την μία μέρα στην άλλη, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα πολύ γρήγορα παρελθόν, γι’ αυτό είναι καιρός για να αναλογιστούμε πως ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους σαν κι εμάς, με τα ίδια προβλήματα και ευαισθησίες, ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία να έρθουμε κοντά αυτές τις μέρες με τους δικούς μας ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία πριν γίνουν μία φωτογραφία πάνω σε ένα τραπέζι.

Η ανάγκη να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε αυτές τις μέρες μπορούν να αποτελέσουν την αρχή ώστε να στοχεύσουμε στην ουσία των πραγμάτων αποφεύγοντας τυχόν παγίδες και να αναπληρώσουμε τυχόν κενά με τους αγαπημένους μας.

Από τη στήλη ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΩΡΑ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

kastoria365.gr

 

 

 

Back to top button