Εξαιρετική η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της «Ορεστίδος» (φωτογραφίες)

Μία θαυμάσια χριστουγεννιάτικη Συναυλία  είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το  Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού, οι πολυάριθμοι θεατές, πλημμυρισμένη από χριστουγεννιάτικους ύμνους, τραγούδια και μελωδίες, στην εκδήλωση που οργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, ο Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς», σε συνεργασία με τον Δήμο.

Η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου όμορφα στολισμένη, δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε οι θεατές να απολαύσουν την υπέροχη συναυλία που ακολούθησε.

Πολύτιμοι οδηγοί σε αυτό το χριστουγεννιάτικο ταξίδι μας ήταν η Νεανική Χορωδία της Ορεστίδος, η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της Ορεστίδος, η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών της πόλης μας «Η Κύζικος», και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ορεστίδος Κωνσταντίνος Αδάμ τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.  Η μεγαλύτερη εορτή , μαζί με το Άγιο Πάσχα, της Χριστιανοσύνης. Όλοι προετοιμαζόμαστε για αυτές τις ΄άγιες μέρες.  Πως προσεγγίζουμε όμως αυτή την γιορτή;

Οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει και καταγράψει στη μνήμη μας, ένα άλλο βίωμα, πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Λιγότερο καταναλωτικό και δυτικότροπο και περισσότερο πνευματικό και δημιουργικό.

Τα Χριστούγεννα είναι μια σειρά αλλεπάλληλων εορτών που είχαν παραμονές και  μεθεόρτια, ήταν πλήρως και επαρκώς  σχεδιασμένα. Κι όμως τα πήραμε και τα τεντώσαμε  κι αρχίσαμε να τα γιορτάζουμε από τα μέσα Νοέμβριου. Γιατί τους αλλάξαμε χρήση. Δυστυχώς τα καταργήσαμε σαν κοινωνική θρησκευτική εορτή, και τα μετατρέψαμε σε μια γιορτή ευημερίας και καλοπέρασης. Επικράτησε ενας άκρατος καταναλωτισμός. Γεμίσαμε την γιορτή με σύμβολα κι αντικείμενα. Δέντρα, μπαλίτσες, φώτα, γλυκά, ψώνια, δώρα.

Κρατήσαμε το περιτύλιγμα και χάσαμε το δώρο, το πραγματικό δώρο, που είναι το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου.

Σκοπός της εκδήλωσης μας, ήταν η προετοιμασία όλων μας να υποδεχθούμε το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων, το οποίο είναι μήνυμα, ταπείνωσης, ειρήνης, αγάπης, αλληλεγγύης  και καταλαγής. Ας θυμόμαστε πάντα ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε μία φτωχική  φάτνη της Βηθλεέμ, ανάμεσα σε ταπεινούς βοσκούς.

Κι ας στρέψουμε, τις μέρες αυτές,   το βλέμμα μας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στους αδύναμους, στους μοναχικούς στους δυστυχείς. Ας δώσουμε αγάπη , αλληλεγγύη και ζεστασιά. 

Η εκδήλωση μας αυτή έχει και ένα άλλο χαρακτήρα. Να θυμίσουμε στους παλαιότερους και να γνωρίσουμε στους νεότερους, την σημασία των καλάντων, αλλά και των εθίμων του δωδεκαημέρου,  που δυστυχώς σήμερα ξεθωριάζουν και αυτά μέσα στην λαίλαπα της παγκοσμιοποιημένης θολής υποκουλτούρας του Αη βασίλη της Κόκα – κόλα,  του σκοταδισμού, της πλαστικής λάμψης ευτελών καταναλωτικών  δώρων και προϊόντων, τα οποία πετιούνται μετά  την γιορτή στον κάλαθο των αχρήστων.

Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα των Χριστουγεννιάτικων ρυθμών, που μόνο η μουσική μπορεί να δημιουργήσει και να μας ταξιδέψει, μέσα από χριστουγεννιάτικους ύμνους, κάλαντα και τραγούδια, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, μαζί με την λειτουργική βίωση αποσπασμάτων από τα έθιμα του δωδεακημέρου.»

 Το Πρόγραμμα άνοιξε η  χορωδία του  Συλλόγου  Μικρασιατών ‘Η ΚΥΖΙΚΟΣ’ με  Κάλαντα της Μ.ΑΣΙΑΣ

 1. Κάλαντα Χριστουγέννων Αρτάκης Κυζικου.
 2. Κάλαντα Χριστουγέννων Σμύρνης.
 3. Βυζαντινά κάλαντα Χριστουγέννων.
 4. Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Αρτάκης Κυζικου.
 5. Εις αυτό το Νέον έτος.

Την Χορωδία διεύθυνε  η κ. Αριάδνη Κοπιδάκη

Ακολούθησε η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ‘’ Η ΟΡΕΣΤΙΣ ‘’

ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, με ένα όμορφο πρόγραμμα  το οποίο περιελάβανε :

 1. ΑΥ LINDA AMIGA Ισπανικό Μαδριγάλι.
 2. ΑλελούΪα. Βολχαρντ Αμαντέους Μότσαρτ . Δίφωνος κανόνας.
 3. Υμνος των Αγγέλων. Φέλιξ Μέντελσον
 4. Vois sure ton chemin.Από την ταινία τα Παιδιά.
 5. Banaha. Παραδοσιακό Χορωδιακό τραγούδι του Κογκό.

Την Χορωδία διεύθυνε  η Αργυρώ Χαραλάμπους, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Βιβή Παλαπαϊδου.

 Την σκυτάλη πήρε η  Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της «Ορεστίδος», η οποία μας παρουσίασε παραδοσιακά κάλαντα, ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου της Ντίνου Ταμβάκη :

Ξεκίνησε το πρόγραμμα της με το :Απολυτίκιο Χριστουγέννων και συνέχισε με:

 1. Καλήν εσπέραν άρχοντες
 2. Το Έλατο

4        Στη γωνιά μας κόκκινο

5        ΄Αγια Νύχτα

6        Γλυκειά Μητέρα του Χριστού

 Την συναυλία έκλεισε η Φιλαρμονική Δήμου Αργους Ορεστικού, που  διδάσκει και διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιάννης Βασιλειάδης

Το Πρόγραμμα που  μας παρουσίασε ήταν :

Βροχή (Μάνος Χατζιδάκις).

Waltz no2 (Dimitri Shostakovich)

Τhe pink panther (  Henry mancini)

Pirates of the Caribbean (Klaus badelt)

και  στο  τέλος χριστουγεννιάτικες μελωδίες

Σε όλους αυτούς, τους Χορωδούς,  τους Μαέστρους, και στα παιδιά της Φιλαρμονικής,  οφείλουμε  θερμές ευχαριστίες για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μας.

Ευχαριστίες βέβαια οφείλουμε και στον Δήμο μας για την βοήθεια και συνεργασία του στην οργάνωση της εκδήλωσης μας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης μας, και φέτος, λειτούργησε και η Έκθεση Χριστουγεννιάτικων έργων ζωγραφικής, από τους μικρούς ζωγράφους του Παιδικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ορεστίδος, υπό την δνση και διδασκαλία της Ζωγράφου κ. Νίνας Χαρίτωνος.

Επίσης και έκθεση χειροποίητης φάτνης των μαθητών των σχολείων της πόλης μας, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα αναβίωσης  της παραδοσιακής φάτνης, το οποίο υλοποίησε ο σύλλογος μας, σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ντίνα Σταυροπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αφροδίτη Μπελονάκη και ο κ. Λεωνίδας Γεωργιάδης, ο επίτιμος Αντιστράτηγος κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Καλά Χριστούγεννα, Αίσιο , ευτυχές και δημιουργικό το νέο έτος με υγεία και χαρά για όλους!