ΓούναΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

«Bespoke Fashion Outlet»: Το νεότερο ομογενειακό κατάστημα γούνας στην Αστόρια (ρεπορτάζ – φωτογταφίες)

Νέα Υόρκη. Το «Bespoke Fashion Outlet» είναι ένα από τα νεότερα καταστήματα γούνας όχι μόνο στην Αστόρια, αλλά και στη Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 2019 από τον Ευριπίδη Ρούσκα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και το πιο σημαντικό να παντρέψει τη γουνοποιία με τη μόδα και να παράσχει τη δυνατότητα στους πελάτες και στις πελάτισσές τους τη δυνατότητα να παραγγείλουν το παλτό είτε και το ένδυμα ή και αξεσουάρ της αρέσκειάς τους και το πιο σημαντικό να επιλέξουν το είδος του δέρματος και το χρώμα.

Του Δημήτρη Τσάκα

Ο συνιδιοκτήτης του καταστήματος μας ξενάγησε στο ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στη διεύθυνση 25 – 29 49 Street στην Αστόρια ξεκινώντας από τον κλιματιζόμενο χώρο στον οποίο διατηρούνται οι γούνες, στο ειδικό πλυντήριο και στο εργαστήριο στο οποίο προετοιμάζονται τα πατρόν και όπου κόβουν και ράβουν τη γούνα.

Όταν εισήλθαμε στον εκθεσιακό χώρο τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και εμάς μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη.

O Ευριπίδης Ρούσκας, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του Bespoke Fashion Outlet στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μια ηλικιωμένη κυρία, η οποία για τρεις δεκαετίες αποφάσισε να κοντύνει τη γούνα την οποία απολάμβανε όχι μόνο στις εξόδους της, αλλά και τις παγερές ημέρες του χειμώνα που περίμενε στις στάσεις το λεωφορείο της γραμμής για να πάει από το Μπέϊσαϊντ στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μανχάταν όπου εργαζόταν.

«Όταν εισερχόμουν στο ξενοδοχείο τα βλέμματα όλων στρέφονταν πάνω μου και όλοι νόμιζαν ότι ήμουν μια μεγάλη κυρία. Ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι εγώ ήμουν μια από τις τριακόσιες εργαζόμενες και υπαλλήλους του ξενοδοχείου», επεσήμανε η κυρία με έκδηλη υπερηφάνεια για την γούνα που όπως ανέφερε την είχε αγοράσει από ομογενή γουνοποιό έναντι 3.5 χιλιάδες δολάρια.

Τώρα πλέον που βγήκε στη σύνταξη και δεν χρειάζεται να περιμένει στις στάσεις των λεωφορείων και των τρένων αποφάσισε να την κοντύνει για να κινείται πιο άνετα.

Επειδή στο Κουίνς δεν υπάρχουν καταστήματα γούνας που να κάνουν και επιδιορθώσεις, όπως επεσήμανε επέλεξε το «Bespoke Fashion Outlet» και δεν έκρυβε την ικανοποίησή της που θα μπορεί και στο εξής να απολαμβάνει τη γούνα της. Και όχι μόνο τη γούνα, αλλά και το φουλάρι που ο κ. Ρούσκας θα φτιάξει με το περίσσευμα της γούνας.

«Η γούνα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις της ζωής μου. Ξόδεψα $ 3.500 και μετά από τριάντα χρόνια είναι ολοκαίνουργια και τώρα πλέον θα έχω και φουλάρι», επεσήμανε η ηλικιωμένη κυρία.

Η συνέντευξη

Ερωτηθείς για την ενασχόλησή του με τη γούνα ο κ. Ρούσκας επεσήμανε ότι κατάγεται από την Καστοριά και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η γουνοποιία είναι μέρος της κουλτούρας της Καστοριάς. Δεν υπάρχει Καστοριανός που να μην έχει μυρίσει, να μην έχει αγκαλιάσει γούνα. Μικρός, μεγάλος, σε κάποια στιγμή της ζωής του γνώρισε με όλες του τις αισθήσεις του τη γούνα.  Η γούνα είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και υπάρχει σε κάθε οικογένεια Καστοριέων, άσχετα εάν ασχολείται με τη γούνα».

Τα γουναρικά τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι πελάτες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και επειδή έχουν πρόσβαση στο είδος υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό. Δεν υπάρχει γυναίκα ή καλύτερα να πούμε ότι δεν υπάρχει σπίτι στην Καστοριά χωρίς γούνα», πρόσθεσε ο κ. Ρούσκας ο οποίος είναι συνάμα και συνέταιρος της γουνοποιίας «Fantastic Furs», που παράγει γούνες για τους πιο φημισμένους οίκους μόδας και για τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Ερωτηθείς για το «Bespoke Fashion Outlet» επεσήμανε ότι «είναι μια ιδέα την οποία συλλάβαμε προ μερικών ετών και την οποία υλοποιήσαμε εφέτος για να ανταποκριθούμε καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς και της μόδας».

«Οι ράφτες και οι σχεδιαστές είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τα γούστα ακόμη και των πιο απαιτητικών πελατών», επεσήμανε ο κ. Ρούσκας υπενθυμίζοντας ότι πελάτες τους είναι γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών.

Ο ράφτης επί το έργο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε με το επάγγελμα η γούνα δεν κατείχε τη δέουσα θέση στον τομέα της μόδας. Μετά το 2000 δημιουργήθηκε μια κατακόρυφη άνοδος και η γούνα συμπεριλήφθηκε κατά 75% στους χώρους της μόδας», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα».

«Η αγορά έχει αλλάξει και το πιο σημαντικό έχει αλλάξει και η ενημέρωση του πελάτη. Η γούνα είναι το πιο οικολογικό και το απόλυτα ανακυκλώσιμο προϊόν στην ένδυση, διότι ο,τιδήποτε άλλο εμπεριέχει πλαστικό» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τις ηλικίες των γυναικών που προτιμούν τη γούνα επεσήμανε: «Η γυναίκα τη δεκαετία, του ’50, του ’60 και του ’70 δεν εργαζόταν και περίμενε τον άνδρα να της κάνει δώρο τη γούνα. Σήμερα μια γυναίκα στα τριάντα της μπορεί να έχει μια απίστευτη καριέρα, η οποία της παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όχι μόνο το πολυτελές αυτοκίνητο, αλλά και την πιο ακριβή γούνα».

Τα πατρόν με τα οποία φτιάχνουν τις γούνες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όσον αφορά την κατεργασία και τη δέρψη των δερμάτων που χρησιμοποιούνται στη γουνοποιία επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή η βυρσοδεψία έχει προοδεύσει. Ο τρόπος που γίνεται η κατεργασία των δερμάτων είναι οικολογική και τα πάντα ελέγχονται σε απίστευτο βαθμό για να μην υπάρχουν προβλήματα μόλυνσης στον υδροφόρο ορίζοντα.  Συν τοις άλλοις σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να βαφεί η γούνα με τον πιο οικολογικό τρόπο και σε οποιοδήποτε χρώμα θέλουμε. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον φραγμοί στον τρόπο με τον οποίο θα βαφεί η γούνα».

Όσον αφορά τις βαφές επεσήμανε ότι είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας και ότι καθοριστικό ρόλο στη βαφή παίζει η καθαρότητα της τρίχας.

«Οι απαιτήσεις ενός προϊόντος βαμμένου είναι πολύ πιο μεγαλύτερες. Πρέπει να επιλέξεις τα καλύτερα δέρματα για να τα βάψεις και καλύτερα βάφονται τα λευκά. Υπάρχουν παραδοσιακά δέρματα και στην Αμερική υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη και ζήτηση για το αμερικάνικο δέρμα.

O Ευριπίδης Ρούσκας, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του Bespoke Fashion Outlet στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλες αγορές που δημοπρατούνται γουνοφόρα ζώα στον δυτικό κόσμο. Υπάρχει η δημοπρασία της Φιλανδίας και της Κοπεγχάγης. Μέχρι πέρσι υπήρχε και η δημοπρασία που γινόταν στο Τορόντο του Καναδά και η οποία έκλεισε. Υπάρχει και δημοπρασία στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, η οποία δημοπρατεί τα δικά της προϊόντα», επεσήμανε ο κ. Ρούσκας υπενθυμίζοντας ότι πηγαίνουν στις δημοπρασίες, διότι θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στα δέρματα που αγοράζουν.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που απαιτείται για το ράψιμο μιας γούνας επεσήμανε:  «Με τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να ράψουμε μια γούνα σε δέκα μέρες, αλλά εν υπάρξει ανάγκη μπορούμε να την παραδώσουμε σε μια εβδομάδα.

Ο υψηλών προδιαγραφών κλιματιζόμενος χώρος διατήρησης των γούνων των πελατών τους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

 

 

Back to top button