Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Gingerbread cookies

Gingerbread cookies (μπισκότα με τζίντζερ)

Από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά

40 τεμάχια
Για τα gingerbread Cookies:
225 γρ. αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας (Lurpak, Όλυμπος κτλ.)
200 γρ. μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
2 μεσαία αυγά (των 50-55 γρ.)
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. τζίντζερ σκόνη
30 γρ. κανέλα σκόνη
12 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. (1 κ.γλ) αλάτι
5 γρ. (1 κ.γλ.) σόδα μαγειρικής
300 γρ. μέλι
Για το royal icing (αυγογλάσο)
2 ασπράδια μεσαίων αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

2 ώρες

  1. Όλα τα υλικά για τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, πρέπει απαραιτήτως να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά το βούτυρο. Έτσι, το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν, αφήνοντας το σε ένα ζεστό μέρος, έτσι ώστε να μαλακώσει και να λιώσει.

  2. Κατόπιν, σε ένα μεγάλο σκεύος (μπασίνα) ρίχνουμε το βούτυρο αφότου το έχουμε τεμαχίσει σε κυβάκια με την μαύρη ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη, να ενσωματωθεί ομοιόμορφα και να αφρατέψει.

  3. Αν διαστήματα σταματάμε την ροή του μίξερ και με την μαρίζ “σκάβουμε” τα τοιχώματα του μπολ, σε περίπτωση που έχει μείνει βούτυρο να ενσωματωθεί κι αυτό στο συνολικό μείγμα.

  4. Παράλληλα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά (το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την σόδα). Ανακατεύουμε με το σύρμα ή με ένα κουταλάκι να πάνε παντού.

  5. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αυγό, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Μόλις το απορροφήσει, ρίχνουμε και το επόμενο.

  6. Ενσωματώνουμε το μέλι και αναμειγνύουμε έως ότου το απορροφήσει εντελώς.

  7. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά.

  8. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας (φοράμε γάντια εάν επιθυμούμε) και μόλις γίνει μία εύπλαστη κι ενιαία ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε, είτε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, είτε στο ψυγείο για 1-1.30 ώρα (Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά διότι θα γίνει σκληρή με αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο να αφήνει μια επίγευση αλευριού).

  9. Μόλις παγώσει (όχι εντελώς) παίρνουμε δύο κομμάτια λαδόκολλες και ακουμπάμε στο πρώτο ένα επιμέρους μεγάλο κομμάτι από την ζύμη. Το σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι και με την βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 0.3 – 0.5 χιλιοστά.

  10. Βγάζουμε το πάνω φύλλο λαδόκολλας, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και με κου-πατ, κόβουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε.

  11. Τα αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 18-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

  12. Συνεχίζουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα και μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Μόλις ψηθούν αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

  13. Επιπλέον θα φτιάξουμε το αυγογλάσο. Σε ένα πεντακάθαρο μπολ, χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους, κρατώντας τα ασπράδια. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή προς μέτρια ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει μία σχετικά σταθερή μαρέγκα.

  14. Σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε την άχνη.

  15. Με πολύ χαμηλή ταχύτητα συνεχίζουμε την ομογενοποίηση μέχρι να την απορροφήσει, παράλληλα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και μόλις γίνει ομογενές, σταματάμε το μίξερ.

  16. Μεταφέρουμε σε σακούλα κορνέ με στρογγυλή μύτη διαμέτρου κάτω από 4 χιλιοστά και διακοσμούμε τα μπισκότα με οποίο και ότι σχήμα ή σχέδιο εμείς επιθυμούμε.

  17. Τέλος αφήνουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος να σταθεροποιηθεί εντελώς και σερβίρουμε.

    ookpad.com

Back to top button