“ Χρόνια πολλά και… χιόνια πολλά” είναι για κάποιους η ολοκληρωμένη ευχή της περιόδου των εορτών. Κι αυτοί είναι οι λάτρεις του σκι και των άλλων χειμερινών σπορ, αλλά και όσοι διατηρούν επιχειρήσεις, η “ τύχη” των οποίων είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις “ διαθέσεις” του χειμώνα, όπως είναι: χιονοδρομικά κέντρα, σχολές σκι, καταστήματα πώλησης, ή ενοικίασης εξοπλισμού, κ.α.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μία σειρά από ερωτήματα άρχισαν να απασχολούν τους επαγγελματίες που εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι του χειμερινού τουρισμού, αλλά και όσους λατρεύουν τα σπορ στο χιόνι: Πότε θα χιονίσει; Πόσο θα χιονίσει; Πόσο θα κρατήσει; Θα είναι ανοιχτοί οι δρόμοι προς και από τα χιονοδρομικά; είναι ορισμένα ερωτήματα που ζητούν έγκαιρα απαντήσεις. Και τι σημαίνει έγκαιρα;
Την απάντηση δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Μιχάλης Βαβαλέκας. “ Έγκαιρα σημαίνει, σε εύλογη χρονική απόσταση από την περίοδο των εορτών, καθώς τότε είναι που μετακινούνται οι περισσότεροι και καταγράφονται οι περισσότερες κρατήσεις. Την περίοδο των εορτών είναι που πραγματοποιείται περίπου το 50% του συνολικού τζίρου, τόσο στα χιονοδρομικά κέντρα όσο και γύρω από αυτά. Το άλλο 50% πραγματοποιείται το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που, συνήθως, δεν ξεπερνά την 25η Μαρτίου.
Φέτος, κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω της “ κόκκινης” περιόδου, σε ό,τι αφορά τη χιονοδρομία (20 Δεκεμβρίου – 20 Ιανουαρίου), δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το πως διαμορφώνονται τα μεγέθη σε σχέση με πέρσι. Πέρσι, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βαβαλέκα, ήταν μια πολύ καλή χρονιά και σε κίνηση και σε έσοδα.
9+1 χιονοδρομικά στη Βόρεια Ελλάδα
Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν δέκα (9+1 στρατιωτικό στον Όλυμπο) χιονοδρομικά κέντρα, από τα συνολικά 22 της χώρας. Όλα προετοιμάστηκαν έγκαιρα, ώστε να προσφέρουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους, ενώ σε ορισμένα έγιναν και βελτιώσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως για παράδειγμα στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, όπου φέτος, μετά από τρία χρόνια από την καταστροφή του λόγω πυρκαγιάς, ξαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο το σαλέ του. Βελτιώσεις έγιναν και στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου και ειδικότερα στην πίστα αυτού.
Φυτώρια αθλητών τα χιονοδρομικά κέντρα
Ένα στοιχείο που προκαλεί θετική εντύπωση στους επαγγελματίες του κλάδου, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται οι νέοι (σε ηλικία ή (και) σε εμπειρία) που ενδιαφέρονται για το αθλητικό σκι και ιδιαίτερα για το σκι καταβάσεων. “ Το αθλητικό σκέλος του σκι αυξήθηκε ραγδαία εδώ και λίγα χρόνια” λέει ο κ. Βαβαλέκας, επισημαίνοντας πως “ κορυφαίου αθλητές του σκι προέκυψαν τα χρόνια αυτά από τις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων”. Ενδεικτικά αναφέρει πως “ σε προπόνηση ελληνικών συλλόγων, που οργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε παγετώνα στην Αυστρία, συμμετείχαν 25 προπονητές, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός. Σκεφτείτε πόσους αθλητές εκπροσωπούσα οι άνθρωποι αυτοί…”
Χιονοδρομικά με… κανονάκι!
Στη Βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα βασίζουν τη λειτουργία τους στην ποσότητα και την ποιότητα των χιονοπτώσεων. Μόλις τρία από τα βορειοελλαδικά χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης: το Πισοδέρι (Φλώρινα), το Καϊμάκτσαλαν (Πέλλα) και τα 3-5 πηγάδια Ναούσης (Ημαθία). Το τελευταίο είναι και το αρτιότερα οργανωμένο στον τομέα αυτό.
Εδώ εντοπίζεται μία σημαντική αδυναμία έναντι του ανταγωνισμού. “ Στη γειτονική Βουλγαρία, για παράδειγμα, όπου λειτουργούν πέντε χιονοδρομικά κέντρα και τα πέντε διαθέτουν μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης΄΄, τονίζει ο κ.Βαβαλέκας.
Μια σύντομη… ξενάγηση
Ώρα να υπενθυμίσουμε τα εννέα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, σημειώνοντας πως υπάρχει και ένα ενδέκατο, αυτό του Ολύμπου, στο οποίο όμως καλύπτονται αποκλειστικά εκπαιδευτικές ανάγκες του ελληνικού στρατού. Τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, με πρώτο το ψηλότερο και δεύτερο το παλαιότερο (σε ηλικία) είναι τα εξής:
Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν (Ν.Πέλλας): Το ψηλότερο της χώρας, με πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 2.050μ έως 2.524μ. Βρίσκεται σε απόσταση 45χλμ από την Έδεσσα, 140χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 580λμ από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (Ν.Ημαθίας): Είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας και είναι σε υψόμετρο 1.530μ. Πρωτολειτούργησε το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Απέχει 20χλμ από τη Βέροια, 95χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 533 από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια (Ν.Ημαθίας): Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1430μ. Απέχει 17χλμ από τη Νάουσα, 110χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 546χλμ από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου (Ν.Πιερίας): Βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1450μ. Απέχει 8χλμ από το χωριό Ελατοχώρι, 105χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 473χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (Ν.Γρεβενών): Βρίσκεται στην Πίνδο. Οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 1788μ έως 2110μ. Απέχει 43χλμ από τα Γρεβενά, 213χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 455χλμ από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου (Ν.Φλώρινας): Απέχει 19χλμ από την πόλη της Φλώρινας, 211χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 527χλλμ από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου (Ν.Καστοριάς): Βρίσκεται στο όρος Βέρνο. Απέχει 22χλμ από την πόλη της Καστοριάς, 186χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 480χλμ από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά (Ν.Σερρών): Βρίσκεται στην οροσειρά Βροντού, σε υψόμετρο 1600μ-1850μ. Απέχει 26 χλμ από την πόλη των Σερρών, 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 611χλμ από την Αθήνα. Από φέτος επαναλειτουργεί το ανακαινισμένο σαλέ.
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (Ν.Δράμας): Απέχει 35χλμ από το Κάτω Νευροκόπι, 45χλμ από την πόλη της Δράμας, 188χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 687χλμ από την Αθήνα.
Μπάμπης Γιαννακίδης
ΑΠΕ