ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Τι μου λείπει τα Χριστούγεννα (γράφει ο Νίκος Ρίζος)

Παραμονές των Χριστουγέννων νύχτα όχι πολύ αργά, δούλευα στο γραφείο μου. Ανοίγει η πόρτα. Πλημμύρισε ο χώρος όλος από την μελωδία του παραδοσιακού τοπικού τραγουδιού των Χριστουγέννων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς:
Αραδιαστείτε αμπρε παιδιά όλοι με την αράδα
να πούμε τραγούδια ευγενικά
ν’ αρέσουν τα’ αφεντικό μας.
Αφέντης μας είναι καλός,
στον κόσμο παραδειγμένος
και μες στη μέση του μαχαλά
στύλος μαλαματένιος.
Ας είν’ πολλά τα έτη σας
να ζείτε να ευτυχείτε
του χρόνου δε σαν σήμερα
ό,τι επιθυμείτε.
Και βάλε το χεράκι σου
στον αργυρό σου τσέπη
κι αν πιάσεις γρόσι κράτα το,
φλουρί μη το λυπάσαι.
Η πλημμύρα των αναμνήσεων με κατέκλυσε και με παρέσυρε στον κόσμο των παιδικών μου χρόνων. Τότε όταν παραμονές των Χριστουγέννων νωρίς, πριν η μέρα χαράξει μες το μεσοχείμωνο, με ξυπνούσε η γλυκιά μελωδία του Πολιτιστικού συλλόγου με το αραδιαστείτε αμπρέ παιδιά…
Το παράθυρο του δωματίου μου έβλεπε το δρόμο της οδού του Παλιού Νοσοκομείου αριθμός 36. Το μοναδικό φως μέσα στην νύχτα ήταν η λάμψη της φωτιάς που τρεμόπαιζε από τον τρίποδα της χορωδίας. Χρύσιζαν οι νιφάδες του χιονιού γύρω από την φωτιά σαν δεκάδες πολύχρωμα λαμπιόνια.
Έπεφτε η λάμψη της φωτιάς στο χιόνι της παγωμένης γης και αντανακλούσε το φως της στην μικρή, την παιδική, την φτωχική μα πλούσια από την αγάπη των γονιών μου κάμαρα. Ξαφνικά το δωμάτιο μου γίνονταν ο ουρανός των Χριστουγέννων. Αναζητούσα στην οροφή του δωματίου μου το μοναδικό αστέρι της Βηθλεέμ, το αστέρι που οδηγεί στην αγάπη, στην ταπεινότητα στην ειρήνη. Τα παιδικά μου μάτια άνοιγαν διάπλατα. Κάθε γωνιά του δωματίου γίνονταν ο χάρτης της οικουμένης. Αναζητούσα στους τοίχους του το σπήλαιο του Χριστού, το αστέρι των Χριστουγέννων. Αυτό ήταν το πιο γλυκό ξύπνημα της ζωής μου.
Εδώ και πολλά χρόνια δεν μένω πλέον μέσα στην πόλη. Μου λείπει αυτή η μελωδία, τα τοπικά κάλαντα αυτό το γλυκό το μαγεμένο ξύπνημα των παιδικών μου χρόνων και τα αισθήματα που γεννούσε αυτό το ξύπνημα.
Σήμερα πολύ φοβούμαι ότι έχω πέσει τόσο εγώ όσο και όλοι μας σε έναν ύπνο, σε λήθαργο όχι μόνο αναμνήσεων αλλά και συναισθημάτων.
Χρόνια Πολλά, καλά Χριστούγεννα και είθε ο νέος χρόνος να μας δώσει την δύναμη να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας.

 

Back to top button