Καστοριά

Νίκος Παναγιώτου: Απαιτείται εγκατάλειψη βεβαιοτήτων του παρελθόντος

Ο Νίκος Παναγιώτου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, μιλάει στη “ΜτΚ” για τις προκλήσεις της δημοσιογραφίας και την ανάγκη εγκατάλειψης βεβαιοτήτων του παρελθόντος.

Έλενα Αποστολίδου

Στο περιθώριο του 1ου Ειδικού Σχολείου για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη Διεθνή Δημοσιογραφία Νίκος Παναγιώτου μιλάει στη “ΜτΚ” για τις προκλήσεις της δημοσιογραφίας και την ανάγκη εγκατάλειψης βεβαιοτήτων του παρελθόντος, ενώ εξηγεί τους στόχους του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ψηφιακή Επικοινωνία που δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες, φιλοδοξώντας να αξιοποιήσει ταλέντα και νέες ιδέες, που σχετίζονται με την ψηφιακή επικοινωνία και τα Μέσα ενημέρωσης.

Σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, ποιες είναι οι προκλήσεις της σύγχρονης δημοσιογραφίας;

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, συνεχή επικαιροποίηση γνώσεων, συνεργασίες, εγκατάλειψη βεβαιοτήτων του παρελθόντος. Η ανάγκη δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και όχι η επένδυση σε μοντέλα (ενημεροδιασκέδασης) που μακροπρόθεσμα υπονομεύουν το ρόλο και το μέλλον της. Ειδικά στη χώρα μας, η οικονομική, κοινωνική κτλ. κρίση, είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις στο δημοσιογραφικό κόσμο και την ποιότητα της ενημέρωσης. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί και απαιτείται μια ουσιαστική προσπάθεια για να ανατραπεί καθώς είναι θεμελιώδες στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Έχετε αναλάβει, μαζί με τον καθηγητή κ. Φραγκονικολόπουλο, μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως αυτή για την “Ασφάλεια Δημοσιογράφων” και τη “Διεθνή Θερινή Ακαδημία Θεσσαλονίκης”. Ποιος είναι ο στόχος αυτών των δράσεων;

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την έρευνα που παράγεται στο Τμήμα, να απαντήσουμε σε κρίσιμα ζητήματα της δημοσιογραφίας να προβάλουμε το Πανεπιστήμιο και την πόλη. Και οι δυο πρωτοβουλίες είναι διεθνείς όπως προκύπτει από τον αριθμό των συμμετεχόντων (30% στην κάλυψη πολέμων και κρίσεων και το 60% στη “Thessaloniki International Media Summer Academy” είναι από το εξωτερικό) αλλά και τους προσκεκλημένους ομιλητές. Ταυτόχρονα είναι αποτέλεσμα διεθνών σημαντικών συνεργασιών με οργανισμούς όπως η Deutsche Welle, Temple University, University of NoviSad, University of Zagreb, Beijing Foreign Studies University, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο για την Παιδεία στα Μέσα Xi’an Jiaotong-Liverpool University, του ImedD, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων κτλ. Οι συνεργασίες αυτές στοχεύουν στην περαιτέρω εξωστρέφεια του τμήματος, τη διασύνδεση με τη διεθνή αγορά εργασίας και την καλλιέργεια και παροχή γνώσεων στους φοιτητές αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι στα νέα μοντέλα δημοσιογραφίας αλλά και στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσατε το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ψηφιακή Επικοινωνία, καθιστώντας ουσιαστικά ερευνητικό και αναπτυξιακό κόμβο τη Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ για την ευρύτερη περιοχή. Μιλήστε μας για αυτήν την πρωτοβουλία.

Η πρωτοβουλία μας αυτή είναι αποτέλεσμα προσπάθειας δυο ετών, που αναδεικνύει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την πόλη και τη χώρα ως αναπτυξιακό κόμβο για την περιοχή. Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ψηφιακή Επικοινωνία είναι μια σύμπραξη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, του DCN (Digital Communication Network), μη κερδοσκοπικών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών κτλ. που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν/εμπλακούν στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας, σε εκστρατείες κοινωνικού χαρακτήρα, σε τομείς τεχνολογίας και καινοτομίας. Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία, ένα ισχυρό δίκτυο, που θα επιτρέψει την μέγιστη αξιοποίηση των ταλέντων και των νέων ιδεών. Οι δράσεις του θα απαντούν σε ζητήματα ψηφιακής επικοινωνίας και των Μέσων Ενημέρωσης ενώ θα έχει τρεις “τομείς” α) εκπαίδευση β) έρευνα γ) ενίσχυση της καινοτομίας. Οι συμμετέχουσες χώρες θα είναι οι: 1) Αλβανία, 2) Βουλγαρία, 3) Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 4) Κροατία, 5) Κύπρος, 6) Ελλάδα, 7) Κοσσυφοπέδιο, 8) Βόρεια Μακεδονία, 9) Μαυροβούνιο, 10) Ρουμανία, 11) Σερβία, 12) Σλοβενία, ​​13) Τουρκία, ενώ η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το “Facebook”, το “Atlantic Council”, κτλ. Οι δράσεις μας ξεκινούν άμεσα τον Ιανουάριο του 2019 με εκπαιδεύσεις από το “Facebook”, το “Digital Forensic Lab” που είναι γνωστό για τη δουλειά του στην έρευνα και επαλήθευση ειδήσεων.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 15 Δεκεμβρίου 2019

makthes.gr

Back to top button