Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Μελομακάρονα

Μελομακάρονα: Η αυθεντική συνταγή

Από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά

58-68 μερίδες
Για τα μελομακάρονα:
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. (1 κ.γλ.) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
5 γρ. γαρύφαλλο ολόκληρο
160 γρ. χυμό φρέσκο από πορτοκαλια
4 γρ. (1 κ.γλ.κοφτό) ) σόδα μαγειρικής
10 γρ. (2 κ.γλ.) κανέλα σκόνη
ξύσμα από δύο πορτοκάλια ακερωτα
50 γρ. κονιάκ
Για το σιρόπι:
400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
1 ροδέλα πορτοκάλι
10 γρ. (2 κ.γλ.) χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα:
καρύδια αλεσμένα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Εν αρχή, προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με το σύρμα να πάει παντού. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη μέχρι την χρησιμοποίηση του.

  3. Τοποθετούμε την ζάχαρη με το ολόκληρο γαρύφαλλο στο μούλτι και αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

  4. Περνάμε από σιτα και τα κομμάτια που δεν αλεθηκαν τα αλέθουμε μια ακόμη φορά μόνα τους κοσκινίζοντάς τα πάνω από την ζάχαρη.

  5. Σε ένα άλλο σαφώς μεγαλύτερο μπολ, ρίχνουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την ψιλή πλέον ζάχαρη με το γαρύφαλλο, την κανέλα, το κονιάκ, το ξύσμα και (για να δημιουργεί χημική αντίδραση), στον χυμό πορτοκαλιού προσθέτουμε την σόδα, ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι μέχρι να διαλυθεί, να αφρίσει, και το ρίχνουμε έτσι στο μείγμα.

  6. Με το σύρμα αναδεύουμε να ενωθούν και να διαλυθούν τα υλικά μεταξύ τους για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

  7. Με πολύ προσοχή ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι (όχι όλο με την μια) αναμειγνύοντας παράλληλα με το σύρμα για να το απορροφήσει.

  8. Μόλις τελειώσει όλο το αλεύρι και γίνει μία ενιαία ζύμη, σταματάμε να ζυμώνουμε διότι αντί να είναι τραγανά και γευστικά, θα έχουν γεύση αλευριού.

  9. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 15 λεπτά ουτοσωστε να πλάθεται καλύτερα αργότερα.

  10. Σε 2-3 ταψιά (ανάλογα το μέγεθος) αλείφουμε με ένα πινέλο σπορέλαιο. Ξεσκεπάζουμε την ζύμη μόλις περάσει ο αναγραφόμενος χρόνος αναμονής και πλάθουμε μπαλάκια (στην αρχή) σε μέγεθος καρυδιού (ίσως και λίγο μεγαλύτερα), τα οποία θα έχουν βάρος 30-36 γραμμάρια το κάθε ένα.

  11. Τα στογγυλοποιούμε φτιάχνοντάς τα ένα κυλινδρικό σχήμα έτσι ώστε να γίνουν μακρουλά.

  12. Αν τα φτιάχνουμε από 30 γρ. το κάθε ένα, φροντίζουμε να χωρέσουν στο ταψί 30 ή ίσως και 35. Αν τα φτιάξουμε 36 γρ., φροντίζουμε να χωρέσουν 25 με 2 εκ. ενδιάμεσο κενό και στις δύο περιπτώσεις.

  13. Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά η μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα περιμετρικά. Σε περίπτωση που ο φούρνος είναι αργός ή δεν προθερμανθεί καλά, μπορεί να χρειαστούν ψήσιμο και 40 ή 45 λεπτά.

  14. Επομένως τα έχουμε υπό την επίβλεψη μας αφότου περάσουν 25 λεπτά, διότι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψημένα, ούτε να έχουν ένα χρώμα κιτρινωπό που να τείνει στο ότι ψήθηκαν. Πρέπει να είναι ροδοκόκκινα χωρίς ανομοιόμορφίες.

  15. Συνεχίζουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα, αφήνοντας τα να σταθούν και να κρυώσουν εντελώς.

  16. Μόλις τα ετοιμάσουμε όλα, τα συγκεντρώνουμε σε ένα σκεύος αφήνοντας στην άκρη.

  17. Ήρθε η ώρα για το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά.

  18. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ξαφρίζουμε ανά διαστήματα τον αφρό που αναπτύσσεται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα (αυτή με το δίχτυ).

  19. Περιμένουμε 3 λεπτά να δέσει (δηλαδή να σχηματίσει περιμετρικά μια αλυσίδα) και χαμηλώνουμε την φωτιά στην ελάχιστη ένταση θερμοκρασίας, έτσι ώστε να παραμένει καυτό καθ’όλη τη διάρκεια του σιροπιάσμστος.

  20. Βουτάμε ορισμένα μελομακάρονα από την ανάποδη πλευρά και αφήνουμε στο σιρόπι για 20-25 δευτερόλεπτα, να απορροφήσουν όσο πρέπει. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε ξανά τον ίδιο χρόνο.

  21. Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Τέλος συνεχίζουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα, αφήνουμε να κρυώσουν ολοκληρωτικά σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

  22. Εάν κάποιος τα προτιμάει πολύ σιριπιασμένα, τα τοποθετεί σε ένα βαθύ σκεύος, περιχύνοντας από πάνω το καυτό σιρόπι. Διατηρούνται αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

cookpad.com

 

Back to top button