Ελλάδα

Βιβλιοκριτική: «Στο ντιβάνι της κρίσης: 8 συνεντεύξεις για τον κόσμο που αλλάζει» από την Έφη Ζέρβα

Τι άλλαξε στην ελληνική κοινωνία και την οικογένεια στα χρόνια της κρίσης; Τι φοβόμαστε περισσότερο και πού μας οδηγεί ο φόβος; Πού πήγε το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια και πώς αντιδρούμε όταν μας περιφρονούν; Τι έφεραν με τις βάρκες τους οι πρόσφυγες; Ποια είναι η νέα παγκόσμια ελίτ;

Σε αυτά τα ερωτήματα -μεταξύ πολλών άλλων- επιχειρούν να απαντήσουν έξι ψυχίατροι και ψυχολόγοι, ένας ιερέας-ψυχίατρος και ένας ιστορικός στο βιβλίο με τίτλο «Στο ντιβάνι της κρίσης: 8 συνεντεύξεις για τον κόσμο που αλλάζει».

Στις 174 σελίδες του καταγράφονται οκτώ συνεντεύξεις που δόθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Με γλώσσα απλή, όμως καθόλου απλοϊκή, με βαθιά γνώση αλλά και «παρουσία» στην καθημερινή ζωή, οι Αλεξάνδρα Βασιλείου, Στέλιος Κρασανάκης, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Νίκος Τζαβάρας, π. Βασίλειος Θερμός, Αντώνης Λιάκος, Στέλιος Στυλιανίδης και Έλενα-Όλγα Χρηστίδη προτείνουν λύσεις για προβλήματα του σύγχρονου πολίτη χωρίς να «μας κουνάνε το δάχτυλο».

Ο λόγος που χρησιμοποιεί η Έφη Ζέρβα είναι απλός, ανθρώπινος, και τα ερωτήματα που θέτει στην εκπομπή-βιβλίο, χωρίς δικές της τοποθετήσεις, είναι αυτά που θα έκαναν και οι ακροατές.

«Στάθηκα στις συγκεκριμένες οκτώ εκπομπές και τις πρότεινα στον εκδότη Γιώργο Χατζηιακώβου, γιατί πιστεύω ότι έχουν να κάνουν με γεγονότα σημαντικά, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Πιστεύω ότι ζούμε σε εποχή μεταβατική… Η σειρά των κειμένων δεν είναι χρονολογική. Η αλληλουχία τους αναδεικνύει τον διάλογο μεταξύ των συνομιλητών μου, οι οποίοι αναμφισβήτητα έχουν τον πρώτο ρόλο στο «Ντιβάνι». Ως δημοσιογράφος, δουλειά μου είναι να δίνω βήμα στους κατάλληλους κάθε φορά ανθρώπους… να τους αφήνω να μιλούν… και να πουν αυτά που έχουν να πουν», λέει η Έφη Ζέρβα για το βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

ΑΠΕ

Back to top button