Σε δεύτερη μέτρηση, στις 6 Δεκέμβρη, αν και δεν ανιχνεύτηκαν εκ νέου οι χημικές αυτές ενώσεις, η απαγόρευση πόσης του νερού διατηρήθηκε, καθώς απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να άρουν την απαγόρευση.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 16 Δεκέμβρη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε Ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτ. Μακεδονίας, Θανάση Χαστά, σχετικά με το ζήτημα, μετέφερε την ενημέρωση που είχε από τον δήμαρχο Βοΐου, ο οποίος υποστήριξε πως οι αυξημένες τιμές που εμφάνισε η πρώτη μέτρηση ίσως και να αποδίδονται τελικά σε τεχνικό λάθος.
Χωρίς λοιπόν να έχουν γίνει μελέτες για την πηγή της ρύπανσης, και με τα ερωτήματα των κατοίκων να παραμένουν αναπάντητα, η δημοτική αρχή θεωρεί πιθανότερη την περίπτωση το όλο ζήτημα να προήλθε από κάποιο λάθος, κάποια «παρεξήγηση». Βέβαια, την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι όχι μόνο δεν πίνουν το νερό, αλλά αποφεύγουν και άλλες χρήσεις που το φέρνουν σε επαφή με το δέρμα, διότι το καλοκαίρι του 2018 αντίστοιχο περιστατικό συνέβη στο Δισπηλιό Καστοριάς, με τους κατοίκους να μένουν χωρίς υδροδότηση για βδομάδες. Τότε, η ΔΕΥΑ Καστοριάς, ενώ καθησύχαζε με ανακοίνωσή της τους κατοίκους, λίγες μέρες αργότερα παραδέχθηκε το αντίθετο, κρίνοντας σκόπιμη την επιβολή περιορισμού «για κάθε χρήση του νερού εκτός χρήσης WC».
Οταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βοΐου ερωτήθηκε στις 7/12/19, από τοπικό μέσο, εάν τελικά είναι ασφαλές οι κάτοικοι να έρθουν σε επαφή με το νερό, απάντησε πως «αυτό δεν μπορώ να το εγγυηθώ». Προηγουμένως, στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε πως αν και δεν μπορεί η ΔΕΥΑΒ να εγγυηθεί μέχρι και τις τελικές μετρήσεις πως το νερό είναι πόσιμο, «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας». Στην πρώτη περίπτωση, του ’18, οι «σοβαρές υπερβάσεις», όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι φορείς, των τιμών του τετραχλωροαιθυλένιου οδήγησαν σε συστάσεις περιορισμού επαφής του νερού με το δέρμα, ενώ στην πρόσφατη περίπτωση, με υπεροκταπλάσια την τιμή της ουσίας, υπήρξε μονάχα απαγόρευση πόσης. Τα κρούσματα ανίχνευσης των ουσιών αυτών δεν σταματούν στις δύο αυτές περιπτώσεις. Αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν τον Οκτώβρη του 2018 στις πηγές του Αρμενοχωρίου, που τροφοδοτούσαν έως τότε συμπληρωματικά με νερό τη δεξαμενή του Αργους Ορεστικού, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη έκλεισε για τον ίδιο λόγο η βοηθητική πηγή υδροδότησης της Καστοριάς στη θέση «Μπέης Μπουνάρ».
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Γενάρη του 2019, σημειώθηκαν ταυτόχρονα περισσότερα από 400 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Αργος Ορεστικό από το νερό του δικτύου ύδρευσης. Αν και στις 29/1/19 το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωνε πως «κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μεταβεί στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου της επιδημίας», δεν υπήρξε τελικά ποτέ επίσημη ενημέρωση πώς προκλήθηκε η μόλυνση του νερού που επέφερε την επιδημία, ούτε και το εάν υπάρχει πιθανότητα συνέργειας σε σχέση με τα άλλα περιστατικά.
Τις υποψίες ότι το ζήτημα με το νερό είναι χρόνιο έχουν επιβεβαιώσει κατά καιρούς οι δήμαρχοι των δύο περιοχών. Ο προηγούμενος δήμαρχος Καστοριάς, Α. Αγγελής, μιλώντας στον ιστότοπο «inside story» για το περιστατικό στο Δισπηλιό, ανέφερε: «(…) είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, τις αιτίες του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω, το μέλημα του δήμου ήταν να φέρει νερό. Το έργο έγινε και φέραμε νερό στην περιοχή». Από την άλλη, για το περιστατικό του Αρμενοχωρίου, σε συνέντευξή του σε τοπική ιστοσελίδα, ο δήμαρχος Αργους Ορεστικού Π. Κεπαπτσόγλου υποστήριξε πως οι υποθέσεις ότι δεν υπάρχει μόλυνση, ή ότι η μόλυνση ήταν σημειακή και για ελάχιστο χρονικό διάστημα, δεν ευσταθούν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το νερό σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα είναι ασφαλές».
Τα παραπάνω επιβεβαίωναν και τα έγγραφα που έλαβαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το περιστατικό του Δισπηλιού: Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Καστοριάς, τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε σε έκθεσή του πως «η ανίχνευση των ρυπαντών στον υδροφορέα της περιοχής, σε μικρές ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, ανάγεται στο 2014», ενώ παραπάνω υπογράμμιζε ότι «η προέλευση των ρυπαντών αποδίδεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, με κυρίαρχη την επεξεργασία δερμάτων από μονάδες επεξεργασίας γουνοδερμάτων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή». Τέλος, πρόσθετε πως οι δυνατότητες της υπηρεσίας «περιορίζονται από την ανεπαρκή στελέχωσή της σε αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό», κατάσταση που συνεχίζει να υφίσταται.
Στην απάντηση περιλαμβάνεται και έκθεση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕ Καστοριάς, η οποία πραγματοποίησε ελέγχους σε 27 επιχειρήσεις, για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων τα οποία σχετίζονται με τη χρήση τετραχλωροαιθυλένιου, αναφέροντας πως σημειώθηκαν δύο παραβάσεις.
Σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη», οι υπεύθυνοι των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης μάς ενημέρωσαν πως οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνεχίζονται στις επιχειρήσεις. Ένας τέτοιος έλεγχος εντόπισε τον περασμένο Μάιο γεώτρηση βυρσοδεψείου να λειτουργεί για άγνωστο χρονικό διάστημα ως αποχέτευση λυμάτων λόγω σπασμένου αγωγού, στη θέση «Λαγούρα», στις εκβολές του Αλιάκμονα. Η ανίχνευση συγκεντρώσεων 7.802 mg/lit τετραχλωροαιθυλένιου στη γεώτρηση οδήγησαν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και την επιβολή προστίμου.
Συζητώντας με τον Γιάννη Κανάτσιο, Γραμματέα της ΤΕ Καστοριάς – Βοΐου του ΚΚΕ για το θέμα, μας ανέφερε: «Δυστυχώς οι νέες εξελίξεις που υπάρχουν στην περιοχή του Βοΐου έρχονται να προστεθούν στο ήδη οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια και στην Καστοριά. Κόντρα στο κλίμα εφησυχασμού, αναμονής αλλά και της εκκωφαντικής σιωπής μπροστά σε όλα αυτά τα γεγονότα που περιγράφονται, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά. Ανέδειξε το θέμα μέσα από Ερωτήσεις στη Βουλή (βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση για το τελευταίο περιστατικό εκ νέου στις 20/12), μέσα από παρεμβάσεις των εκλεγμένων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αλλά και κινητοποιήσεις, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και το επόμενο διάστημα με όλες του τις δυνάμεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με το νερό, που έχει να κάνει συνολικά με τη δημόσια υγεία, καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της Καστοριάς και του Βοΐου να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και να διεκδικήσουν:
- Ποιοτικό και καθαρό νερό.
- Την πλήρη έρευνα των αιτιών εμφάνισης των χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό, τις επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
- Να γίνουν άμεσα εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιφανειακά νερά και στις γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής και να υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.
- Αμεση στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό.
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από τη διασφάλιση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, της έγκαιρης και ουσιαστικής ενημέρωσης και βέβαια απαιτεί τις διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από τα προβλήματα».