Κόσμος

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και άλλες αμερικανικές πόλεις

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι πόλεμος με το Ιράν» και «έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις για να εκφράσουν την αντίθεσή του με την κλιμάκωση της έντασης μετά τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων που οργάνωσαν κινητοποιήσεις σε περίπου 70 πόλεις, υπό το γενικό σύνθημα «Αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ τώρα – Όχι πόλεμος και κυρώσεις σε βάρος του Ιράν».

«Δεν θα επιτρέψουμε να συρθεί η χώρα μας σε άλλον έναν πόλεμο», είπε ένας από τους οργανωτές στο πλήθος, το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Τραμπ, σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο.

«Χρειάζεστε να στρέψετε αλλού την προσοχή; Ξεκινήστε έναν πόλεμο», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ο 66χρονος Σαμ Κουκ. «Η χώρα αυτή είναι στα χέρια κάποιου που είναι διανοητικά ασταθής, του Ντόναλντ Τραμπ. Φοβάμαι ότι θα ξεκινήσει έναν πόλεμο από απερισκεψία, γιατί πιστεύω ότι δεν το θέλει πραγματικά», είπε.

Η Σίριν, μια Ιρανοαμερικανίδα 31 ετών, που δεν θέλησε να πει το επώνυμό της, δήλωσε επίσης ότι «ανησυχεί για την πιθανότητα ενός πολέμου με το Ιράν». «Δαπανήσαμε ήδη τρισεκατομμύρια δολάρια για άδικους πολέμους στο Ιράκ (…) και στο Αφγανιστάν και πού οδήγησε αυτό;» διερωτήθηκε, εξηγώντας ότι μετά απ’ όλα αυτά το Ιράν βγήκε ενισχυμένο καθώς μετατράπηκε σε «σημαντική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δύναμη στο Ιράκ».

Στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανώ με τα οποία ζητούσαν να μην εμπλακεί η χώρα σε έναν πόλεμο με το Ιράν αλλά και να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ.

«Ο πόλεμος δεν είναι στρατηγική επανεκλογής», έγραφε ένα από τα πλακάτ. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Σικάγο, το Λος Αντζελες και αλλού.

ΑΠΕ

Back to top button