Ένας εξαίσιος πίνακας που εδώ και χρόνια ήταν “κρυμμένος” στο δημαρχείο, κοσμεί πλέον το γραφείο του δημάρχου και βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στις φωτογραφίσεις με επισήμους και στις συνεντεύξεις τύπου.
Ο πίνακας εδώ και 14 χρόνια βρισκόταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, σε ένα σημείο όπου μόνο όσοι κάθονταν τέρμα δεξιά μπορούσαν να τον δούνε.
Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε τον Δεκέμβρη του 2005, στην έκθεση ζωγραφικής της Μερόπης Σωτηροπούλου-Μάγγελ με γενικό τίτλο “Μεταμορφώσεις”, που περιελάμβανε συνολικά 55 έργα. Ο συγκεκριμένος πίνακας ονομάζεται “ΚΟΚΚΙΝΟ” και δεν έχει θέμα το καρναβάλι, όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά. “Οι μάσκες είναι καθαρά συμβολικές, κρύβουν τη χαμένη πόλη, τα αρχοντικά και τις εκκλησίες που έχουν χαθεί για πάντα” μας δήλωσε η κ. Σωτηροπούλου-Μάγγελ. Ένα από τα πολλά στοιχεία που αποτελούν αυτό των μεγάλων διαστάσεων έργο είναι κι ένα εξώφυλλο της εφημερίδας ΟΔΟΣ, που φέρει τον τίτλο ΚΟΚΚΙΝΟ κι έτσι ονομάστηκε και ο πίνακας (τελευταία φωτο). Κάποια από τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι υπαρκτά.
Μετά το τέλος της έκθεσης στις αρχές Ιανουαρίου 2006, ο Δήμος Καστοριάς επί δημαρχία Δημήτρη Παπουλίδη θέλησε να αγοράσει τον πίνακα, μάλιστα προτάθηκε να υπάρχει σταθερό κονδύλιο για αγορά έργων Καστοριανών καλλιτεχνών. Οι μήνες πέρασαν, ο δήμος ποτέ δεν υλοποίησε την πρόθεσή του και η εικαστικός αποφάσισε να τον δωρίσει.
Έθεσε όμως έναν όρο, να τοποθετηθεί σε Πινακοθήκη. Ήταν η εποχή που μέσω των προγραμμάτων LEADER το Αρχοντικό Βέργουλα θα γινόταν Δημοτική Πινακοθήκη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Έτσι, η επιθυμία της ζωγράφου δεν εκπληρώθηκε ποτέ.
Ο Γιάννης Κορεντσίδης από τότε που πρωτοείδε το έργο, το αγάπησε. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο, ήταν να μεταφέρει το έργο και να το τοποθετήσει πίσω από το γραφείο του δημάρχου, βγάζοντάς το από το “περιθώριο”.
Πάντως η κ. Μερόπη Σωτηροπούλου-Μάγγελ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η καταλληλότερη θέση του είναι σε μια πινακοθήκη, και ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη Καστοριάς.
ΦΟΥΙΤ
(Πατήστε πανω στον πίνακα για να τον δείτε σε μεγάλο μέγεθος)