Κόσμος

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στη Μέση Ανατολή!

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επανέλαβε τα σχέδιά του για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στη Μέση Ανατολή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, παρά την όξυνση της έντασης μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ο Άμπε κάλεσε τις ενδιαφερόμενες χώρες να καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

“Η ένταση οξύνεται στη Μέση Ανατολή και ανησυχώ βαθιά. Περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί και καλώ τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εξαντλήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αμβλυνθεί η ένταση”, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός από το Ίσε της κεντρικής Ιαπωνίας.

Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει την αποστολή αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης μέσα στον Ιανουάριο, ενώ ένα ιαπωνικό αντιτορπιλικό είναι πιθανό να αναπτυχθεί στην περιοχή τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπε ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου την ανάπτυξη στοιχείων του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο μιας αποστολής με σκοπό να εξασφαλιστεί η ασφαλής ναυσιπλοΐα στον Κόλπο.

Το ιαπωνικό ΠΝ δεν θα συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό που σχηματίζει η Ουάσινγκτον για να εγγυηθεί όπως λέει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, καθώς το Τόκιο δεν θέλει να διαταραχθεί η σχέση του με την Τεχεράνη.

ΑΠΕ

Back to top button