Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο από τον Σταύρο Βελλίδη

Πιο μαμαδίστικο φαγητό δεν υπάρχει. Ξυπνάνε, ανακτίσονται και αναγεννούνται μέσα μας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Η γεύση του είναι μοναδική και λατρεμένη!

Υλικά

5 μερίδες
Για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο μεγάλο νωπό (γύρω στα 1800γρ.) ή 5 μπούτια
60 γραμμάρια τεμαχισμένο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας
1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
1 κύβο Knorr κοτόπουλο
1 κ.σ. ρίγανη ή όποιο άλλο μυρωδικό επιθυμείτε
1/2 κ.σ. αλάτι
πιπέρι κατά βούληση
1 κ.σ. πάπρικα (προαιρετικά)
Για τις πατάτες:
12-15 πατάτες (ανάλογα το μέγεθος τους)
500 ml νερό
1 λεμόνι (τον χυμό του)
Για το σερβίρισμα:
φύλλο δυόσμου ή βασιλικού

Εκτέλεση

2 ώρες

  1. Αρχικά προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 180-190°C (ανάλογα τον φούρνο) στις αντιστάσεις.

  2. Εάν το κοτόπουλο είναι στο ψυγείο, το βγάζουμε να σταθεί και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ειδάλλως θα βγει σκληρό και ινώδες κατά το ψήσιμο.

  3. Καθαρίζουμε και πλένουμε στην συνέχεια πολύ καλά τις πατάτες φροντίζοντας να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο άμυλο. Κόβουμε σε όσα χοντρά μέρη επιθυμούμε.

  4. Με απορροφητικό χαρτί, στεγνώνουμε το κοτόπουλο ή τα μπούτια αντίστοιχα. Αλατοπιπερώνουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια των δύο πλευρών, και την κοιλιά του.

  5. Σε ένα μπολάκι βάζουμε όλα τα αναγραφόμενα συστατικά: την μουστάρδα, την ρίγανη, την πάπρικα τον κύβο Knorr και το βούτυρο.

  6. Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και ταυτόχρονα διασπάμε πιέζοντας το βούτυρο και τον κύβο, έως ότου ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Εάν μείνουν κομματάκια, δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι θα “κολλήσουν” πάνω στο κοτόπουλο και θα λιώσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος. Για καλύτερο αποτέλεσμα, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να λιώσετε το βούτυρο έτσι ώστε όταν θα έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα υλικά, να προκύψει ένα ομογενές μείγμα.

  7. Με ένα πινέλο ή με τα χέρια μας, αλείφουμε εξωτερικά το κοτόπουλο, φροντίζοντας να πάει παντού το μείγμα, και να φτάσει για όλα τα μέρη του (το ίδιο ισχύει και για τα μπούτια).

  8. Σε ένα μεγάλο ταψί ή στην γάστρα, τοποθετούμε στο κέντρο με την κοιλιά να κοιτάζει προς τα πάνω ή αρδιάζουμε ομοιόμορφα τα μπούτια. Βάζουμε διάσπαρτα τις πατάτες, απογεμιζουμε με νερό και ρίχνουμε σε διάφορα σημεία το χυμό λεμονιού.

  9. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο κατά προτίμηση ή την γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 1 ώρα.

  10. Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

  11. Εάν διαπιστώσουμε ότι η κάτω μεριά, δεν έχει ψηθεί και τόσο καλά, γυρίζουμε ανάποδα το κοτόπουλο (ή τα μπούτια από την άλλη πλευρά) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά, να πάρει χρώμα.

  12. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, να κρυώσει ελαφρά και να απελευθερώσει τα ζουμια του.

  13. Τέλος, μπορούμε να σερβίρουμε και να απολαύσουμε !

cookpad.com

 

 

 

 

Back to top button