Κόσμος

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με «μεγάλα αντίποινα» εάν ανταποδώσει την επίθεση

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τεχεράνη πως θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» σε 

περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή. 

«Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον έπειτα από δύο εβδομάδες διακοπών στη Φλόριντα. Απείλησε εξάλλου ξανά ότι θα διατάξει να βομβαρδιστούν μνημεία του περσικού πολιτικού σε αυτή την περίπτωση.

«Αυτοί έχουνε δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (…) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.

Αφού επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να χτυπήσει μνημεία και χώρους πολιτισμού του Ιράν διότι η Τεχεράνη έχει σκοτώσει Αμερικανούς, ανέφερε πως η κυβέρνησή του «μπορεί να συζητήσει» τη δημοσιοποίηση στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν.

Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από το ότι οι Τραμπ και Τζόνσον «επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία» της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

ΑΠΕ

Back to top button