ΚαστοριάΚόσμος

Ας μιλήσουμε για το Hangover!

Ήρθε αυτή η περίοδος του χρόνου, όπου ακόμα και ο πιο συνετός άνθρωπος, θα το ρίξει έξω, θα πιει λίγο παραπάνω και αναπόφευκτα, θα ξυπνήσει με πονοκέφαλο… Μην ανησυχείτε όμως, εμείς είμαστε εδώ να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση για το γνωστό σε όλες και όλους, hangover.

   Τι είναι όμως το hangover; Για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε πρέπει να δούμε πρώτα τι είναι ακριβώς. Δεν θα ασχοληθούμε με το πώς δημιουργείται και ποια είναι τα συμπτώματά του, μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια!

To hangover είναι η αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Η ποσότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και για το κάθε άτομο μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα ανάλογα την ψυχολογική κατάσταση, την κούραση και την διατροφή. Κούραση και άδειο στομάχι συντελούν στην μείωση της ανθεκτικότητας του οργανισμού στο αλκοόλ και έτσι στην παρουσίαση εντονότερων συμπτωμάτων την επόμενη μέρα. Ο λόγος που την επόμενη μέρα αισθανόμαστε κουρασμένοι και με τον κλασσικό πονοκέφαλο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις επισκέψεις μας στην τουαλέτα το προηγούμενο βράδυ.

Όταν το αλκοόλ εισέλθει στο αίμα μας  αναστέλλει την παραγωγή μια ορμόνης που ονομάζεται βασοπρεσίνη. Η βασοπρεσίνη ή αλλιώς αντιδιουριτική ορμόνη η είναι υπεύθυνη για την κατακράτηση υγρών στο σώμα μας. Έτσι αφού το αλκοόλ την αναστέλλει, το πολύτιμο νερό που χρειαζόμαστε αποβάλλεται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να χάνουμε 4 φορές περισσότερα υγρά από αυτά που καταναλώνουμε καταλήγοντας στο τέλος της βραδιάς τελείως αφυδατωμένοι. Πως συνδέεται η αφυδάτωση με τον πονοκέφαλο; Τα αφυδατωμένα όργανα του σώματός μας «κλέβουν» νερό από τον εγκέφαλο. Έτσι ο τελευταίος συρρικνώνεται τραβώντας την μεμβράνη που τον ενώνει με τα οστά του κρανίου. Και αυτό, όπως μπορείτε να φανταστείτε, πονάει. Πολύ!

   Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την καταπολέμηση του hangover. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις που σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν  αυτούς που παραστράτησαν.

  Φαγητό: Ένα γεμάτο στομάχι πριν την κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει και δεν ερεθίζει την κοιλιακή χώρα αλλά, κυρίως, απορροφά το αλκοόλ. Το επόμενο πρωί η κατανάλωση νερού ή/και ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών. Προσοχή, η καφεΐνη μπορεί να σας «ξυπνήσει» αλλά αποτελεί μέσο αφυδάτωσης!

   Ενυδάτωση: Η κλασσική συμβουλή να πίνετε νερό κατά την διάρκεια του βραδιού, είναι σωστή. Όσο περισσότερο νερό πιείτε, τόσο περισσότερο θα αραιώσετε την συγκέντρωση αλκοόλ, τόσο περισσότερο θα κρατηθεί στο σώμα σας… και τόσο περισσότερο θα επισκεφτείτε την τουαλέτα.

   Πάρτε παρακεταμόλη: Μπορείτε να πάρετε 1 ή 2 χάπια παρακεταμόλης με αρκετό νερό πριν κοιμηθείτε για να μειώσετε τις φλεγμονές που έχουν προκληθεί με την κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος η συμβουλή να μην αναμίξουμε τα ποτά, στέκει εν μέρει. Εκτός από την αιθανόλη τα ποτά περιέχουν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και άλλες ουσίες όπως ακετόνη, ακεταλδεΰδες, τανίνες κλπ. Αυτές οι ουσίες μπορούν να αυξήσουν τον ερεθισμό του στομαχιού και να συμβάλουν στο πρωινό μας ξύπνημα προς το χειρότερο.

 

 

upharm.gr

Back to top button